Faktabaserade artiklar

Barn inte så utsatta på nätet som vi trott

2009-09-16 15:09 #0 av: [marion69]

Det är en myt att pedofiler jagar barn på nätet. Många barn söker själva upp vuxna via internet för att ha en relation. Det visar en ny amerikansk forskning.

Det har varit mycket fokus på brott via internet som drabbar barn. Spaltmetrar har skrivits om hur sårbara och oskyddade barnen är. Om hur lätt det är för vuxna att kontakta dem, och senare träffa dem, med sex i baktankarna. Problemet beskrivs som ofta växande.

2002_04_15_58.jpg

(Bilden är gratis och kommer från www.webbild.com)

Nyligen föreslog regeringen att ett nytt brott ska införas -kontakt med barn i sexuellt syfte. Samtidigt diskuterar EU åldersgränser för barn på nätet.

Men sociologen Janis Wolak är kritisk till hur medierna beskriver vuxnas kontakter med barn på internet, eftersom fokus riskerar att hamna på fel ställe.

-Sexbrott riktade mot barn har inte ökat, de har tvärtom minskat de senaste åren, slår hon fast.

Inga bortförda barn

Janis Wolak arbetar på Crimes against Children Research Center i USA. Nyligen besökte hon Sverige och Allmänna barnhusets konferens om sexuellt våld online för att berätta om sin forskning.

I två omgångar har hon sökt svaret på hur många barn och unga som faller offer för brott via internet och hur det går till. Cirka 3000 barn 10-17 år och 600 representanter för rättsväsendet har intervjuats. Janis Wolak vill nu ge perspektiv på de brott som begås mot barn och vill att vi är vaksamma på alla dessa brott.

-Det här är inte en ny form av brottslighet, det är formerna att träffas på som är nya. Dessutom drabbas relativt få.

Mediernas version av hur vuxnas kontakter med barn på internet ser ut stämmer dåligt med verkligheten, menar hon. Förövarna liknas ofta vid rovdjur och det talas om att barn, ofta mycket små, kan stalkas, bli bortförda och våldtas.

Men i Janis Wolaks forskning finns exempelvis inte ett enda fall av bortförande.

Majoriteten av de barn som har kontakt med vuxna på internet är tonåringar, de flesta mellan 13 och 15 år. Det är inte ovanligt att det sexuella syftet med kontakten är uttalad från början.

-Många unga upplever att de har en förtrolig relation till förövaren. När de väl träffas har de ofta kommunicerat länge och båda är medvetna om att de ska ha sex, säger Janis Wolak.

Barn söker upp vuxna

Samtidigt vill hon mana till försiktighet med begreppet frivillighet. En del unga är sexuellt drivna och använder internet till sexuella kontakter. Andra har ett behov av att möta förståelse hos en vuxen och tror att de är kära i förövaren.

Många skulle föredra att inte ha sex, men går ändå med på det för att behålla relationen.

-Det vi missar är hur de dras in i dessa situationer. Många barn är nyfikna och söker själva upp vuxna för sexuella kontakter. En del söker sympatiska vuxna för att de känner sig ensamma och har dåligt kontakt med sina föräldrar. men deras ringa erfarenhet gör dem sårbara. Därför behöver vi bättre lära dem att skydda sig själva.

Större risk utsättas av släktingar

Hon uppger att unga utsätts för sexualbrott mer än andra åldersgrupper. men det vanligaste är fortfarande att de känner förövaren, de utsätts av släkt eller vänner. Den största risken menar hon alltså finns i den närmsta kretsen, inte ute på nätet.

 

 

Skriven av Anette Wallqvist

Tidningen Brottsoffer 2/2009

Tidning.boj.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-09-16 20:19 #1 av: dundeer

Jag hade en Period förra året då mitt självförtroende var i botten, jag låg bara hemma och kolla i taket. Under den Perioden var jag Beroende av komentarer om hur fin jag är! Jag Satt på alla olika ungdoms sidor för att få uppmärksamhet, och då Oftast av äldre (BLÄ). Okej, jag kan inte säga att de skadade mig utan jag fick mkt uppmärksamhet och mitt självförtroende steg, Om de inte hade varit för den perioden skulle jag inte vara den jag är idag :)

Anmäl
2009-09-17 14:20 #2 av: KadjaNina

För två år sen, lite mer så la jag ut bilder på snyggast.se för att få komplimanger. Fan vad jag skäms över det. Jag har fortfarande dåligt självförtroende men jag gör inte sånt mer. Tror det är lite sådär faktist, att i många fall så är det tonåringarna som tar kontakt.

Anmäl
2009-09-20 19:20 #3 av: [marion69]

Ja det är viktigt med stöd och uppmuntran, speciellt i tonåren, då man ofta är väldigt kritisk mot sin kropp och annat. Tyvärr finns det ju vuxna sjuka typer också...

Alla vill ju ha lite komplimanger emellanåt. Man behöver höra det.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.