Faktabaserade artiklar

Könssjukdomar, STI

2009-10-12 14:48 #0 av: [marion69]

Könssjukdomar, eller STI (=Sexuellt överförd infektion) orsakas oftast av virus eller bakterier. Dom som orsakas av bakterier kan botas med antibiotika medan könsjukdomar som orsakas av virus inte kan botas.

Vissa virus-könssjukdomar kan läka ut av sig själva eller att symptomen mildras med åren. Det finns läkedemedel som kan mildra, men inte bota när det gäller virus.

2005_03_25_139.jpg

Bilden kommer från www.webbild.com

 

KLAMYDIA - orsakas av en bakterie och kan finnas i urinröret, livmoderhalsen och ändtarmen. Klamydia smittar via oskyddat samlag, analt och vaginalt. När man ska testa sig för klamydia räcker det oftast med urinprov från män, medan man tar ett kompletterande prov från livmodertappen.

Klamydia behandlas med anitibiotika. Det är viktigt att klamydia behandlas så att man inte får några följdsjukdomar såsom, livmoderinflammation, äggledarinflammation, eller att dom hos män sprider sig till bitestikeln och prostatan.

GONORRÈ - orsakas av en bakterie som kan finnas i ditt könsorgan,svalg och ändtarm.

Bakterien överförs via oskyddat sex det vill säga samlag (både vaginala och anala) utan kondom samt vid oralsex.

Gonorré ger oftast besvär men inte alltid. Gonorré kan orsaka flytningaroch/eller sveda, smärta i urinröret och underlivet. Symptomen kommer oftast inom en vecka efter det att du blivit smittad. Om du misstänker att du är smittad ska du gå testa dig.

Prov tas från urinrör, livmodertapp och ändtarm tidigast 4-5 dagar efter det att du smittats. Ibland tas även svalgprov, vilket alltid ska göras om misstanke finns på gonorré och man har haft oralsex.

Gonorré behandlas med antibiotika. De sexpartners som du har haft måste också undersökas och eventuellt behandlas.

Obehandlad gonorré kan hos dig som är kvinna ge äggledarinflammation och hos dig som är man ge inflammation i bitestikeln. Detta kan leda till svårigheter att få barn. Bakterien kan också sprida sig till blodet och då även till hud och leder.

 

SYFILIS - orsakas av en bakterie. Det är en ovanlig könssjukdom bland unga i Sverige men den har ökat under de senaste åren.

Bakterien är mycket smittsam och smittar vid sexuell kontakt.

Har du smittats med syfilis kan det hända att du inte får några besvär alls. Vanligen uppkommer sår (som inte gör ont) på de ställen där bakterien trängde in i din kropp; på penis, i slida, ändtarm men även i munhåla, på tunga och på läppar.

Såren försvinner efter några veckor men syfilisbakterien finns kvar.

Efter några månader visar sig syfilis genom utslag på kroppen, senare även ledsmärtor, feber, trötthet och/eller håravfall. Om du misstänker att du är smittad ska du testa dig.

Bakterien kan upptäckas i sårvätskan samt via blodprov. Du kan testa dig för syfilis genom blodprov tidigast fyra veckor efter smittotillfället.

Syfilis behandlas med penicillininjektioner.

De sexpartners som du har haft måste undersökas och eventuellt behandlas.

Syfilis som inte behandlas kan ge skador på hjärta, kärl, nervsystemet och hjärna. Den kan också överföras från mor till barn under graviditet och ge fostret dödliga skador.

 

HIV - är ett så kallat retrovirus. Det betyder att det lagras i cellens

arvsmassa. Viruset finns framför allt i sädesvätska, slidsekret och blod.

I Sverige är hiv ovanligt bland unga men det ökar vilket gör att det på sikt kan spridas.

Hiv sprids när viruset kommer i kontakt med slemhinnor. Det kan det göra om du har oskyddat sex det vill säga samlag (vaginala eller anala) utan kondom. Det är också möjligt att smittas vid oralsex även om det är ovanligt. Som narkoman kan du även få eller ge smitta genom att ni använder samma spruta.

De allra flesta som smittats med hiv får inga besvär förrän efter flera år. Några veckor efter smittotillfället får en del feber, ont i halsen, svullna och ömma lymfkörtlar eller utslag på framför allt överkroppen.

Du kan testa dig för hiv genom att ta ett blodprov i armen.

Provsvaret bedöms som helt säkert 12 veckor efter smittotillfället.

 

HERPES - orsakas av ett virus och uppträder som blåsor. Viruset förekommer i flera former. En av dessa finns ofta på läpparna. En annan förekommer främst på könsorganen. Under senare år har dock läppviruset blivit allt vanligare även på könsorganen.

Smitta överförs när virusutbrottet börjar och sedan via den vätska som finns i blåsorna. Om du eller din partner har utslag av herpes på läpparna bör ni undvika att kyssas eller ha oralsex. Läppherpes kan överföras till könsorganen och underlivsherpes kan överföras till läpparna. Virus kan även överföras då man inte har några symtom.

Herpes börjar med en liten, kliande fläck. Därefter bildas små vätskefyllda blåsor som snabbt brister och lämnar vätskefyllda sår.

Besvär uppstår någon eller några veckor efter det att du smittats men det kan också ta lång tid innan de första blåsorna kommer.

Vid en förstagångsinfektion kan man få spridda blåsor, sår, feber och allmän sjukdomskänsla. Nya utbrott som är mindre och kortvarigare, kommer oftast på samma ställe eller i angränsade områden.

Utbrotten avtar med åren. Herpesinfektionen ska alltid säkerställas

med ett virusprov. Detta kan tas från blåsa eller sår samt ibland även via blodprov.

Det finns ännu inget sätt att bota herpes. Vissa läkemedel kan dock mildra symtomen och förkorta besvären. Vid det första herpesutbrottet kan man söka läkare för diagnos och behandling.

KONDYLOM - orsakas av vårtvirus och är en vanlig infektion, särskilt bland unga.

Kondylom smittar framför allt vid oskyddat sex och i första hand via samlag, men viruset kan också överföras via fingrar som kommer i kontakt med slemhinnor samt vid gnuggning hud till hud, till exempel i könshårsområdet.

Oftast får du inga andra besvär än att du ser eller känner vårtorna.

Vårtorna kan sitta både på och runt könsorganen samt runt ändtarmsöppningen.

Vårtorna kan vara flikiga och växa i klasar eller små och platta, ibland svåra att se. Vårtorna kan leda till sprickbildning i slemhinnan och ge klåda eller sveda. Irritation och småblödningar kan uppstå vid samlag.

Det finns inga laboratorietest som visar om man har kondylomvirus.

Oftast kan vårtorna upptäckas vid en undersökning. För att få bort vårtorna kan de penslas med virusdödande ämne. Ett annat sätt är att vårtorna tas bort med brännpenna eller genom frysning. Även utan behandling självläker oftast infektionen, ibland inom ett halvår, men det kan också ta flera år att läka.

Obehandlade kondylom kan i vissa fall leda till långvariga besvär i hud- och slemhinnor. Vissa typer av det virus som orsakar kondylom kan ge cellförändringar på livmodertappen.

Fortsättning följer.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-12-14 21:46 #1 av: [marion69]

tomte

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.