Annons:
Etikettfaktabaserade-artiklar
Läst 11651 ggr
[marion69]
6/8/09, 12:32 PM

Ätstörningar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ju tidigare man får behandling desto större är chansen att bli frisk. Det är viktigt att få ett väl fungerade samarbete mellan sjukvården och den sjuke.

litenkorv.jpg

Orsaker till ätstörningar:

Det finns olika teorier. En teori baserar sig på psykiska händelser, t.ex. trauma i barndomen, andra teorier baserar sig på biologiska teorier som rubbningar i nervsystemtes funktion. En stor bov i dramat är dagens skönhetsideal och kroppsfixering.

Med stor sannolikhet är det en blandning av flera olika faktorer som leder till att en person blir sjuk. Det kan också finnas en ärftlig biologisk orsak för ätstörningar, en slags sårbarhet eller känslighet.

Om man är känslig och börjar banta samtidigt som hon utsätts för psykisk stress eller sociala påfrestningar av något slag kan en ätstörning utlösas. Stressen kan vara bland annat på grund av skolan, relationer eller för höga prestationskrav.

taco.jpg

Vad är anorexi?
Anorexia nervosa är en ätstörning som drabbar framförallt tjejer runt tonåren. Men givetvis kan även pojkar få anorexi. Men sjukdomen är mycket vanligare hos tjejerna men den ökar kraftigt bland killarna.

 Den som drabbas känner sig väldigt ofta för tjock, även om denna person oftast redan innan hon/han börjar banta är smal.

Anorektiska drag:
- Viktminskning som är självförvållat genom självsvält, användande av läkemedel som laxermedel eller genom framkallande av kräkningar.
- Tvångsmässigt motionsbehov.
- Stark rädsla för fetma och viktökning.
- Mycket tankar kring mat och kalorier.
- Personen gör upp regler för hur mycket man ska äta och motionera.
- Personen har en mycket stark fobi för att äta. Maten utlöser ångest och panikkänslor.
- Personen sätter som mål att nå en mycket låg vikt.
- Hormonstörningar med försenade mens (hos tjejer)

Vad är bulimi?
Bulimia nervosa är en sjukdom  besläktad med anorexia nervosa.

En person som lider av bulimi hetsäter, det vill säga, han eller hon vräker tvångsmässigt i sig stora mängder mat för att sedan få ångest och oftast kräkas upp maten igen.

Alla bulimiker kastar inte upp sin mat, utan vissa kan börja motionera överdrivet mycket, leva på hård diet eller använda sig av laxermedel.

Precis som anorektiker är en bulimiker otroligt rädd för att gå upp i vikt.

De farliga med bulimi är att det oftast inte syns på personer som lider av det. Dom är normal viktiga. En bulimiker, precis som en anorektiker, mår mycket dåligt.

Bulimiker är ofta väldigt deprimerade, självmordsbenägna och isolerar sig ofta från socialt umgänge. Bulimi är ovanligare än anorexi.

Tecken på ätstörningar är:
- Viktfobi
- Störd kroppsuppfattning
- Bantningsfixering
- Matfixering
- Koncentrationssvårigheter
- Depression
- Sömnsvårigheter, leder till trötthet
- Försämrat omdöme
- Dålig självkänsla
- Självförakt
- Humörsvängningar

- Kraftig viktnedgång som leder till undervikt
- Menstruationsbortfall (hos tjejer)
- Försenad pubertetsutveckling
- Sänkt ämnesomsättning
- Låg puls
- Lågt blodtryck
- Sänkt kroppstemperatur
- Fryser ofta
- Muskelsvaghet
- Tandskador (Frätskador pga magsyra)

Ett tidigt tecken på att en tjej har anorexi är att mensen försvinner. Mensen försvinner så tidigt i sjukdomsförloppet att man kanske inte ens har börjat rasa i vikt.

Om hon fortsätter att svälta sig själv kommer kroppen att ställa in sig på svält och gör att ämnesomsättningen sänks. Det i sin tur leder till att hjärtfrekvensen och blodtrycket minskar. Pulsen går ofta ned till runt 40- 50 slag/minut. (För en normal människa ligger pulsen på tunt 60- 70 slag/minut).

Kroppstemperaturen sjunker och man fryser ofta. Hon kan även drabbas av blåaktiga missfärgningar av huden på händer och fötter pga av dålig blodcirkulation.

 Håret på huvudet tunnas av och blir livlöst och på resten av kroppen får man en dunighårväxt, lanugohår.

Detta är kroppens sätt att skydda sig mot förfrysning.  Fettvävnaden minskar kraftigt och allteftersom man fortsätter att svälta sig försvinner även andra kroppsvävnader.  Muskulaturen bryts ner vilket resulterar i muskelsvaghet.

Även hjärtat är en muskel som drabbas hårt vid anorexi. Vid svårt svält finns den en kraftig risk för hjärtsvikt vilket kan leda till plötsliga dödsfall hos anorektiker. 

En person med ätstörningar känner sig ofta övergiven och oälskad.

Det är viktigt för familj och vänner att ha tålamod med vredesutbrott emotionell instabilitet. Nära och kära måste vara med under hela behandlingen och stötta den sjuke. 

Behandlingen av en person med ätstörningar tar oftast flera år. Återfall är ganska  vanligt.

Informarion till denna artikel är hämtad från:

Källa: http://www.mimersbrunn.se/Aetstoerningar_1756.htm

Annons:
LiindaH
6/8/09, 1:12 PM
#1

Väldigt bra artikel….
Känner en som har anorexia… ( eller hade ) .
Men personen kan falla tillbaka väldigt lätt.
Åh är väldigt vikt fixerad just nu..

Bulimi är något jag själv haft, men med mammas hjälp lyckades komma ur det..
Men även den delen är väldigt lätt att åka tillbaka på ..

// Liinda

[marion69]
6/8/09, 1:16 PM
#2

Vad skönt att du fick hjälp. Jag höll på få bulimi som 15-åring, men på väldigt tidigt stadium, så intalade jag mig själv att äta löser inte mina problem.  På nåt sätt lyckades jag ändra tankeinställning..

LiindaH
6/8/09, 1:17 PM
#3

#2: Det är alltid  bra =) . Lyckas man själv så är det bäst..
Jag själv ansåg inte att jag hade problem, åh att min mamma va fjantig.
Men .. Man kanske skulle ha lyssnat mera på mamma i sina dagar..

// Liinda

LinnB
6/8/09, 1:26 PM
#4

Mycket bra artikel. Jag drabbades av anorexi som 13-åring och än är jag inte helt frisk. Jag är 18 nu. Jag är normalviktig och kan skilja på rätt och fel, men jag behöver fortfarande hjälp.

Minns en gång då jag skulle på invägning på BUP då jag fått ett ganska kraftigt återfall. Skulle få träffa en läkare som skulle väga, mäta och prata. Jag var normalviktig då också, eftersom att min anorexi övergick lite i hetsätning då och då. Jag gick upp fort i vikt, men sjukdomen rubbade sig ju inte för det.
I alla fall så kom han in i rummet, hälsade på mig och sa "Ja, du var ju inte direkt mager". Att säga så till en anorektiker är väl det mest puckade man kan göra. Jag åt inte på en vecka efter det, jag bara grät.

Efter det vägrade jag ta emot mer hjälp. Det var liksom droppen. Jag jobbade mig upp själv till det ställe jag är nu. Dumt val av mig, men det var inte första gången det hänt.
De människor som skulle gett mig hjälp med sjukdomen tog mig aldrig på allvar. Jag sökte hjälp (skrek efter den) men fick ingen.

Va hjälp ä å fly om du ha töjje fel väg?

LiindaH
6/8/09, 1:27 PM
#5

Hur i helskottan kan en läkare säga nå sådant ?

// Liinda

[marion69]
6/8/09, 1:30 PM
#6

#4 Förstår att du inte ville ha mer hjälp efter det!

Den läkaren var hemskt okänslig. Han borde lyssnat på dig och att din anorexi svänger över till bulimi också.

Annons:
LinnB
6/8/09, 1:35 PM
#7

Det har jag funderat på de senaste 3 åren också. En äldre man i 60-årsåldern. Han lät inte trevlig heller, han mer snäste ut det.
Var inte trevligt att behöva klä av sig och väga sig inför honom sen. Jag fullkomligt bröt ihop efteråt.

ARGH! Jag är fortfarande arg över det känner jag. Haha.

Va hjälp ä å fly om du ha töjje fel väg?

AnneN
6/8/09, 4:04 PM
#8

Glöm inte att det finns en till ätstörning BED - Binge eating disorder (tvångsmässigt överätande).

Denna liknar bulimi, men utan att man kräksupp maten eller frenetiskt tränar bort alla kalorier.

Här kan ni läsa mer om BED och även andra ätstörningar

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[marion69]
6/8/09, 5:13 PM
#9

#8 tack för tipset. Jag ska kolla upp det också och får se om jag får upp lite information om det. Flört

[marion69]
6/8/09, 5:15 PM
#10

Jag såg inte din länk… jag klipper in det här också. tack..

Hetsätningsstörning

Diagnos

Hetsätningsstörning (binge eating disorder, BED) är en så kallad restdiagnos i kategorin ätstörningar. De senaste årens forskning har visat att de problem som patientgruppen med BED presenterar är av sådan karaktär att en diagnos separat från BN är motiverad.

Hetsätningsstörning (BED), i likhet med bulimia nervosa, yttrar sig i återkommande perioder av hetsätning då patienten äter betydligt större mängder föda än vad som kan anses normalt och upplever sig samtidigt ha förlorat kontrollen över ätandet.

Skillnaden mellan BED och BN är att episoder av hetsätning vid BED inte åtföljs av olämpligt kompensatoriskt beteende (t ex. fasta, missbruk av laxermedel, urindrivande medel, självframkallad kräkning och/eller överdrivet motionerande).

En annan skillnad är att utvecklingsbanan vid BED brukar vara lite annorlunda än BN. Vid BN brukar perioder av bantning nästa alltid föregå episoder av hetsätning, vilket inte alltid är fallet vid BED.

Dessutom brukar en mycket klar majoritet av fallen vid BN vara normalviktiga, medan en ansenlig portion av patienter med BED är överviktiga eller har fetma.

Vid BED brukar man inte heller, såsom det är vid BN, nästan alltid se en extrem relation mellan självkänsla och upplevelsen av vikt och figur. Detta per definition inte finns med i de diagnostiska kriterierna vid BED heller.

I likhet med BN är den drivande faktorn i BED ett starkt missnöje med vikt/figur, låg självkänsla och en rad andra psykosociala faktorer som leder till flera onda cirklar, t ex mellan bantning och överätning/hetsätning som tillsammans med oundvikliga biologiska mekanismer vidmakthåller störningen.

Diagnostiska kriterier för hetsätningsstörning (BED)enligt DSM-IV är:

A. Återkommande episoder av hetsätning. En hetsätningsepisod karakteriseras av följande två beskrivningar:

(1) personen äter under en av gränsad tid ( t e x inom två timmar) en väsentligt större mängd mat än vad de flesta personer skulle äta under motsvarande tid och omständig

(2) personen tycker sig ha förlorat kontrollen över ätandet under episoden (t e x en känsla av att inte kunna sluta äta eller kontrollera vad eller hur mycket man äter)
B. Hetsätningsepisoden är associerad med tre (eller fler) av följande:

(1) äta mycket snabbare än normalt
(2) äta till man känner sig obehagligt mätt
(3) äta stora mängder mat när man inte känner sig fysiskt hungrig
(4) äta i ensamhet därför att man skäms för hur mycket man äter
(5) känna sig äcklig eller känna sig nere, känna mycket skuld efter överätning
C. Klart bekymmer eller upplevelsen av att vara olycklig pga hetsätning

D. Hetsätningen förekommer i genomsnitt minst 2 dagar i veckan under sex månader

E. Hetsätningen är inte relaterad till regelbunden användning av olämpliga kompensatoriska beteenden (t ex självframkallad kräkning, fasta, överdriven motion) och inträffar inte heller enbart under förloppet av anorexia nervosa eller bulimia nervosa.

http://www.anst.uu.se/ataghade/hetsatningsstorning.html

Faidra
6/8/09, 6:31 PM
#11

Jag har inte anorexia eller bulimi eller någon annan ätstörning, men oroar mej ändå ganska ofta för min vikt och så. Jag ser inte mej själv som tjock, men definitivt inte smal heller. Ibland kan jag ha stunder där jag inte vill äta, oftast när jag är själv hemma, för min mamma är ganska nojjig och vill att jag ska äta bra och sånt.

Det händer att jag hoppar över måltider ibland, och ganska ofta tar jag bara litegrann, men för det mesta äter jag normalt, men har tex slutat äta ''vanlig'' glass, och äter bara isglass för att det är typ 300 färre kalorier i.

[marion69]
6/8/09, 6:34 PM
#12

Tonåringar brukar ha en bra ämnesomsättning jämfört med när man blir äldre. Det som är viktigast egentligen är att man äter bra, men att man är sportsligt aktiv och rör på sig.

Jag förstår om man vill skippa pommes frites och godis och sånt i större utsträckning, men bra att äta ordentligt med riktig mat.

När man blir äldre är det bra att ändra kosten lite, eftersom man får sämre ämnesomsättning… och motion är ju alltid bra.

Upp till toppen
Annons: