Faktabaserade artiklar

SPS informerar om Panikångest

2009-06-15 13:40 #0 av: [marion69]

Panikångest kan drabba vem som helst, när som helst och till synes helt utan någon förvarning. Första attacken kanske kommer då du sitter i lugn och ro hemma i vardagsrumssoffan och läser, tittar på TV, umgås med vänner, kopplar av och har det skönt.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Denna artikel är  hämtad från  http://www.sps.nu/panikangest/

Stödsajten för drabbade av panikångest och social fobi

Hit kan du vända dig om du lider av panikångest

-----------------------------------------------------------------------------------------

Helt plötsligt får du en känsla av fruktan att inte få luft.Du får hjärtklappning, smärtor i bröstet, kvävningskänslor, yrsel och ostadighetskänsla. Du kanske tycker att du ska svimma, känner stickningar i händer och fötter, svettas darrar eller skakar.

Du blir alldeles kall eller varm och tror att du drabbats av något allvarligt. Du tror att du ska dö, håller på att bli tokig eller att du kommer att göra något obehärskat under attacken.

Det är inget livshotande som har hänt dig trots den fruktan och de fysiska reaktioner du upplevt under attacken. Ditt psyke har bara överreagerat på en fysisk reaktion i din kropp.

Du blir rädd att åter få en panikattack, går ständigt och spänner dig, reagerar med "katastroftänkande" på minsta lilla fysiska överaktivitet som kan förekomma i din kropp.

Du söker ofta hjälp för fysiska åkommor och genomgår olika undersökningar. Läkarna kan inte konstatera något fel, och du tycker att de är inkompetenta och att de nonchalerar dig och dina problem. Du har troligtvis inte berättat hela sanningen för din läkare utan bara de fysiska upplevelser du haft. Du har inte talat om den rädsla du känner inför att åter drabbas av panikattacker.

 

Detta begränsar ofta den drabbades livsföring till den grad att rädsla och undvikande beteende helt styr den drabbades liv.

hand_bubbelplast.jpg

 

LÄS MER PÅ SPS SIDA.

Medlemmar i SPS som är intresserade av kognitiv beteendeterapi, i grupp eller individual, och bor i Stockholm eller Falun kan kontakta oss för vidare information på telefonnr: 08-568 905 25.

Stödperson I många lägen kan man vara i behov av att ha någon som följer med till t.ex. läkare, arbetsförmedling, försäkringskassa för att klara av kontakten. Om man upplever en stark oro kan det också vara svårt att efteråt komma ihåg vad som egentligen har sagts.

Det kan också gälla besök hos din terapeut. Om du behöver stödperson som följer med kan SPS ge råd om hur du ska gå tillväga.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2010-01-15 22:12 #1 av: [mossquinnan]

GladDetta var bra information..Har en dotter på nyss fyllda 16..Hon vart drabbad av en panikångestattack lite före jul..Nu har vi/hon vart på bup i nacka och hon ser mycket gladare ut..

För d första så verkar hennes psykiat proffsig..vanlig dvs inte gör sig till..Kände direkt att honom kommer min dotter att gilla.

Hon får många tips som är skitbra..denna vecka bara har hon vart där 2 ggr..+en ny tid nu på måndag..

Mest är d skolan..gymmasiet första ring i hotell och restaurant..Man kan inte halka efter i dag med alla höga krav...godkäng icke godkänt mvg osv osv..Hon vill verkligen klara detta..men stressen har satt sitt spår..och kom som en vulkan ut i en panikattack.

Hur bra förstår lärare och kompisar..hur mycket ska dom veta.

Min dotter känner sig mest förstådd just nu i hennes mentor på skolan.

Vi har sagt som d är,,dvs..rakt på..så här är d..kommer bli innan hon blir bättre..och jag vet som mamma..hon kommer bli bra..hon e ju så ung och vacker..sen kommer tankar som..är d mitt fel..min stress min adhd som avspeglar sig..guud har jag förstörd min älskade tjej..Jag finns för henne..vi pratar med varandra om allt..Någon som sitter i min sits..? trevlig helg alla!Oskyldig

 ♥Allt som sker i mitt liv  är till det bästa♥

♥Den som verkligen är delaktig i livet slutar aldrig gå♥

ALEPH

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.