Annons:
Etikettfaktabaserade-artiklar
Läst 9446 ggr
[marion69]
2009-06-08 21:57

Preventivmedel

En lista över dagens preventivmedel.

Akutpreventivmedel

Det finns två olika typer av akutpreventivmedel: akut-p-piller och kopparspiral. De kan användas som nödlösning efter ett oskyddat samlag som genomförts vid tiden för ägglossning.Akut-p-piller kan köpas receptfritt på apotek, de delas även ut kostnadsfritt på ett flertal ungdomsmottagningar. Tabletterna ska tas så snart som möjligt efter ett oskyddat samlag. Effekten minskar efter 24 timmar men ett visst skydd finns kvar upp till 72 timmar. Det är viktigt att du gör ett graviditetstest cirka tre veckor senare för att se att tabletterna har fungerat. Metoden är ett bra alternativ om man har haft oskyddat samlag och bidrar till att många kvinnor slipper genomgå en abort.

Nackdelar: De här metoderna är bara nödlösningar och kan ge upphov till menstruationsrubbningar. De är därför inget alternativ till andra preventivmedel.

Kondom/Kvinnlig kondom

Kondomer är lättillgängliga och enkla att använda. Kondomer kan köpas på apotek, i livsmedelsbutiker, kiosker, bensinstationer och på många andra ställen. Om en kondom skulle gå sönder eller halka av finns akutpreventivmedel att använda inom tre dygn, för att undvika graviditet. Ger ett bra skydd mot könssjukdomar.

Det finns även slicklapp för homo/bisexuella.

Nackdelar: Kan spricka och vara störande, speciellt för män.

Kvinnlig kondom: "Kondomen för kvinnor" består av en tunn gummihylsa som placeras i slidan före samlag. Hylsans öppning består av en bredare kant och en ring som placeras runt slidmynningens utsida. Ringen förhindrar att kondomen glider in i slidan. I botten på kondomen finns en mindre ring som underlättar isättning och som håller kondomen på plats inne i slidan.

Hormonspiral

Hormonspiralen är en T-formad spole av plast. I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv och livmodersekretet som blir segt så att spermierna inte kan tränga igenom det och därmed förhindras befruktning.

Nackdelar: Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningar kommer oregelbundet och efter en tid kan upphöra så länge spiralen är kvar.

**
Kopparspiral**

Dagen spiraler är inte längre spiralformade utan T-formade.

Kopparspiralens huvudsakliga verkan är att befruktningen förhindras genom att spermierna blir funktionsodugliga. Den mängd koppar som frigörs från spiralen är mindre än den mängd man får i sig med maten. Största delen fastnar i livmoderslemhinnan och stöts ut med mens.

Du kan behålla den i fem till åtta år innan den behöver bytas, men den kan tas ut när som helst.

Nackdelar: Vid sexuell smitta, till exempel klamydia, ökar risken för spridning till äggledarna i samband med isättning och uttag. Därför testas man alltid för klamydia innan spiralen sätts in. Spiral passar bäst för kvinnor som lever i stabila relationer. Spiralen kan medföra långa och rikliga mensblödningar. Även rikliga flytningar kan förekomma.

Minipiller

Minipiller kallas de p-piller som bara innehåller ett av de kvinnliga könshormonerna, gulkroppshormon. De gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårare att ta sig in i livmodern. Dessutom gör de så att ägglossningen uteblir eller blir oregelbunden. Minipiller ska tas varje dag utan uppehåll.

Minipiller ger ett fullgott skydd från första mensdagen.

Nackdelar: Menstruationer brukar komma en gång i månaden men småblödningar och utebliven mens är vanligt. Andra biverkningar är viktökning, huvudvärk och humörförändringar samt minskad sexuell lust.

Pessar

Pessar är en liten gummikupa som man sätter in i slidan över livmodertappen för att förhindra spermierna från att ta sig in i livmodern. Pessar bör användas tillsammans med spermiedödande medel.

Pessaret ska sitta kvar minst sex och högst 24 timmar efter samlaget.

Nackdelar: En del upplever att det är störande för sexuallivet att sätta in pessaret strax innan samlaget. I sällsynta fall kan gummit i pessaret ge allergiska reaktioner. Då kan man använda pessar i silikon.

P-plåster

P-plåstret innehåller samma hormoner som p-piller (gulkroppshromoner och östrogen) och fungerar på samma sätt, dvs förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. Hormonerna gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom. Studier visar att p-plåstret skyddar lika effektivt mot en oönskad graviditet som p-piller.

Det ska bytas ut en gång i veckan, på samma veckodag, men kan bytas när som helst under den dagen.

Nackdelar: För vissa personer kan det vara lättare att komma ihåg något som görs dagligen och som blir en rutin. Vanliga p-pillerbiverkningar som bröstspänning, viktökning, illamående och oregelbundna blödningar samt minskad sexuell lust förekommer även med p-plåstret.

P-piller

Den mest använda typen av p-piller är kombinerade p-piller. De innehåller en kombination av de kvinnliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon. P-pillren förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. De gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom samt påverkar slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas.Går det mer än 36 timmar mellan två tabletter behövs det ett kompletterande skydd (t.ex. kondom) under en vecka. Det är nödvändigt även vid kräkning och diarré.

Nackdelar: De första månaderna kan en del kvinnor få övergående besvär med mellanblödningar. Vissa kvinnor kan också uppleva nedstämdhet och minskad sexuell lust. Bröstspänningar, illamående och viktökning på grund av ökad aptit kan också förekomma. Kvinnor som har behandlats för eller har anlag för blodpropp bör inte äta kombinerade p-piller. Storrökare avråds också från att äta p-piller eftersom de i kombination med rökning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. P-piller bör också undvikas i samband med vissa andra allvarliga sjukdomar såsom t.ex. tidigare hjärtklaffoperation, tidigare bröstcancer, pågående akut leversjukdom och sängläge eller orörlighet i samband med större operationer. Sambandet mellan p-piller och risken för bröstcancer har diskuterats och forskningsresultaten visar på en liten ökad risk för bröstcancer.

P-ring

P-ringen (även kallad vaginalring) är ett hormonellt preventivmedel som innehåller samma sorts hormoner som p-piller, dvs gulkroppshormoner och östrogen. Ringen består av en böjlig ring (se bilden) som placeras i slidan. Ringen är preparerad med kvinnliga könshormoner, som frisätts i blodet och förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. Hormonerna gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom.

Ringen måste sättas in en viss dag och tid och ska sitta kvar i tre veckor. Därefter tas den ut och du får vanligtvis blödning. Efter en vecka sätter du in en ny ring, den ringfria perioden får inte överstiga en vecka.

Nackdelar: För vissa personer kan det vara lättare att komma ihåg något som görs dagligen och som blir en rutin, som p-piller. Det är viktigt att ringen sätts in och tas ut samma veckodag. Vanliga "p-pillerbiverkningar" som bröstspänning, illamående, ökad vikt och oregelbundna blödningar samt minskad sexuell lust förekommer även med p-ringen.

P-spruta

P-sprutan innehåller liksom minipillren bara ett av de kvinnliga könshormonerna: gestagen. Läkemedlet hämmar ägglossningen och påverkar slemhinnan i livmodern och livmoderhalsens sekret så att graviditet förhindras och blödning oftast uteblir.Den första injektionen tas någon gång under de tre första mensdagarna och sprutan ges av barnmorska på ungdomsmottagningen eller på mödrahälsovården. Effekten håller i sig i tre månader.

