Annons:
Etikettfaktabaserade-artiklar
Läst 13273 ggr
Hoseok
3/5/15, 12:04 PM

HBTQ - En sammanfattning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att försöka hitta sig själv i tonåren är inte lätt. Det är vanligt att man hamnar i HBTQ-träsket och inte vet alls vad eller vem man är. Det finns så många olika termer, vem är jag egentligen och vad passar mig bäst? Denna artikel berättar om de vanligaste läggningarna och könsidentiteterna.

Sexuell läggning

Heterosexualitet, homosexualitet, bisexualitet. Visst är det så enkelt?

Faktiskt inte. Det finns hundratals, om inte tusentals, olika läggningar. Jag kommer lista de absolut vanligaste. 

Heterosexualitet

Om du är en tjej som dras till killar, eller en kille som dras till tjejer, så är du heterosexuell. Heterosexualitet är det som anses vara ”normalt” i dagens samhälle. Det finns något som kallas heteronormen. Det innebär att vi lever i en norm där alla antar att man är heterosexuell, innan man berättar något annat. Det är inte fel att vara heterosexuell. Det är precis lika normalt som allt annat. Man kan vara heterosexuell, men fortfarande tillhöra HBTQ. T.ex. om man är en transperson eller  liknande. Det är även helt okej och helt möjligt att stötta HBTQ, även om man är heterosexuell. Det är oftast väldigt uppskattat.

Homosexualitet

Kille + Kille. Tjej + Tjej. Jag tror de flesta vet vad homosexualitet innebär. Homosexualitet har blivit mer accepterat, men det är långt ifrån perfekt. Folk drar fortfarande skämt om homosexuella. Folk använder fortfarande ”bög”, ”lebb” och ”gay” som skällsord. Vissa påstår att de inte har något emot homosexuella, men använder fortfarande ord som skällsord eller ”på skoj”. Det är inte roligt, och något jag hoppas generationen under mig kommer bli bättre på.

Många homosexuella känner ett behov av att ”Komma ut”, det vill säga, berätta för sina föräldrar, vänner, kollegor, att man är homosexuell. Det är väldigt viktigt att lägga på minnet att du måste inte komma ut. Precis lika lite som heterosexuella behöver komma ut. Det klassiska är att man inte ”kommer ut” förrän man hittar en partner av samma kön, som man då presenterar för sina föräldrar, etc. Utöver ett sådant tillfälle, varför måste du komma ut? Vissa måste för att må bättre, och då ska man göra det, annars, fundera på det. 

Bisexualitet

Är du en kille som tycker om tjejer väldigt mycket, men tycker killar kan vara väldigt lockande också? Eller en tjej som tycker exakt samma sak? Då kan du vara bisexuell. Som bisexuell så dras man till båda biologiska könen: Män och Kvinnor. Det finns ett väldigt starkt hat mot folk som kallar sig själva bisexuella. Många anser att tonåringar, framför allt tjejer, som kallar sig bi, bara ”går igenom en fas” eller ”kallar sig bisexuella bara för att imponera på killar”. Att tänka så är fel och extremt diskriminerande mot HBTQ-communityn. För det du säger när du säger så, är att en människa inte har rätt att själv avgöra sin sexuella läggning. Det spelar ingen roll hur uppmärksamhetsberoende den där tjejen i din skola verkar. Säger hon att hon är bisexuell, så kanske hon är det, och det ska inte du hoppa på henne för. Hoppa aldrig på människor för deras läggning, någonsin.

Det finns människor som säger att ”alla människor är mer eller minder bisexuella”, men jag undanber att folk säger sådana saker, i respekt för folk som inte vill bli kallade något annat än t.ex. homosexuell eller heterosexuell. 

Pansexualitet

Jag älskar både tjejer och killar, och allt där emellan, och allt utanför! Men vänta, är man inte bisexuell då? Och vadå pansexuell, betyder det att man tänder på pannor eller?

Att blanda ihop Pansexualitet och Bisexualitet är vanligt, och jag kan förstå varför.  Det är ganska svårt att förklara skillnaden också, men min pansexuella kompis förklarade väldigt bra en gång, så jag tänker citera hen:

”Någon som är bisexuell bryr sig om vad du har mellan benen. Någon som är pansexuell bryr sig inte alls.”
Med detta sagt: Någon som är bisexuell har oftast en starkare dragning åt ett visst kön, men inte alltid. Vissa som är bisexuella dras lika mycket till båda, men hen bryr sig fortfarande om vad personen har för kön, så att säga.

 Någon som är pansexuell, kan tycka om en person utan att bry sig ett dugg om vad personen har mellan benen. Många som kallar sig bisexuella, är egentligen pansexuella. Men kom ihåg att du själv avgör vad du vill bli kallad. Många som är pansexuella kallar sig bisexuella, bara för att slippa förklara vad det innebär.

Annat/Vet ej 

Men jag passar inte in i någon av kategorierna.. Eller vill inte kalla mig för något…

Det är helt okej. Man måste inte kalla sig något, det är helt okej också. Man kallar sig det man känner sig bekväm i. Om man känner sig mest bekväm i att inte kalla sig något alls, så gör man så. Det finns fler läggningar än vad jag skrivit här: jag har bara skrivit de fyra mest omtalade.

Kan man byta läggning?

Både ja och nej. Alla kan inte byta läggning, för de är födda med sin läggning. Men andra kan ändra uppfattning om sin läggning genom hela livet. Det är väldigt vanligt. Som till exempel:
En tjej kanske tänker sig själv som hetero ett tag, sen börjar hon inse att hon dras till tjejer och anser sig vara bisexuell ett tag. Men så förlorar hon intresset helt för killar, och tycker sig själv vara homosexuell, och stannar med den tanken resten av livet. Det är oerhört viktigt att du kommer ihåg att ingen annan förutom du själv avgör din läggning. Ingen annan kan avgöra den. Det är okej att ändra sig. Det är okej att säga olika saker.

Könsidentitet

Penis = Kille. Vagina = Tjej. Eller? 

Det är faktiskt inte så enkelt, hur mycket folk än vill tro och tycka det. Det finns fortfarande folk som envisas om att om man har en penis, så är man kille, och har man vagina, så är man tjej. De anser att man måste ”acceptera det”. Men om man inte kan acceptera det, då? Om man verkligen känner att man inte tillhör det kön man blivit tilldelat som barn? Betyder det att man är psykiskt sjuk?

Absolut inte. Det finns tre typer av kön.

Text taget från RFSL

Biologiskt kön

Vid befruktningen smälter spermien samman med ägget. Från ägget kommer en X-kromosom och från spermien en X- eller en Y-kromosom. De flesta människor har XX- (kvinnor) eller XY-kromosomer (män). Därtill finns det både flickor och pojkar som har XXY som könskromosomer. Andra kombinationer med fler X- och Y-kromosomer finns också och detta är ett av skälen till att man slutade med kromosomtester vid OS och liknande. Därför är det inte sant att XY alltid är män och XX alltid är kvinnor.

Beroende på könskromosomerna så signaleras till fostret att vissa saker ska växa på vissa sätt. Om dock detta signalsystem - med hormoner - är hämmat eller inte kan mottas i andra delar i fostret så leder detta till att könsorganen kan växa annorlunda, inte växa alls eller bli ett mellanting mellan flicka och pojke.

Socialt kön

Under uppväxt fostras kvinnor in i en viss könsroll och män in i en annan könsroll. Traditionella könsroller säger att kvinnor ska vara på vissa sätt och män på andra sätt. Rosa kläder till flickor och blå till pojkar etc. Kvinnor förväntas bete sig på vissa sätt och män på andra sätt. Detta är alltså det sätt vi beter oss - hur vi agerar i samhället.

Mentalt kön

Hur man känner sig innerst inne - som kvinna, man, ingetdera, blandat eller skiftande kvinna/man - är vad som utgör det mentala könet. Det mentala könet brukar inte många fundera över då det biologiska könet och det sociala könet stämmer överens. Men om det mentala könet inte stämmer med hur man är eller beter sig så finns det behov av att definiera sig själv.

**Med detta sagt
**Dom här tre sakerna tillsammans, kallas könsidentitet. Dom tre sakerna ”avgör” din könsidentitet, om du vill avgöra den alls. Det är inget man måste.

Det är fullt möjligt att biologiskt vara kvinna, bete sig som samhället tycker en kvinna ska vara, men fortfarande vara identifiera sig som en man. Eller helt tvärt om. Precis som sexuell läggning, så är det ingen annan än du själv som avgör din könsidentitet. Det normen säger och tycker, är att om man är biologiskt man, så ska man identifiera sig som man, och bete sig som en man. Men verkligheten är annorlunda. 

**Transperson
**En transperson är en person som inte anser sig tillhöra sitt biologiska kön.

CISperson
En CIS-person är någon som identifierar sig med sitt biologiska kön.

**Transsexualism 
**Någon som är transsexuell anser sig tillhöra motsatta könet än vad ens bioligiska kön säger. Det betyder inte att man måste hata sin kropp och vill operera sig. Det finns transpersoner som genomgår en såkallad transutredning för att korrigera sin kropp. Men många transsexuella lever kvar med sin kropp, precis som den var från födseln. Det gör personen inte mindre transsexuell.

**Transvestit
**Ett vanligt missförstånd, är att transvestit och transsexuell är samma sak. Någon som är transvestit, klär sig i ”Motsatta könets” kläder. Det betyder inte att en transvestit av manligt kön identifierar sig som kvinna. Det kan vara en man som identifierar sig som man och beter sig som en man, men klär sig i det som anses vara kvinnokläder.

**Genderqueer/Genderfluid/Genderbend/????
**Jag identifierar mig varken som man eller kvinna, eller båda på samma gång, eller känner att jag tillhör något helt annat. Vad är jag då?

Först och främst: Du måste inte sätta en label på vad du är, kom ihåg det. Du är du. Vad du har för könsidentitet, säger inte vem du är. Men vissa vill kalla sig något. Så vad ska man kalla sig?

Det finns tusentals olika könsidentiteter, så att välja ”rätt” är oerhört svårt, och det är vanligt att man byter term när man hittar något nytt. Och åter igen, det är okej att göra det.

Jag vill att ni ska tänka könsidentitet som ett spektrum. Det finns så många olika blandningar. Det viktiga är bara att du hittar det som du trivs i och får dig att må bra. Låt inte någon annan komma och säga åt dig vad för könsidentitet du har. 

**
Men okej, vi har gått igenom H:et (homosexualitet) , B:et (bisexualitet) och T:et (trans). Men vad är då q:et?**

Vissa säger bara HBT, men fler och fler har blivit bättre med att säga q:et. Så vad är egentligen q:et?

Det betyder inget mindre än queer. Queer har olika betydelser för vem man frågar. Många i USA uppfattar Queer som ett skällsord. HBTQ-communityn har försökt ändra på det genom att ändra ordets innebörd, vilket vi lyckats ganska bra med.

Någon som är Queer vill inte identifiera sig med något. Hen vill inte få en stämpel som säger vad för läggning hen har, eller könsidentitet. Någon som är queer försöker leva ett liv utan labels, utan stämplar. 

Men om man inte vill kalla sig något, vill man kalla sig queer då? Det är ju också en label?
Åter igen, man gör det som känns bäst för en själv.

Detta är en väldigt kortfattad förklaring till de vanligaste begreppen inom HBTQ. Det finns miljontals mer saker att ta upp, men då skulle jag skriva så långt att det inte gick att scrolla på sajten.

**Ingen annan än du själv avgör vem och vad du är. Låt ingen påstå motsatsen.

Viktiga länkar:
****RFSL
RFSU
UMO
Transformering
BRIS

**

Annons:
Hoseok
3/5/15, 12:12 PM
#1

Publicerade innan jag egentligen var klar, har redigerat småsaker nu.

Aleya
3/5/15, 12:15 PM
#2

Tack för denna beskrivningen. Blev klokare. :)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Hoseok
3/5/15, 12:17 PM
#3

Jag vill tillägga att jag i denna lista totalt uteslutit Asexualitet, vilket inte riktigt var meningen. Därför hänvisar jag till denna länk om ni vill läsa mer om vad asexualitet innebär:

LÄNK

ostälskare
3/5/15, 12:32 PM
#4

Jag förstår fortfarande inte skillnaden mellan bi och pansexuell. Menas det att bisexuella  oftare dras till motsatt kön och bara ibland till personer av samma kön. Och att pansexuell då är det 50/50?

Hoseok
3/5/15, 12:38 PM
#5

#4 Nej nej, jag var otydlig där, ber om ursäkt. 
Någon som är bisexuell bryr sig om vad för kön personen hen dras till har, medan någon som är pansexuell inte gör det. 

Och Oftast (men inte alltid) dras bisexuella mer åt Ett håll, vissa beskriver sin läggning som 25% 75% eller sådär. Handlar inte om att de måste dras till just motsatta kön mer. 

Jag ska redigera texten lite, såg att det blev lite konstigt.

[MikeW]
3/5/15, 12:51 PM
#6

Väldig bra text! Bra skrivet! 👍

Annons:
ostälskare
3/5/15, 1:03 PM
#7

Och sen undrar jag om tjejer också kan vara transvestiter?  Det blir ju mindre tydligt om en tjej klär sig i killkläder än tvärtom , en kille som sminkar sig och har klänning är ju mer ovanligt.

Jag är ju tjej men gillar inte tjejkläder. Till och med när jag tog studenten vägrade jag ha vit klänning som alla andra tjejer jag skulle ha mina svarta jeans, jag sminkar mig aldrig och gillar inte rosa, äger inte en kjol eller klackskor, har mina gympaskor istället.  Är jag automatiskt transvestit då?

Hoseok
3/5/15, 1:12 PM
#8

#7 Det är en väldigt bra fråga. Ja, de kan vara transvestiter, men frågan är då vad som räknas eller ej? Det är nog en definitionsfråga, något varje enskild person får avgöra. 

Nu lever vi ju i ett samhälle där tjejer utan problem kan klä sig i det som anses vara "killkläder", så ja, det är svårt att avgöra. 

Nä, du är inte automatiskt något. Du är det du själv känner att du är. Man måste inte kalla sig något.

ostälskare
3/5/15, 1:20 PM
#9

"pojkflicka" sa dom (föräldrarna) att jag var när jag var barn när jag inte brydde mig om mina barbiedockor men lekte jämt med brorsans grävskopa haha

[134643]
3/5/15, 2:08 PM
#10

Awesome! ^_^ Jag tycker det är skitsvårt med både läggning och kön. Jag kan ha svårt för att förstå mig själv, och då är det ju svårt att veta vad jag 'är'. Jag har både kallat mig själv bisexuell, pansexuell och queer - och någonstans där ligger jag och det räcker som identifiering för mig just nu haha. Så jag kan ju säga att jag nu är 17, och har funderat på min läggning sedan jag var 12. Det är inte alltid lätt, det kan ta tid och vara jobbigt och det är helt okej. Och normalt. Tack för en bra beskrivning! c:

Upp till toppen
Annons: