Kropp och själ

Första mens snart?

2017-06-18 13:19 #0 av: Girl13

Hej! Behöver lite hjälp om ungefär när jag ska få min första mens (Vill ej ha nått "man vet inte säkert" bland kommentarerna, för jag vet det men jag är vilsen och behöver hjälp)

Jag är 13.
Min mamma och syster fick mens första veckan i sjuan, ska börja sjuan efter sommaren.
Har hår i armhålor och ben och fick det för ungefär 4-5 månader sedan.
Jag har flytningar, ibland mer och ibland mindre.
Jag svettas rätt mycket och har fått en mer "uppenbar" kroppslukt.
Mina bröst började utvecklas för 2 år sedan, kan nu fylla en 70A-B.

Övrigt:
Jag längtar till min första mens rätt så mycket, det var därför jag gjorde detta inlägg.
Jag är nog inte så stressad, mer att jag tänker på det ALL THE TIME och känner mig utanför eftersom att varenda kvinna jag möter om dagarna har mens, och jag känner att alla dom kvinnorna har något gemensamt och att jag själv bara är en i mängden. En "omensare" ett "barn", "omogen" ja, ni fattar.
Tack alla som tagit sig tiden att läsa detta!!! Hjärtan till er<3

Anmäl
2017-06-18 13:32 #1 av: Tjeja

Din mens kommer ska du se!
Ät hälsosamt (inte för magert och inte onödigt mycket sötsaker). Träna regelbundet. Lägg dig i tid så kroppen får den vila den behöver.

Helt enkelt, lev sunt! Så kommer din mens med största sannolikhet igång för dig med innan du fyller 14!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-06-18 17:49 #2 av: Girl13

#1 Okej! Bra tips! Jag känner mig bara så utanför i familjen där jag är yngst barn och jag känner att ibland så är det som att min storasyster och mamma ignorerar mig som att jag inte är betydelsefull och jag själv känner att det är för att dom fortfarande ser mig som ett barn eftersom att jag inte har mens... Mina föräldrar är jättebra föräldrar men ibland känns det som att dom tycker att jag bara är en liten skitunge, trots att jag är 13 år och är mogen och smart (förlåt att jag säger så bra saker om mig själv)

Anmäl
2017-06-18 18:38 #3 av: Tjeja

#2 Jag tror jag förstår dina känslor av att känna dig mindre viktig och betydelsefull. Däremot kan jag lova dig att din familjs inställning till dig, åtminstonne inte de vuxnas, kommer att ändra sig ett dugg för att du har eller inte har mens!
Din storaryster känner jag ju inte, men som alla syskon gör ibland kan ju hon uttnyttja dina egna känslor och farhågor emot dig och få dig att tro att mensen har större betydelse för att ses som mogen än det är.

Det är nämligen så att man är fortfarande barn och inte på något vis mer vuxen egentligen innan man passerat 18 ändå! Inte ens kroppen är vuxen än för att man fått mens. Den enbart håller på att mogna.. men det är massor kvar! Endel blir aldrig psykiskt vuxna och mogna ens någonsin!

Men rent kroppsligt är du oavsett mensen fortfarande ett barn. Visst ett lite större barn istället för litet barn, men fortfarande ett barn, även kroppsligt.

Att du är barn är däremot oviktigt när det kommer till din betydelse i familjen och hur viktig du är som person! Där är du både betydelsefull och viktig för den du är oavsett ålder eller mognad! Du är en älskad och viktig och betydelsefull familjemedlem, alltid!

Däremot kommer kanske ditt inflytande i familjen växa med tiden och du kommer att tas mer och mer på allvar ju längre tiden går! Det i sig har egentligen faktiskt inte att göra med om man är vuxen eller ej. Utan med tiden visar man vem man är och växer i trovärdighet när familjen ser att man är den man är och inte ändrar sig på vissa saker.

Mycket av ens fasta personlighet som i sig i grunden inte förändras kan vara svårt att veta vad som är vad innan tiden går och man ser vad som stannar kvar så att säga.