Nackdelar: Oregelbundna blödningar eller långa mensuppehåll förekommer. Efter en injektion kan det dröja det upp till 18 månader innan ägglossningarna kommer igång, metoden används därför sällan av unga kvinnor som vill bli gravida inom en snar framtid. Längre tids användning av p-spruta har även visat negativa effekter på benmassan hos unga kvinnor - något som kan öka risken för benskörhet längre fram i livet. Därför rekommenderas p-sprutan inte för kvinnor under 19 såvida andra preventivmetoder inte anses olämpliga

Exempel på vanliga biverkningar som kan förekomma är viktökning, akne, humörförändringar och minskad sexlust.

P-stavar

P-stavar är små, en eller två, mjuka plaststavar som sätts in under huden på överarmens insida. De utsöndrar gulkroppshormon som gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårare att ta sig in i livmodern. Dessutom gör de så att ägglossningen uteblir eller blir oregelbunden. P-stavarna är effektiva i 3 eller 5 år, beroende på vilken sort man får, men kan tas ut tidigare. Ägglossningen och möjligheten att bli gravid återkommer snabbt när stavarna är borta.Insättning sker bland annat på kvinnokliniker, gynekologmottagningar, barnmorskemottagningar och ungdomsmottagningar.

Nackdelar: Oregelbundna blödningar är vanligt men minskar ofta med tiden. Mensblödningarna kan så småningom utebli helt så länge stavarna är kvar. Bröstspänningar och humörsvängningar kan förekomma. Kvinnor som har acne kan få förvärrade problem. Andra biverkningar är viktökning, huvudvärk och humörförändringar samt minskad sexuell lust.Persona är en preventivmetod som du kan använda dig av för att kontrollera vilka dagar du inte behöver använda preventivmedel vid vaginalt samlag. Persona består av en liten maskin, som med hjälp av urintest räknar ut vilka dagar du inte riskerar bli gravid.Att använda säkra perioder som preventivmetod innebär att man har samlag bara de dagar då risken för befruktning är liten. Kvinnan måste veta när hon har sin ägglossning och fruktsamma period.

Säkra perioder:

Ägglossningen sker ungefär 14 dagar före mens - inte en bestämd tid efter föregående menstruation.

**

Vid oregelbunden mens eller när man just slutat med p-piller är det omöjligt att säga när nästa ägglossning ska ske.

Eftersom spermierna kan leva i livmodern upp till fem dygn efter ett samlag, inträffar den fruktsamma perioden från 5 dygn före ägglossningen till ett dygn efter. Mensrytmen räknas från en menstruations första dag till första dagen nästa gång.

Den säkra perioden efter ägglossningen kan bestämmas genom att kontrollera kvinnans kroppstemperatur som vanligtvis stiger en halv grad pga. gulkroppshormonet som produceras efter ägglossningen.

Kvinnan kan också lära sig att känna igen det sekret som livmoderhalsen producerar under den fruktsamma perioden (se Billingsmetoden). Metoden passar endast för kvinnor med regelbunden mens som känner till sina säkra perioder.

**

Information **från www.rfsu.se**

Annons:
Betiz
2009-06-09 16:24
#1

jätte bra att du lägger upp de möjligheter som finns när det kommer till preventivmedel. ibland kan det ju vara känsligt att fråga. super tycker jag! personligen har jag provat alla möjliga P-piller, P-stav, P-ring, akut p-piller ( men det är inget man ska använda som preventivmedel) och självklart de hedliga kondomerna :P jag rekommenderar där i mot inte P-stav. min försvann ahhaha. så de fick leta efter den, plus att på min kompis så växte den fast i never, gissa om den gjorde ont att få bort.

carmas
2009-06-09 16:26
#2

Tackar för denna!

[marion69]
2009-06-09 16:27
#3

Jag har även hört att det är smärtsamt att sätta in en p-stav?

Det låter lite krångligt med p-stavObestämd

viktoria91
2010-12-14 09:30
#4

Ett preventinmedel är glömt. =)

oh-la
2010-12-14 11:32
#5

tänkte på en sak… att slicklapp skulle vara för homo och bisexuella kanske inte är helt sant… varför skulle de behöva det och inte heterosexuella?

Upp till toppen
Annons: