Berättelser ur livet

Tonåringar och alkohol

2009-05-19 01:27 #0 av: [marion69]

Många tonåringar hamnar någon gång i en sådan situation bland vänner att dom får tag i alkohol och vill prova på det. Det kan ofta frammanas av grupptryck bland vänner. Alkohol kan vara farligt ur många perspektiv för en tonåring. Här följer lite fakta om alkholens inverkan hos en ung individ.

dricka.jpg

Förutom att själva alkoholen är farlig i sig, så kan man utsättas för farliga situationer pga alkoholen.

Risken att utsättas för en rad olika brott och våld ökar markant. Tonårstjejer är speciellt utsatta för sexuella brott under alkoholens påverkan, medan för tonårspojkar är risken att utsättas för misshandel och rån större. Dessutom riskerar man att utsätta sig för faror och olyckor, vilket kan leda till döden.

Obs! Detta på grund att att ungdomar lätt och fort hamnar i stadie 4 och 5. (se nedan)

Ett barn tål inte speciellt mycket alkohol och risken för alkoholförgiftning är mycket stor.

Dom fysiska korttidseffekterna av alkohol är att alkoholen omvandlas i kroppen till acetaldehyd. Detta är en substans som (bland andra) orsakar sk "baksmälla". Dessa kemiska omvandlingar sker i levern.

Effekterna av alkohol under olika stadier under påverkan är:

Stadie 1- Blodkärlen under huden vidgas, vilket ger upphov till att en känsla av värme sprids i kroppen. Smak, lukt, syn och förmågan att känna smärta reduceras.


Stadie 2 - Förändringar i sinnesstämning och beteende. Överskattning (av egen förmåga mm). Minnesförmågan, förmågan att bedöma situationer och reaktionsförmågan försämras. Muskelkoordination och uppfattningasförmågan försämras.


Stadie 3 -
Samtliga ovannämnda effekter förstärks. Beteendet blir överdrivet känslosamt. Förmågan till självkritik försvinner. Ansiktet blir rött och svullet samt att ögonpupillerna vidgas. Illamående och kräkningar vanliga.


Stadie 4 - Känseln bedövas. Ett tillstånd i total förvirring uppstår. Synintryck och hörselintryck uppfattas nästan inte alls.


Stadie 5 - Risken för att bli medvetslös är mycket hög.

Detta är ett livshotande tillstånd. Individen kan falla in i ett tillstånd av koma och plötsligt dö av hjärtattack eller andningsstillestånd.

 

Hur gör man då för att beskydda sitt barn ifrån att börja använda alkohol?

Det finns inga perfekta svar på det, men ett tips är att ha koll på sitt barns vänner. Ha gärna kontakt med dina barns vänners föräldrar.

Om dom ska sova över hos någon vän, be att få tala med föräldrarna direkt om det så att du har kontroll över så att dom verkligen befinner sig där som ska vara och att någon av föräldrarna är hemma och har koll.

Om du misstänker att ditt barn använder alkohol, så är det nog bra att även ha koll på all alkohol man har hemma så att man ställer undan och låser in det.

 

Gör en självreflektion! Hur var du själv som tonåring? I vilken ålder provade du på alkohol första gången? Hur fick du tag i alkohol?

 

Framför allt ... tala med ditt barn om alkoholens alla farliga sidor.

Lycka till!

 

 

 

 

 

 

 

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-06-18 01:54 #1 av: Vippelicious

En generell fråga om sajten, vill ni ha kommentarer av tonåringar också om sådana här artiklar? :) Naturligtvis med god ton!