Till exempel: Säg att en person älskar rosa gosedjur när hen är 4 år. När hen är 10 kanske gosedjur inte längre är det roligaste hen vet. Men rosa kanske fortfarande är hens favoritfärg hela livet sedan. Det vet man ju inte förrän tiden gått.

Eller säg att en person gillar fjärilar och hundar som liten. Men när hen blir äldre kanske datorer blir det nya intresset ett tag. Om något man tycker är något grundläggande i ens personlighet vet man alltså inte förrän det har gått ett tag och man ser att personen fortsätter vara lika dan. Tex fortsätter att älska och vara intresserad av djur alltid. Eller kanske är en nyfiken person som vill prova nya saker hela tiden.

Och så vidare. När man är barn växer och förändras man ganska fort hela tiden. Det som var viktigt för dig i vintras har du kanske redan glömt, nu är det kanske fidgetspinners som du vill ha? Nästa vecka/månad är det något annat du koncentrerar dig på och vill.

Just nu är du fixerad vid tanken på mens. Du kommer få nog av mens i ditt liv, jag med som alla andra kan lova dig det! 😉 Den kommer alltid att vara viktig för dig och något som påverkar ditt liv och din tillvaro resten av livet, precis som redan nu, fast på ett mer konkret sätt när den väl kommit.

Som jag skrev först, det viktigaste för att din mens skall komma igång och fungera är att din kropp är så frisk som möjligt! Vårda din kropp! Ät bra, banta eller överät inte! Rör på dig, träna så du blir stark och smidig, men slit inte ut dig, kroppen skall räcka hela livet! Sov ordentligt så din kropp får vila och återhämta sig, men sov och lata dig inte för mycket, då blir du bara trött och seg.
När din kropp är så frisk och sund och mår så bra som möjligt, då kommer kroppen och mensen att utvecklas friskt som den ska också och du behöver inte oroa dig att något skulle vara fel!

Kroppen är fantastisk och din kropp är ju redan igång att utvecklas och mogna! Du är på rätt väg och ju friskare din kropp är ju finare kommer den utvecklas! 😊

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-06-18 20:52 #4 av: Girl13

#3 Alltså jag het inte vad jag ska säga... Har blivit så emotionell på senaste, så ja, jag rent ut sagt började storlipa! Din fina text fick mig att förstå att oavsett om jag har mens eller inte, vore kille eller tjej osv så är jag alltid älskad! Jag förstod din text och tack så himlans mycket! Massa kärlek till dig som tagit av din dyrbara tid för att hjälpa en liten skit som mig!<33

Anmäl
2017-06-18 22:13 #5 av: Tjeja

Du är ingen "liten skit" tjejen! Du är en helt normal tjej i din ålder med massor av hormoner som rusar runt  nu när du kommit i puberteten!  De sätter fart på tankar och funderingar och får känslorna att åka berg och dalbana! Samtidigt är ju enormt viktig! Speciellt för din familj! Hjärta

Dessutom är du högt älskad av din familj och väldigt viktig för dem för att just du är du! Men precis som du själv, behöver de lära känna dig bättre, och det kommer ni alla göra med tiden. Just nu genomgår du ju en metamorfos kan man säga, genom puberteten, och då är det stundtals svårt att veta vem man själv är ibland. Ofta känner föräldrarna en bättre än man gör själv just då. 

De gör det eftersom de själv har varit unga i din ålder och gått igenom alla pubiterts-stormar av förvirring och känslosvall. De känner igen sig själva i dig och därför vet de ibland t o m bättre vad du känner och tänker än du själv. Andra stunder kan de vara lika överraskade och förvånade som du över dina känslostormar och utbrott.

Det hör liksom till! 

Och bakom allt det som "alla går igenom" mer eller mindre (och ofta på olika vis), så är du fortfarande en unik person som är DU! Och den personen är väldigt viktig och speciell! Alldeles särskilt för din familj! Hjärta Du är helt enkelt normal och unik på samma gång!

Stor Kram till dig Girl13! Kramas

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-06-19 17:42 #6 av: Girl13

#5 Men åååh vilken underbar människa du är!! Om bara varenda månniska var som dig så skulle vårt jordklort röra sig fint! Nu ska jag börja mina dagar med att cykla nej till våran å (2km) och sitta på bron och bara tänka på vilken härlig dag det kommer bli, jag ska äta ordentligt tills jag blir mätt med 2 timmars mellanrum och ta hand om mig! Taaack till dig <33

Anmäl
2017-06-20 08:29 #7 av: Girl13

Ojdå... Jag tror jag har fått min mens! Jag gick upp imorse och satte mig på toan och det var ljusljusrött i mina trosor som hade torkat in som en vanlig flytning... Hjälp snälla?

Anmäl
2017-06-20 23:01 #8 av: Tjeja

Uj då, spännande, hur har det gått? 

Fast det kan också vara bara en flytning som en liten förvarning. Det visar sig! 

Det är så enormt olika för alla hur mensen kommer och hur den yttrar sig.

Du vet väl om att mensen ofta är oregelbunden i början? Att man kan få mens en gång och endel sedan inte får sin mens igen på flera månader upp till ett år ibland!?

Det är lika vanligt som tvärt om, att mensperioderna kommer tätt inpå varandra ibörjan.  Över huvud taget är det vanligt att det är oregelbundet i början som sagt.

Sedan kan det variera väldigt mycket mellan gångerna och framför allt mellan olika personer hur mycket man "blöder" när man har mens.

En del får bara som rödbrunaktiga flytningar i ett par tre dagar.  Andra blöder massor och måste springa på toa stup i ett för att byta mensskydd. Endel har mens i 2 dar andra i 7 dagar. Alla dessa variationer är alla normala, även om det är någon stans mitt emellan som är de vanligaste. 

Var det inte mensen som kom idag så får du väl skriva tillbaka här och berätta när den väl kommit! Du får spara en länk till den här tråden så du kan berätta sen! SkämtarTummen upp

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-06-21 08:26 #9 av: Girl13

#8 Tyvärr, ingen mens idag heller :( Jag tror att det börjar bli omöjligt för min kropp att få mens, för nu så har ALLA dmala, spinkiga och korta tjejer med inte ett hår på kroppen fått sin mens men inte jag... Ibland vill jag bara ge upp och glömma att jag någonsin kan få mens, att jag aldrig kommer få det och kan lika gärna leva ett liv där jag blir behandlad olikt än de andra tjejer (De viskar alltid när de pratar med varandra, sen när jag kommer så tystnar dom och stirrar på mig, sedan går jag och då börjar dom prata igen). Jag känner mig inte alls så bra, bara för att jag inte blöder... :(((

Anmäl
2017-06-21 15:17 #10 av: tiger tok

Men du, du kommer hinna tröttna på din mens!
Vet att det är lättare sagt än gjort, men bry dig inte om när din mens kommer, den kommer när det är dags.
Och de där tjejerna, om de pratar bakom ryggen på personer är dem inget att ha ändå.
Hur menar du att du blir behandlad annorlunda då?
För det är väl knappast så att alla människor går runt och frågar " hej, alla ni som har fått er mens, ni går hit, resten går hit!"
Stay strong girl❤️

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-06-21 16:07 #11 av: Girl13

#10 Det jag menade med det är att mina tjejkompisar (alla har fått mens) behandlar mig som att jag vore ett barn, som att jag inte förstår det rikitga vuxenlivet även fast jag är äldre än dem alla och är mognare än dom... Tjejerna tar liksom för givet att jag inte fattar någonting och behandlar mig som en 7-åring... Inte så jättekul... Men tack till dig❤️

Anmäl
2017-06-22 07:56 #12 av: tiger tok

#11 säg till dem att du har fått din mens då?
Fast jag tycker fortfarande att dem verkar vara dåliga personer om dem behandlar dig såhär!
❤️

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.