Faktabaserade artiklar

Vad finns det för droger?

2009-05-21 21:44 #0 av: [marion69]

Tar din tonåring droger? Lär dig om droger, dess effekter och hur du kan se på din tonåring om han/hon är påverkad av droger.

Det finns en uppsjö av olika sorters droger. Här kommer en drog-lista.

piller.JPG


Alkohol 
Amfetamin och kokain 
Bensodiazepiner 
Blandmissbruk 
Cannabis; hasch och marijuana 
Dopingpreparat 
Ecstasy 
GHB 
Heroin, morfin och opium 
Kat 
LSD, meskalin, psilocybin och PCP 
Sniffning 
Tobak 

Vi börjar med dom vanligaste drogerna:

ALKOHOL - Det är ganska lätt att avgöra ifall din tonåring tagit alkohol, för är man inte van att inta alkohol, så tål man det inte värst bra. I artikeln "tonåringar och alkohol" kan du läsa om hur man påverkas av alkohol.

Men i korta drag är dessa symptom vanligast vid alkoholintag. Illamående, vinglighet, sluddrande vid tal och genom att lukta på andedräkten kan du lätt känna om ditt barn druckit. Det kan också komma ut genom porerna i huden.

Det är allt vanligare idag för tonåringar att även blanda olika sorters piller med alkohol för att öka berusningen. Detta kallas blandmissbruk.

 

ALKOHOL - TABLETTER

Sömntabletter, lugnande mediciner och flera sorters värktabletter kan ge mycket svåra förgiftningstillstånd om de kombineras med alkohol. Även relativt små tablettmängder kan ge djup medvetslöshet och risk för allvarliga skador.

 

HASCH OCH MARIJUANA

Hasch och marijuana kommer från växten Cannabis Sativa, en hampväxt som odlas i stora delar av världen.
Den vanligaste formen i Sverige är hasch.

Hasch är kåda som avsöndras från växtens blomma. Kådan tas tillvara och pressas till kakor. Hasch säljs i småbitar och färgen varierar från ljust brunt till nästan svart.

Marijuana är växtens torkade blomställningar och toppskott, ibland också blad och delar av stammen. Den liknar torkat, hackat gräs eller örtkryddor.

De kroppsliga tecknen på ett cannabisrus är att hjärtat slår snabbare och ögonvitorna blir rödaktiga. Man blir torr i munnen och halsen och känner sig ofta hungrig eller sugen på sötsaker.
Korttidsminnet och inlärningsförmågan kan vara nedsatta upp till ett par dagar.

 

ECSTASY

Ecstasy förekommer ibland som ett vitt pulver i kapslar, men oftare som tabletter. Effekter och symptom:

-förändringar i känslor och sinnesstämning

-förhöjd kommunikation, förståelse och inlevelse

-känsla av ökat självförtroende

-känsla av ökad energi och styrka

Den mest grundläggande upplevelsen vid ecstasyintag anses vara att man genomsyras av en positiv känsla till allt och alla. Man uppträder som förälskad, blir "kramig" och öppen.

Ecstasy är ett nervgift, en hybrid. Det är en drog som stimulerar sinnet. En topp nås efter 1- till 2 timmar, då får man en känsla av välbefinnande och vid höga doser kan även förekomma hallucinationer.

Skador på nerver, hjärna och signalsubstansen (seretonin) kan bli allvarliga och man vet inte om dessa skador kan läka eller bli bestående.

Rapporter om svåra kroppsliga biverkningar såsom hög feber, hallucinationer, störd hjärtrytm, andningssvårigheter och krampanfall inkom till amerikanska myndigheter, detta gjorde att MDA förbjöds.

Andra vanliga biverkningar är att benen domnar, kraftiga svettningar, muskelspänningar, kramp i käkarna och darrningar i kroppen.

 

AMFETAMIN kan intas som tabletter eller kapslar, genom sniffning eller genom injicering i venerna.

KOKAIN intas ofta genom att drogen andas in eller snusas genom näsan. Kokain kan också injiceras under huden eller i en ven, eller appliceras direkt på slemhinnorna i munnen, ändtarmen eller slidan.

CRACK är en speciell form av kokain. Det förekommer i form av grågula klumpar eller flingor. Crack intas genom rökning, exempelvis i vattenpipa.

Fysiska effekter:
MINDRE DOSER; amfetamin och kokain framkallar ett rus, som ger känslor av ökad energi, förstärkt vakenhet och en ökad sinnesmedvetenhet. Kokainruset varar i upp till 40 minuter medan amfetaminruset varar i flera timmar. Mindre doser kan också innebära sämre aptit, ökad andnings- och hjärtverksamhet, förhöjt blodtryck samt en utvidgning av pupillerna.

LSD säljs som små mikrotabletter eller små läskpappersbitar med tryckta motiv - ofta i grälla färger. LSD tas vanligen genom munnen.

Effekter:
LSD  är verksam även i mycket små doser och kan ge psykiskt förvirringstillstånd. Preparaten har kraftiga effekter på psyket. Det är riskabelt att experimentera med hallucinogena droger, i synnerhet om man har ett känsligt psyke.

 

Källa: www.droginfo.com, www.mimersbrunn.se

 

 

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-06-04 12:12 #1 av: LiindaH

Väldigt bra artikel =) .
Men det bör även tillägas att ungdomar kan vara sjuhejdare på att dölja sitt missbruk.
Sedan kan man om man misstänker få barnen att gå och testa sig.
Men då bör man inte precis säga det till barnet.
Alltså:
på måndag om 5 dagar ska du testa dig.

Då hinner det gå ur kroppen.

Anmäl
2009-06-04 12:37 #2 av: Crowone

#0  Bra artikel...

 

Ja du, jag vet en som fick göra ett urintest med sticka dagen efter hon hade rökt och då visade det knappt nånting på den stickan. Saken är den att hon erkänt att hon rökt dan innan och på den lilla stickan visade det bara ett svagt, svagt streck. Det lustiga är att det även visade ett svagt, svagt streck på ett annat ämne också som hon inte ens rört!!  Hmm.....tillförlitligt eller?....

Så ska man vara på säkra sidan ska man begära blodprov!!

Har man misstankar om droger ska man prata med sin vårdcentral om att man kan komma behöva lämna lite akut, så att säga. Vissa vårdcentraler e skitdåliga på att hjälpa till, medan andra är huuuur bra som helst.

Som förälder måste man vara stenhård mot vårdpersonalen om vad man vill ha hjälp med, annars finns risken att de "halar bort" det. som förälder måste man lämna all värdighet åt sidan för att kunna få hjälp med barns drogmissbruk/drogtestande.

 

Anmäl
2009-06-04 12:58 #3 av: LiindaH

Det behöver inte heller vara en vårdcentral, det kan genom skolan fixa så eleven får lämna prov, samt i Västerås ( vet jag iaf ) har dom något smo heter Iris där folk får gå och lämna urintest.

Sedan är det alltid bra att "skrämma" upp med urintest.
Då märker man ganska omgående om personen i fråga har något i kroppen eller inte.
Sen kan man alltid fastställa med blodprov lite bättre.

Beroende på resultat så beror det även på hur länge sedan de var personen  i fråga hade rökt , hur mkt den rökt och sådana saker.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.