Annons:
Etikettfaktabaserade-artiklar
Läst 3857 ggr
David
6/15/09, 3:23 PM

Oönskade graviditeter

Anders Milton, ordförande i en arbetsgrupp på Socialdepartementet, överlämnar i dag till socialminister Göran Hägglund förslag på åtgärder för att förbättra det förebyggande arbetet avseende oönskade graviditeter.

Förändrad sexualundervisning i skolan

Huvudinriktningen på arbetet har varit att förstärka det förebyggande arbetet så att antalet oönskade graviditeter minskar. Skolan ska bidra genom att ge ungdomar kunskaper och bidra till att utveckla attityder och värderingar så att unga människor ska få möjligheter och förståelsen att skydda sig eller sin partner från att bli oönskat gravid.

För att förbättra sex- och samlevnadsundervisningen i skolan föreslår arbetsgruppen att målen i sex och samlevnad uttrycks tydligare i både grundskolans och gymnasieskolans kursplaner. Skolhälsovårdens och elevvårdens roll för det förebyggande arbetet avseende sexuell och reproduktiv hälsa anser man behöva stärkas genom tydligare riktlinjer.

Utbyggnad av ungdomsmottagningar

För att öka tillgången till preventivmedelsrådgivning för ungdomar, unga vuxna och vuxna föreslås en utbyggnad av ungdomsmottagningarna och sex- och samlevnadsmottagningarna.

Bättre subvention

Hormonella preventivmedel föreslås subventioneras upp till 25 år med en maximal egenavgift på 200 kronor per år och akut-p-piller vid inköp på apotek.

Arbetsgruppen föreslår också att personidentitet bör ingå i de uppgifter som landstingen rapporterar till Socialstyrelsen om aborter för att förbättra det förebyggande arbetet men också för att möjliggöra utvärdering av kvalitet och resultat inom abortverksamheten.

Källa: Socialdepartementets pressmeddelande 15/6-09

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Annons:
emma071
6/15/09, 3:32 PM
#1

Bra tråd (y)

Stå på dig,annars gör någon annan det

www.nouw.se/fuckingfuckface

[marion69]
6/15/09, 3:43 PM
#2

Tack för en bra artikel Glad

Mirjami-78
6/27/09, 11:21 PM
#3

Hur vanligt är det att man har sex och samlevnads undervisning idag i skolorna…på min tid så var det tyvär så att våran lärare vart så förtroende så att han ansåg mer eller mindre att det vall fel att undervisa oss i det ämnet, mer än kunskapen om överförbara könssjukdommar.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

[GlittriGris]
6/28/09, 3:22 AM
#4

2 års sen när jag gick i sexan hade vi sexual undervisning och då snackade vi om ställnigar mest tycker jag nämnde könssjukdomarna men inte närmare utan det var mer ''fysiskt'' lära och var mest oseriöst , våran lärare prestenterade ämnet som det roligaste man kan gö xD.

David
6/28/09, 3:27 AM
#5

Tror att sexualundervisningen i skolan fortfarande är under all kritik.

Två viktiga ämnen som skolan borde satsa mer på att utbilda i, ta upp och diskutera osv. är just sexualkunskap och politik, just den praktiska och teoretiska.

Har fått för mig att de två ämnena är de som skolan lägger någon enstaka strötimme på. Men som är så viktigt…

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Stephanie
6/28/09, 10:32 AM
#6

Egentligen fattar jag inte varför det ska vara så jäkla svårt Förvånad Det är ju inte ens ett helt ämne, bara nånting man ska gå igenom…

Varför ska sex vara ett så extremt känsligt ämne? Alla gör det..? Tungan ute

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Annons:
Upp till toppen
Annons: