Faktabaserade artiklar

Vuxnas kontakt med barn i sexuellt syfte

2009-06-15 20:18 #0 av: David

Ett nytt brott införs i 6 kap. brottsbalken - kontakt med barn i sexuellt syfte. (grooming/gromning)

Lagförändring

Brottet tar sikte på kontakter med barn, till exempel på Internet, som riskerar att leda till sexuella övergrepp vid ett fysiskt sammanträffande med barnet.

Brottet omfattar den som, i syfte att mot ett barn under 15 år begå vissa sexualbrott, träffar en överenskommelse med barnet om ett sammanträffande samt därefter vidtar någon åtgärd som är ägnad att främja att ett sådant sammanträffande kommer till stånd. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Vidare utvidgas bestämmelsen i 6 kap. 14 § brottsbalken om ansvarsfrihet i vissa fall för att kunna tillämpas även beträffande det nya brottet.

Lagändringarna är klubbade och träder i kraft den 1 juli 2009 (prop. 2008/09:149).

Ungdomar och Internet

Idag har alla ungdomar tillgång till Internet. Aldrig förr har det varit så lätt att få kontakt med andra människor och att hitta, dela och sprida information. Fördelarna är många men risken för barn och unga att råka ut för något obehagligt på Internet ökar.

För en del vuxna är Internet en plats för att kontakta barn i sexuella syften. Nästan alla är män och många agerar under täckmantel för att inte bli avslöjade.

För en del barn och unga är det lättare att agera på ett sätt de inte skulle ha gjort i verkligheten. Den trygga hemmiljön och anonymiteten på Internet gör det enkelt. Enkelt att mejla en vanlig bild till någon man inte känner. Enkelt att kanske nästa gång mejla en avklädd bild -eller en film- som sedan sprids, bedöms och poängsätts av andra ungdomar. Att gå med på webcamsex mot ersättning utan att ens behöva träffa någon på riktigt kanske inte verkar så stort eller allvarligt. Inte heller att träffa någon i verkligen som erbjuder "modelljobb", "romantiska" bilder, erotiska bilder eller pornografiska filmer.

Vad är gromning?

Grooming innebär att någon tar kontakt med andra för att längre fram begå övergrepp. I de flesta fall handlar det om män som söker kontakt med unga flickor.

Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chatforum eller en sida för kontaktannonser. Groomaren kan svara på inlägg och annonser från andra eller själv skiva meddelanden och annonser till andra. Han eller hon tar kontakt för att successivt odla en relation som ska leda till en träff i sexuellt syfte.

Lockbeten

Groomare lämnar ofta felaktig information om sig själva för att dra till sig kontakter. En groomare kan till exempel utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby. När första kontakten etablerats försöker groomaren att göra sig själv intressant genom att lägga ut lockbeten, till exempel att han eller hon har tillgång till att rida hästar gratis.

Groomare försöker ofta bygga upp ett förtroende och göra offret beroende på något sätt. Så småningom bjuder groomaren in till en träff. Vid mötet försöker han eller hon fullfölja sitt planerade övergrepp.

Skydda dig mot grooming

Du bör vara observant på vissa saker för att så tidigt som möjligt upptäcka att det rör sig om en groomare. Exempel på sådant som bör göra dig misstänksam är:

  • Om personen skriver på ett sätt som vuxna skriver.
  • Om personen kommer in på frågor om sex.
  • Om personen vill träffas.

Om du misstänker att du har kontakt med en groomare kan du till exempel:

  • Fråga hur gammal personen är. En del erkänner sin riktiga ålder .
  • Tala om för personen att du har berättat om er kontakt för andra, till exempel kompisar eller föräldrar.
  • Avbryt kontakten om du upplever att det någon skriver eller frågar är obehagligt.

Träffa aldrig någon som du är det minsta misstänksam mot ensam. Ta alltid med någon och bestäm tid och plats där det är mycket folk i rörelse.

