Faktabaserade artiklar

Öppen kommunikation

2009-07-27 16:04 #0 av: [marion69]

Hur bra kommunikation har vi föräldrar egentligen med våra tonåringar i dagens samhälle? Vad behöver vi göra för att göra kommunikationen bättre?

nyteen.JPG

Viktigt är ju att kommunikation börjar redan i ung ålder, framförallt när skolåldern börjar och barnet kastas in i en värld full av kommunikation där man är tvungen att göra sig hörd.

 

Det är inte så lätt för föräldrar idag att hinna med både arbete, hushållsarbete, personliga göromål,  upprätthålla äktenskapskommunikationen och kommunikationen med barnen. Ännu svårare blir det för ensamstående föräldrar och dysfunktionella familjer.

Man brukar få rådet att sätta gränser, fråga vad barnen gör på kvällar och helger och vilka dom umgås med.

Problemet är att man ändå inte får veta så mycket genom att hålla för stor koll. Det är alltså den öppna kommunikation som är viktigast mellan förälder och barn.

Man bör ta sig tid att sitta ner en stund varje dag och prata med sitt barn om t ex skolan, livet, kärleken och annat för att öppna upp en frivillig kommunikation.

En tonåring som är öppen och berättar, påverkar i sin tur föräldrarna positivt. Och detta  leder till en bättre familjesammanhållning av ärlighet och öppenhet.

Det gäller att lyssna mer och kontrollera mindre. Den öppna kommunikationen ger positiva resultat för både förälder och barn.

När barn är i den åldern att dom kommer i kontakt med droger, alkohol och ungdomsbrottslighet, så känner föräldrarna ofta att dom står utan kontroll.

Man brukar säga att om föräldrar är på ett visst sätt, så ger det ett visst resultat. Man har talat om "föräldrastilar" där man inte räknat med hur föräldrarna påverkas av barnet.

Det är ett föråldrat sätt att se på föräldraskapet. Barn och unga av idag anses som aktiva i relation till föräldrarna och de påverkar föräldraskapet.

Människor är dock olika, både barn och föräldrar. Det som fungerar bra i relation till ett visst barn, fungerar kanske inte alls med ett annat.

En varm och accepterande miljö inbjuder till kommunikation och berättande. Men när föräldrarna inte vet vad barnen gör blir de mer oroliga, vilket kan leda till negativa reaktioner som får barnen att reagera med än större slutenhet.

Så ta dig tid varje dag med dina barn. Det kan räcka med en liten stund varje dag. Då kommer du att upptäcka att ditt barn vill öppna upp sig mer för dig och du kommer att känna mer tillit till ditt barn.

 

Källa: Vissa utdrag från http://www.dn.se/insidan/lyssna-i-stallet-for-att-kontrollera-1.541539

 

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-11-23 13:02 #1 av: [marion69]

Har ni bra kommunikation med era föräldrar/tonåringar?

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-11-24 22:28 #2 av: Stephanie

Jag tycker jag har en bra och öppen relation framförallt med mamma Glad Att det är just mamma är väl för att jag själv är tjej. Lättare att prata med henne då Tungan ute

Men rent allmänt skulle jag nog säga att vi här hemma är "över medel" när det gäller kommunikation.

Anmäl
2009-11-24 23:25 #3 av: HannaM

Det har vi nog inte haft tror jag. Aldrig pratat om något egentligen. Men jag vet inte, jag har heller ingen lsut att prata med dom, har alltid sökt mig till andra.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.