Faktabaserade artiklar

Barnpsykiatri på olika villkor

2009-06-03 16:55 #0 av: David

Kvaliteten på den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) skiftar så mycket över landet att den inte kan sägas uppfylla hälso- och sjukvårdslagens krav om vård på lika villkor. Det konstaterar Socialstyrelsen efter att ha granskat verksamheten i en nationell tillsyn.

Socialstyrelsens sex regionala tillsynsenheter har besökt 70 enheter och granskat 483 patientjournaler inom BUP över hela landet.

hand-pekar-penna.jpg

De skillnader man har sett gäller framför allt vårdgivarnas styrning av verksamheten, om man har fått något tydligt uppdrag eller inte  och hur vårdgivaren följer upp att barn- och ungdomspsykiatrin uppfyller förväntningarna. Det finns också stora skillnader i hur långt verksamheterna har kommit i sitt arbete med kvalitet och patientsäkerhet.

Läkarbrist

Läkare medverkar i alltför liten utsträckning i vården. I bara knappt hälften av de granskade journalerna från öppen barnpsykiatrisk vård hade patienterna haft kontakt med en läkare. Det gör det svårt att värdera patienternas hela behov och de riskerar att få fel eller bristfällig vård.

Dålig journalföring

I en femtedel av de granskade journalerna var dokumentationen inte godtagbar. Om det inte går att följa vårdförloppet i journalen och om annan information som är väsentlig för vården saknas är det en säkerhetsrisk för patienterna. Nära hälften av journalerna från den öppna vården som granskats saknar till exempel dokumenterad diagnos.

- Det är oacceptabelt att barn och unga med psykisk ohälsa har så olika förutsättningar att få hjälp beroende på var i landet de bor och till vilken verksamhet de kommer, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Varje verksamhet har vid Socialstyrelsens besök fått besked om vad de behöver förbättra. De har också fått skriftliga beslut efter besöken. Senast 2010 ska Socialstyrelsen följa upp att förbättringar har genomförts vid de enheter som hade de största bristerna.

Socialstyrelsen fortsätter att följa upp vården inom BUP genom att varje regional tillsynsenhet inspekterar minst två kliniker per år under ett antal år framåt.

Rapporten Barn och ungdomspsykiatri - vård på olika villkor finns i sin helhet på Socialstyrelsens webbplats www.socialstyrelsen.se

Källa: Socialstyrelsens pressmeddelande 3/6-09

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-03 16:57 #1 av: David

Hur tror du att det här påverkar när tonåringen fyller 18 år, och förflyttas vid fortsatt psykiatriskt behov till vuxenpsykiatrin? Om tonåringen aldrig fått träffa en läkare tidigare, eller har en sådan bristfällig journal att ingen kan få ut något av den.

Får allt göras om igen? Som att börja på ruta noll.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-05 12:43 #2 av: [marion69]

Tack för en bra artikel Glad

Ja det är tråkigt att vården ska vara så bristfällig. Det verkar även som att det inte är så lätt att få komma till en kurator/psykolog, utan man måste uppfylla vissa kriterier för att anses behöva hjälp.... Obestämd

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-06-05 12:52 #3 av: Anna-H-K

Väldigt bra artikel, Tack!

Håller med #2 Ofta handlar det om att man ska ha remiss eller att något väldigt drastiskt inträffar innan man anses behöva hjälp som tonåring!

Anmäl
2011-07-07 19:06 #4 av: lillaisa

Bra artikel! Har själv väldigt dåliga erfarenheter av BUP och ser fram emot att fylla arton så jag får flytta till vuxenpsyk.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.