Anmäl grooming till Polisen

Finns det tydliga tecken på att någon är ute efter att begå övergrepp ska du anmäla händelsen till Polisen. Spara bevismaterial som mail eller SMS.

Källor: Riksdagen, Rädda Barnen samt Rikskriminalpolisen

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-15 20:20 #1 av: David

Namnet gromning (av engelskans grooming, "sköta, ansa, rykta, förbereda"), introducerades i svenska språket i en artikel i Dagens Nyheter den 10 maj 2006.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-15 20:38 #2 av: [marion69]

Kanonbra artikel, tack Flört

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-08-06 15:50 #3 av: yogflame

En fråga Grooming slog mig genas som reklamen philips gjorde för deras nya rakapparat för att grooma kroppen.

Även i tidningen man var det ett grooming reportage. Nu vet jag ej hur många olika betydelser det har..

 

Men hade det inte vart bättre att dom valt ett annat ord? eller att kanske rakningen valt ett annat ord.

Anmäl
2009-08-06 15:55 #4 av: [marion69]

Det kan heta Child grooming eller Gromning. Detta stod i wikipedia angående Gromning.

 

Gromning (av engelskans grooming, "sköta, ansa, rykta, förbereda"), introducerades i svenska språket i en artikel i Dagens Nyheter den 10 maj 2006 [1].

Gromning är att ta kontakt med ett barn, odla en relation med barnet och i sexuellt syfte arrangera en träff med barnet.

Idag används det engelska ordet även i betydelsen "förbereda för övergrepp".


När gromning sker via internet kallas det nätgromning eller gromning på nätet.


I England, USA, Australien och Skottland finns lagar mot gromning.
Gromning förbjöds i Sverige då det finns en stor blocköverskridande majoritet för en sådan lag 6 maj 2009 röstade riksdagen för den. Den kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Lagen började gälla den första juli 2009.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-08-06 16:09 #5 av: yogflame

Dom kunde ha valt ett annat namn eller vad tycker du*?

 

Fast nu vet jag ej vem som använde ordet först men det är mera åt rakningen än det där med barn.

 

Anmäl
2009-08-06 16:13 #6 av: [marion69]

ja, det låter ju faktiskt lite knasigt tycker jag också. Obestämd

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-08-06 16:32 #7 av: yogflame

ja det är dumt val men ibland är allt konstigt utan logik.

 

Är det vanligt med sån där grooming i sverige , jag vet att det finns överallt men om man jämför med andra länder ska man behöva vara orolig när sin dotter växer upp?

Anmäl
2009-08-06 16:48 #8 av: [marion69]

ja det är nog ganska vanligt över hela världen, men vissa länder dominerar ju. I USA, där är det däremot mer vanligt att barn försvinner och inte återfinns, fler mord efter övergrepp.

Bor inte du i sverige?

Du behöver nog inte vara orolig om du talar om farorna med ditt barn och hur du själv kan vara lite vaksam. Men det är ju just internet som blivit så farligt.

Det är lätt för en t ex äldre man att utge sig för att vara en tonåring, etablera en kontakt via internet osv.

Men tala med ditt barn och säg att hon/han aldrig får träffa någon ny på internet som hon inte träffat IRL förut. Eller så kan en vuxen följa med.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-08-06 16:51 #9 av: David

De som är "proffs" på det här verkar vara otroligt slipade hur de ska gå tillväga för att vinna barnets förtroende, och sedan stämma träff. Är det ett litet äldre barn, låt säga 13-14 år, efter etablerat kontakt, så verkar det vara utköp av sprit, cigaretter och dylikt som är den främsta orsaken till träffen.

Har läst ett par domar om just sådant här, men är osäker om det är ok att publicera dem, även om det är offentiga handlingar som vem som helst kan begära ut ifrån tingsrätten. Tror inte att man får publicera dem på ett öppet Internet-forum.

Är det någon som är väldigt intresserad så skicka ett PM, så kan jag skicka dem vidare.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-06 16:58 #10 av: yogflame

Ja berätta är det viktigaste och att inte vara allt för hård , om dom vill så gör dom det i smyg istället.

man får väl själv köpa cider åt barnen än att dom dricker starksprit.

 

Nu drack jag ej som lite gillade det ej. men jag drack nån starköl när jag var 16 för jag tyckte att en kunde vara god. Men jag vet folk som gick till a-lagarna utanför konsum i kärrtorp och bad dom handla och då vart det starksrit eller vin.  Så då kanske det är bättre att man själv ger en svag dryck. Fast en del håller nog ej med nu eller vad tycker ni?

Och cigaretter usch det får dom aldrig av mig. Tänk situationen dotter frågar om cider men du köper ej och hon får kontakt med herr Arne på nätet som är pedofil, nej då är det bättre att man själv ger något fast det ej är lagligt.

Anmäl
2009-08-06 17:36 #11 av: [marion69]

Det finns ett öppet forum med domar.

www.kriminellt.com

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-08-06 17:48 #12 av: yogflame

Bra sida.

Anmäl
2009-08-06 19:27 #13 av: David

Smart. Hojtar till när den som jag menade är utlagd.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-06 22:48 #14 av: Kaninisen

Usch, jag vet inte hur många gånger som killar försöker få mig att komma hem till dem trots att jag då var mindreårig. En började t.o.m snacka om att han träffat en mindreårig tjej?

Anmäl
2009-08-06 22:53 #15 av: [marion69]

Hemskt Rynkar på näsan Ja det gäller att vara försiktig, även här på tonåringar i fokus.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-08-06 23:01 #16 av: Kaninisen

Ja, vet inte om ni såg på nyheterna idag? Det är en man som har en blogg, han säger sig vara förskolelärare på dagis och på bloggen skriver han hur han attraheras till de små barnen (som är 2-5 år!!) jag såg denna blogg för ett tag sedan och mailade polisen direkt, de hade någon mail där man kunde maila om man sett något opassande på nyheterna.
Gissa om jag blev lättad när de tog upp det på nyheterna? Det hemska var att "han inte gjort något fel"? Då undrar man om de ska vänta tills han har sexuellt umgänge med barn? För han har ju klart bevisat att han ej bör jobba med barn, även om han inte gjort dem något... ÄN!

Anmäl
2009-08-07 02:49 #17 av: David

Vill än en gång varna er som har allt för detaljerade presentationer. Såg senast idag en yngre tjej som på sin personliga sajt till och med berättade vilken skola hon gick på.

Överallt på nätet, tyvärr är iFokus inget undantag, kan "fel" personer smyga omkring.

Lämna aldrig ut uppgifter som är väldigt personliga.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-07 07:24 #18 av: yogflame

Kaninisen även om polisen ej kan göra något så kan faktiskt dagis sparka honom. Vilken sjuk person att blogga om något sådant.

Men bloggen säger inte vilket dagis det handlar om eller har du hans namn så kan du ju bara ringa runt till alla dagis och fråga om han jobbar där.. nästa gång spara en skärmdump så har du bevis om du behöver visa någon.  (man håller först in FN knappen nere till vänster bredvid ctrl..........tryck sedan på  prnt screen knappen sen får man göra en ny bildfil sen högerklickar man o  väljer redigerar o klistrar sedan in genom bildporgrammet.

 

prnt screen brukar ligger bredvid F knapparna eller till höger om retur. beroende på vilken slags dator man har.

Anmäl
2009-08-07 10:25 #19 av: [marion69]

Om man nu skulle komma på var han arbetar, så kanske man kan använda hans blogg som bevis som gromning så han blir åtalad?

 

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-08-07 10:27 #20 av: Kaninisen

#19 Som jag uppfattade det på nyheterna såg inte polisen att han brutit mot någon lag och därför kunde de inte be bloggsiten där han bloggar på om att ge ut hans ip.adress. Men vi får se vad som händer..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.