Anmäl
2009-06-18 11:41 #2 av: [marion69]

AbsolutGlad Alla är välkomna hit, föräldrar, tonåringar och dom som varit tonåringar.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-07-25 00:06 #3 av: MonisN

Alkohol är ett mycket stort problem bland ungdomar. Många unga dricker för att bli accepterade. Själv har jag en tonåring som vägrar dricka alkohol och använda droger. Hon gillar inte att festa eller att gå på fest där det finns något av detta. Konsekvensen har blivit att hon helt saknar vänner att umgås med. Hon anses som tråkig, vilket hon inte är. Men har man inte varit med på festen under helgen har man inga gemensamma nämnare och blir då utanför. Att gå med på fester och se sina kompisar bli fulla är inget hon vill. Jag känner mig helt maktlös, vill så gärna hjälpa henne men man kan ju inte skaffa kompisar åt ungarna när dom går på gymnasiet. Det är helt bedrövligt hur det har blivit bland ungdomar. Vad har dom för normer och referenser när man inte kan acceptera jämnåriga som vägra dricka? Allt dom verkar leva för är nästa fest. Jag vet att det finns ungdomar som inte dricker, men dom är få. Min dotter känner ingenRynkar på näsan

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-07-25 00:08 #4 av: Vippelicious

Vi dricker av samma orsaker som vuxna - för att det är sjukt roligt och för att det är gott.

Jag ser ingen skillnad på orsakerna till att dricka mellan tonåringar och vuxna, det är bara (ursäkta språket) självrättfärdigande skitsnack.
Visst, vi kanske skadas mer av det, men det är det enda dåliga.

Anmäl
2009-07-25 00:30 #5 av: MonisN

Om man tar mer skada av det tycker du då inte att det är en av orsak att låta bli?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-07-25 00:53 #6 av: Vippelicious

Borde isåfall inte vuxna också låta bli? Skadar dem med. Visst, vi skadas, men det är inte så att jag är skadad för livet för att jag har supit varje helg i nåt år nu.

Anmäl
2009-07-25 12:34 #7 av: MonisN

Självklart ska vuxna också tänka på hälsoriskerna. Det har du helt rätt i. Men om du har supit varje helg i ett helt år borde du verkligen tänka på vad du gör. Den skada kroppen tar reparerar sig inte. Om du får skrumplever t ex är det inget du kan bli frisk ifrån. Att bli alkoholiserad kan gå fortare än du anar. Kanske är du redan beroende? Tänk efter.

För mig låter det som du dricker bara för att vuxna gör det. Jag lovar dig att vuxna har också ågren efter en fylla och mår dåligt. Det gör mig både ledsen och bedrövad att du, och många andra ungdomar resonerar som du. Ni är så unga och ska leva ett förhoppningsvis långt liv. Låt inte alkoholen förstöra det. Man kan ha roligt utan alkohol och droger. Att man dricker ett glas vin mm ibland är helt okej när man är vuxen och kan hantera det. Men att supa sig full varje helg, hur kul är det egentligen om du är ärlig? Att varje helg befinna sig i dimman är inget liv. Vad säger dina föräldrar om ditt festande? Jag är absolut ingen moraltant, men jag vet hur alkoholen fungerar och det berör mig när unga människor hamnar fel i livet pga oförstånd och grupptryck. Jag vet också att man måste vara stark för att klara det trycket. Jag tror att du är stark om du vill. Var ärlig mot dig själv. Du har bara ett liv och en kropp. Var rädd om båda.

Kram på dig!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-07-26 01:41 #8 av: destroyed

jag tycker så här... Det är mycket snack och liten verkstad med det här med alkohol.. Vuxna glömmer att de var ute och söp minst lika mycket om inte mer och gör det också hemma. Ingen vill heller ta striden om att man absolut inte ska dricka därför att ingen har något bra svar. Misstolka inte fel, det är dåligt att man ex. dricker sig full varje helg och så vidare men nuförtiden så håller man faktiskt koll på sitt drickande. När man har gjort det tillräckligt många gånger för att upptäcka att det är inte kul med minnesluckor. Då börjar man hålla koll, jag gör det.. Mina kompisar gör det mend et finns undantag och det drabbar ALLA ungdomar.. Man säger att man inte ska dra alla över en kam. Vad gör då alla andra egentligen? Alla säger att ungdomar får inte dricka. De super bara sig fulla, slåss och blir gravida... Ja det finns vissa men långt ifrån alla!

Anmäl
2009-07-26 10:20 #9 av: [marion69]

Ja vi vuxna, vi drack och rökte nog minst lika mycket som ungdomar idag, men jag tycker att rökning och alkohol gått längre ner i åldrarna.

Det är ju så med oss föräldrar att vi vill hindra våra egna barn från att göra samma misstag och hamna fel eller bli utsatt för faror.

 

Levern är ganska bra på att återhämta sig om man ger sig tid av vila, men det är under förutsättning att man inte har svag lever eller därtill äter en massa medicin. Men har man fått skrumplever, så lever man nog inte så länge till.

Min pojkvän gillade att dricka, men han hade problem med alkoholen och det tog tyvärr livet av honom. Att dö av en lever som slutar fungera är bland det smärtsammaste man kan uppleva.

Jag kommer ihåg min pojkväns ord på sjukbädden:

-Det här önskar jag verkligen ingen annan (sade han med hemska plågor trots morfin och allt)

Men det gick fort. 2 och en halv dag, så dog han.

I och med att levern slutade fungera, så fick han blodförgiftning och av den slutade njurarna att fungera och så vidare...tills alla organ lade av. Han hann inte få dialysRynkar på näsan eller nya organ.

RIP

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-07-26 11:22 #10 av: MonisN

Jag minns också min tonårstid. Det var mycket alkohol även på den tiden, men det var mest öl som gällde, sällan ren sprit och aldrig hembränt. Hembränt förekommer nog mer på landsbygden än i storstaden där jag bor, tror jagObestämd Droger förekom också. MEN nuförtiden är det mer utbrett och lättare att få tag i både alkohol och droger. Ett sms räcker. På "min tid" (70-talet) fanns inte mobiltelefoner, då var man tvungen att känna någon som kunde skaffa det man ville ha. Jag har jobbat i nära samarbete med tullen och har fått mycket insikt i hur droger hamnar i Sverige och sett de personer som smugglar in dom. Det kunde varit en granne, arbetskamrat, vem som helst. Ja, t o m en gammal dam på 80 år blev tagen för smuggling. Allt är betydligt lättare att få tag i idag. Jag har sett dom tragiska baksidorna av både alkohol och droger, det är därför jag vill värna om ungdomar som pga grupptryck, naivitet mm har större risk att hamna i eländet. Det är inte lika lätt att ta sig därifrån. Unga kroppar tar mer stryk och tål inte lika mycket som vuxna. Jag skulle aldrig bjuda mina barn på alkohol hemma. De som tror att dom på det sättet "lär" sina barn hantera sprit är ute på tunn is. Alla undersökningar säger att de ungdomar som blir bjudna hemma dricker också mer ute. Dom gör också debuten tidigare.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-07-26 20:22 #11 av: Callisto

Vi fick alltid smaka här hemma, med smaka menar jag en klunk eller två, och det har bara påverkat oss positivt. Att ha fått smaka kombinerat med öppenhet från mina föräldrars sida har gjort att vi barn gjorde vår debut förhållandevis sent. (kanske kombinerat med att vi inte befunnit oss i de värsta kretsarna)

Det är klart att det är värre om ett barn i yngre tonåren dricker än om en vuxen gör det, i den  åldern är ingen mogen nog att befinna sig runt alkohol på ett sådant sätt.

Anmäl
2009-10-17 16:16 #12 av: aangeleyes

#6 En fråga bara hur gammal är du egentligen?? ditt resonemang håller inte för 5 öre. Kan berätta lite hur det var för mig när jag var 14-17 år (då man inte får dricka enligt lagen) Jag var ute mer eller mindre varje helg fre-lörd och visst någon helg kunde ha gått men varje helg i flera års tid har faktiskt gett en men för livet. Och jag har mig själv och skylla på jag kan inte anklaga någon för det är mitt eget liv och ansvar. Men mitt minne är som en guldfisk och jag e bara 22, det är pinsamt.

#3 Där har du en poäng allt går ner i åldrarna idag och värre blir det säkert om man inte som förälder stoppar i tid. Jag kallar inte det vänner som uppfattar folk som tråkiga eftersom dom inte festar osv. Sätt ungarna i tidig ålder på sport aktiviteter så har dom ändå ingen tid för festandet + sporten är prio 1.

 

 

Anmäl
2009-10-18 12:16 #13 av: KadjaNina

#6 Vad är det för bullshit? Min syster är nykter alkoholist och hon har problem med levern. Tror hon t.o.m har skrumplever. Hon började dricka vid 11-12 års ålder och blev nykterist när hon var 23. Hon drack varenda helg. Hur kan det inte skada? Hon är dessutom ganska så förstörd psykiskt.

Jag drack väldigt mycket förut. Men jag orkar inte längre. Jag pallar inte bakfylla, skit och ågren.

Anmäl
2009-10-19 01:18 #14 av: Vippelicious

#13 Visst det skadar, vissa mer än andra. Jag struntar fullständigt i riskerna just nu dock för det är så dagens samhälle ser ut. ALLA i min kompiskrets dricker HEJDLÖST varje helgkväll. Och då är det hela Täby liksom.

Jag kanske var "dum" som sade att jag inte skadas, eftersom jag fick njurproblem efter en vecka i Alanya. Men jag känner att jag bryr mig verkligen inte, för jag har mycket roligare när jag väl dricker.

Oavsett hur full jag blir har jag alltid kontrollen, så får mig är det bara bakfyllan som är jobbig.

Sen tycker jag att det är intressant att se hur mycket alkoholkonsumtionen har ökat vid dagens ungdomar, för enligt statistik från Täby Trafikskola drack dom mer på 70-talet än vad vi gjorde nu och då är det sjuuukt mycket dom drack!

 

#12 Jag är 17 just nu. Har dock inte ens lagt fram ett vettigt argument, utan ville bara berätta var jag står :F Tror att många ungdomar är som mig faktiskt

Anmäl
2009-10-19 02:11 #15 av: skojbruden

jag har smakat men inte för grupptryck eller så.

Men jag har diabetes och det är klurigt med alkohol då.det höjer blodsockret men ända kan man få insulin käning och det kan lura folk.så i gentligen behöver men kanske bara dricka lite få insulin känning och alla tror man är full och risken är att man hamnar i koma och dör.Det är de dem lär ut iaf.

Anmäl
2009-10-19 09:30 #16 av: MonisN

#14 Jag blir både ledsen och upprörd, och faktiskt förbannad att läsa hur du resonerar. Jag vet inte hur gammal du är, men är du såpass ung att du bor hemma så undrar jag var dina föräldrar finns och gör. Du har redan haft njurproblem. Tycker du inte det är ett argument som håller att sluta ditt hejdlösa drickande? Du ska inte tro att det är så enkelt att bara sluta när lusten faller på om du blir alkoholiserad, vilket jag är rädd att du redan är. Ditt resonemang är barnsligt och naivt. Vill du vara vuxen och få ett bra liv så får du nog byta förebilder. Dina förebilder verkar vara fulla vuxna. Hur skulle det vara om du bytte förebilder mot nyktra vuxna?

Det är bara du själv som kan ta ansvar för ditt liv. Du kan inte skylla på samhället när det går åt helvete. Det stora flertalet i samhället är skötsamma människor med sunda värderingar. 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-10-19 10:36 #17 av: [marion69]

#14 Har du planer på att skaffa familj? barn? Resa? Plugga, bli något? framtiden. Du måste säkert ha andra drömmar i livet än att bara supa varje kväll?

När man dricker så ofta som du så kan skrumplever komma väldigt fort (vilket ofta leder till döden) Njurproblem kan också leda till döden. Men det finns även andra risker...

Hjärtattack/infarkt, bukspottskörtelinflammation (kan leda till döden), Allvarliga magsår, man kan fräta upp känsliga ådror i halsen, vilket kan leda till blödningar som i sin tur kan leda till döden.

 

Symptom att se upp för: Levern gör inte ont om den mår dåligt, men däremot i slutfasen är det den plågsammaste död kan man få.

Om man får ont i njurarna, så är det ett varningstecken. Man kan få bukspottskörtel-attacker vilket gör väldigt ont i diafragman, blödande tandkött, kräkningar, ofta på morgonen, varning om det är blod med i kräkningarna.

gultonad hy och ögonvitor.(slutstadium)

Jag hoppas iallafall att du slutar dricka så ofta och mycket som du gör, försök tona ner iallafall, så du inte råkar ut för leversjukdomar eller annat.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-10-19 11:03 #18 av: KadjaNina
#14 Jag hade också samma syn som du en gång i tiden och jisses vad korkad jag var. Jag förstår inte vad det är med världen. Jag förstår att folk dricker alkohol, men varje helg!? En vän till mig, hon är 16 precis som jag och hon har alkoholproblem! Hon dricker varenda helg. Hon ser nog inte själv att hon har det, men alla andra i hennes närhet gör det.
Jag har varit nykter i ungefär 2-3mån men det har inte alltid varit så. Förut drack jag varenda helg. Varför? För att jag mådde dåligt. Det blev en ond cirkel. Men jag lyckades till slut bryta den. Det är inte hälsosamt att dricka varenda helg. Man påverkas psykiskt också. Inte bara fysiskt. Hoppas du också inser det en dag.
Sry för att det blev kursiv text. Men det går inte att ta bort ;S
Anmäl
2009-10-19 21:18 #19 av: aangeleyes

#14 jag säger som #18 gör jag resonerade som du när jag var i din ålder för jag visste inte bättre och det visar bara hur ung & omogen man är och har noll erfarenhet vad som gäller livets skola. good luck

Anmäl
2009-10-19 21:34 #20 av: MonisN

Men det måste väl ändå finns vuxna i tonåringars liv som ser hur dom super? Eller är jag ovanlig som har koll på min tonåring? Jag var inte heller mogen i den åldern, och drack också ibland, därför är jag inte så blåögd och lättlurad mot det egna barnet. Hon skulle aldrig kunna komma hem berusad utan att jag såg det.

Jag ställer fortfarande frågan var de vuxna håller hus när ungarna super? Ibland ser man 12-13-åringar ute på stan vid midnatt. Har dom inga föräldrar som undrar var dom är och vad dom gör?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-10-19 22:28 #21 av: KadjaNina

Jag vet flera vuxna som skiter blanka fan i om deras ungdomar dricker. Dessutom så köper många av dem alkohol till sina barn.

Anmäl
2009-10-20 00:04 #22 av: HannaHallgren

Men herregud ! Folk är faktiskt galna och tror verkligen att ungdomar bara dricker för grupptryckets skull eller att vi är helt ansvarslösa men det är vi inte ! Jag lovar ! Vi vet vad vi gör , iallafall jag !

Anmäl
2009-10-20 00:06 #23 av: MonisN

#21 Jag vet ju också att det är så tyvärr, och det är det som gör mig så f*rbannad. Har man skaffat barn har man också skyldighet att ta hand om dom. Tycker så himla synd om alla dessa ungdomar som inte har någon vuxen som väglederGråter

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-10-20 11:47 #24 av: KadjaNina

#22 Jag tycker det är ganska okej om man dricker ibland. Men jag tycker inte att det är okej att supa sig packad varenda helg.

Anmäl
2009-10-20 19:49 #25 av: [marion69]

ja förjäkligt att vissa föräldrar köper ut åt sina tonåringar. Vissa föräldrar köper ut och låter dom dricka hemma så dom har koll på dom, men jag tycker inte att det är någon bra ide överhuvudtaget att köpa ut alkohol till barn.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-10-21 16:32 #26 av: Vippelicious

Okej, förlåt om jag har porträtterat ungdomar på ett hemskt sätt, och gjort er upprörda med allt mitt hemska pladder.

Jag har beskrivit min syn på Täbys ungdomar, och min egen. Jag vet väl att det är dåligt att dricka, men vem har sagt att jag dricker HEJDLÖST när jag dricker? :F Det är inte så att jag blir stupfull varje gång?
Visst lullig blir jag vääääldigt ofta! Det står jag för också.

Och mina föräldrar märker ju självklart om jag är full. De har sagt att de ogillar det men vad ska de göra? Låsa in mig och inte låta mig träffa mina kompisar?

Jag är för sänkt alkoholåldersgräns, just för att ungdomar borde få ha kul också. Sedan tror jag att lusten att dricka minskar om man tar bort förbuden, som t. ex Danmark gjorde. Visst, i början blir många svårt skadade, men vinsten är nog större i längden tror jag.

#17 Vem har sagt att jag inte kommer att bli något för att jag festar på helgerna? Dummaste jag hört.

Anmäl
2009-10-21 16:54 #27 av: MonisN

#26 Du skrev att kompisgänget dricker HEJDLÖST. Jag räknade dig som en i gänget. I alla fall utgick jag från det. Vet du, jag tror du bara vill provocera, eller så är du ovanligt naiv, t ex om det du skrev om Danmark. Och kan man inte ha kul utan alkohol? Har du provat?

Jag tycker gränsen borde höjas till 20 eftersom det är då man får gå till Systemet själv. Att ha 2 olika åldersgränser är ganska huvudlöst. Man får dricka när man är 18 men inte köpa. Förstår inte logiken.

Att supa så mycket och ofta som du gör, kan leda till allvarliga konsekvenser både på kroppen och i det sociala livet. Det kan gå fortare än du anar. Så det som #17 syftar på är nog inte så dumt.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-10-21 17:06 #28 av: [marion69]

Vi tonåringar vill ju finnas till för hjälp och stöd om någon behöver det. Vi har en privat stödchat och man kan ta kontakt med oss ifall man inte vill prata offentligt.

#26 Det är bra att du är ärlig. Det vore ju värre om du förnekade eller ljög. Jag tror ingen vill hoppa på dig, man blir väl bara förskräckt och "orolig" när så många tonåringar dricker mer och mer och använder droger också.

kram

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2009-10-21 19:04 #29 av: Vippelicious

#28 Du har fullständigt rätt i att många tonåringar dricker, och det är enbart det jag vill poängtera!

I Täby är det så att alla är ute på helgerna. ALLA utan undantag. Tillochmed det där utfrysta gänget, som hänger med varandra, är ute och dricker.

Mina kompisar dricker alltid hejdlöst, men det betyder inte att jag gör det på samma sätt.

#27 Det är ju det jag försöker säga! Jag är inte naiv, utan jag är ungdom! Jag vill inte provocera utan bara försöka bidra för er att förstå varför och hur ungdomar dricker!

Anmäl
2009-10-21 20:59 #30 av: MonisN

#29 Jag försöker förstå VARFÖR, men det gör jag inte riktigt. Det jag förstår klart och tydligt är att det finns ett grupptryck. Vissa klarar att stå utanför, de flesta inte. Att skylla på samhället duger inte. Däremot kan jag förstå att ni vill protestera mot det, det gör de flesta ungdomar någon gång, fast på olika vis. Att använda alkohol och droger som bara förstör för sig själv är inget bra alternativ. Det enda "straffet" samhället får av det är kostnader för sjukvård, rehabilitering mm. Det största straffet får den som skadar sig själv. Det kan bli ett livslångt lidande.

Tro nu inte att jag inte förstår att ungdomar vill ha roligt. Det är inte det jag menar. Men att supa varje helg, och som dina kompisar gör hejdöst, är inte hälsosamt. Jag har själv varit ung, och är fortfarande ung i sinnet, så jag minns väldigt väl hur det var att vara tonåring. Jag känner inte dig, men din historia berör mig. Jag har själv en tonårsdotter, kanske något eller några år äldre än du, och jag skulle bli helt bedrövad om hon höll på som ni. Jag skulle gjort allt som stod i min makt för att få henne bort från det här gänget. Jag har jobbat på Göteborgs central, och kommit till/från jobbet både tidigt och sent. Jag har sett baksidorna på ungdomars alkohol och drogproblem. Jag har jobbat i nära samarbete med tullen och vet hur mycket fula fiskar det finns som gör allt för att få ungdomar beroende.

Kanske tycker du att livet leker när du blir full, men tyvärr kan det bli en bitter baksmälla fortare än du anar. Det är just detta som är det lömska. Man TROR att man har allt under kontroll. För vissa tar det lång tid att bli beroende, för andra går det fortare. Vem som trillar dit vet man aldrig förrän efteråt. Jag vill bara att du ska tänka dig för både en och två gånger.

Jag önskar dig allt gott och hoppas det går bra för dig i livet.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2009-10-22 08:37 #31 av: KadjaNina

Jag behöver inte dricka för att ha roligt. Varför är det så? Orkar inte umgås med många av mina vänner för det enda de tycker är roligt är att supa. Har några vänner som inte dricker av olika orsaker och jag har skitkul med dem! Har mycket roligare när jag umgås med dem än när jag är ute och super.

Jag säger inte att jag tycker att det är fel att dricka. Men det är inte hälsosamt att dricka varenda helg. Spec. inte om man är ung. Jag är själv ung, 16. Jag började dricka när jag var kring 12. Mamma var som en galning efter mig varenda helg. Jag förstår inte hur hon kunde gå på alla lögner. Till slut hamna jag på soc och bup. De tyckte att jag hade alkoholproblem och jag var bara 14 då. Jag fatta inte då att jag hade problem. Men det gör jag nu. Jag är glad över att jag tog mig ur det.

Anmäl
2009-10-22 09:48 #32 av: MonisN

#31 Vilken tur att du kom ur det i tid och hade en mamma som brydde sig. Jag kan till viss del förstå din mamma som gick på några av dina lögner. Att en 12-åring dricker är inte det första man tänker sig, men hon gick uppebarligen inte på alla lögner eftersom hon var efter dig varje helg. Din berättelse visar också hur lätt det är att bli beroende utan att förstå det. Ett barns kropp tål inte alkohol på samma sätt som en vuxen. Detta är något man måste förstå när barn och ungdomar försöker vara vuxna.

Barndomen går inte i repris. Barn ska vara barn, tids nog blir man vuxen med allt vad det innebär. Att vara vuxen är inte bara en dans på rosor. Njut av er ungdom och sup inte bort den.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-01-10 00:43 #33 av: emma071

det va nog sista april får två år  sedan (jag va 12)jag blev bjuden av några jah inte kännde^^

sen dess har jag druckit lite då och då på fester och höjdpunkter dock inte så mkt.nån gång har det blivit för mkt men händer välldigt sällan .. är 13 å etthalvt nu ^^

drack senast idag ^^

 

 

Anmäl
2010-01-10 12:08 #34 av: aangeleyes

#33 Illa , fortf barnet ju !!

Anmäl
2010-01-10 12:21 #35 av: aangeleyes

#26 När jag var 14 så började jag röka var dock inte fullt beroende förens jag trillade ner dit ändå. Men jag kommer ihåg hur alla vuxna tjatade på mig att det är farligt. mm Eftersom jag inte var riktigt fast så tyckte jag dom snackade en massa shit, jaha det händer inte mig osv. Jag är 22år idag och storrökare, visst det är mitt eget val, jag gjorde ett val som 14år som inte var direkt lyckat. Mitt resonemang när jag avr 14-15år är långt ifrån där jag står idag. Jag drack hejdlöst varje helg i ca 4års tid och det har gett mig ett minne som en guldfisk jag kanske t.om hade vuxit några cm mer men det bryr jag mig inte spec mycket om snarare om att cellerna har tagit skada och minnet är bortblåst det är inge vidare skoj.Det som inte syns det finns inte ??!!! hade man haft en bruten fot kanske någon hade hållt upp dörren för en, men minnet eller hjärnans skada ser fan ingen !!! Jag vet att dom flesta ungdomarna i din ålder lyssnar knappast ¨på äldre dom går sin egen väg och tar sina egna val även om det inte är dom klokaste. Jag sa själv till min mamma när jag var 14år när ja får egna barn så ska dom få dricka o göra va fan dom vill. Hm gud vad moget det låter eller hur? jag kan inte hålla med om det idag. Även om kroppen är färdigutvecklad så är inte hjärnan det. Jag tycker det är oansvarigt som förälder som inte griper in och bara accepterar läget. Tycker föräldrar ska få en eloge för att dom orkar sina älskade och spydiga barn och försöker det yttersta iaf :)

oav om du inte dricker hejdlöst eller att du bara lullig , lullig är en form av  att bli riktigt full oav om du är med i matchen och medveten om saker o ting så skadar det. Du är fortf barnet eller ung tonåring kanske man säger , men ja och andra kan ju inte säga vad du ska eller inte ska göra alla gör sina egna val och jag hoppas du hamnar på pottkanten en vacker dag och inser själv vilka dåliga val man gjorde. Jag sitter knappast o ältar över det jag har gjort men jag vill dela med mig så andra inte hamnar där själva för det är ingenting jag önskar till någon !!

 

Anmäl
2010-01-10 15:17 #36 av: Haztparken

Jag är 14 nu och ska fylla 15 till vintern detta året (ganska långt dit -.-) jag vill inte dricka och jag tänker inte göra det heller. Många säger att ett sådant löfte är svårt att hålla, speciellt om man är i en position där flera dricker. Men jag är stark, jag vet det. Jag har en stark vilja och står upp för mig själv, ingen kan sätta sig på mig.

Jag förstår inte varför man måste dricka för att ha kul? Varför blir allt så mycket roligare då? Man är där men ändå inte riktigt där eftersom att man blir full och lullig.

Tyvärr är det väl inte många som tänker/tycker som jag. Jag är inte ute och festar, och bara för att jag inte är det så vill jag inte höra att jag missar mycket. Om jag hade velat festa hade jag gjort det men jag ser inte det roliga i det.

Jag hade en kompis under hela lågstadiet men nu när vi började högstadiet så kom vi i olika klasser och vi snackar inte längre för hon hänger med dom tjejerna som färgar håret väldigt blondt och sminkar sig mycket och tror dom är något mycket mer än vi andra. Fick reda på en dag när vi träffades och gick hem från skolan att hon festade och drack, en gång hade hon blivit så full att hon förlorade sin oskuld. Jag känner mig äcklad. Man kanske får mycket uppmärksamhet som full och har roligt men det är ju inte ens riktiga jag, det är ens lulliga jag.

Mina föräldrar har inte problem med att dricka eller så men ibland blir min pappa lite fullare än jag vill och då tycker jag att han är läskig, han skrämmer mig för det är inte min älskade pappa längre. Han slåss inte eller så utan han är där men inte riktigt där.

Så jag ska inte dricka. Punkt slut. Tycker det är okej att dricka som något gott vin till maten ibland men sen räcker det. Ge mig en bok så lovar jag er att jag har lika roligt som dom som dricker och festar, för sån är jag, och det är jag glad och stolt över :)

Anmäl
2010-01-10 15:56 #37 av: MonisN

#36 Det var glädjande att läsa dina rader. I dagens läge känns det som du är ganska ensam om dina åsikter. Min dotter resonerar ungefär som du. Hon är 18 nu, men har aldrig druckit och vägrar gå på fester där det finns alkohol. Det finns inte många i hennes ålder som tänker som hon därför är kompisarna också ganska få, men hon är hellre ensam än super sig full varenda helg. Hon är stark som vågar stå för det hon tycker, precis som du är. Jag lovar, ni har roligare än era jämnåriga kompisar som vaknar upp med baksmälla och kanske inte minns något från gårdagen.

Stå på dig och fortsätt vara stark!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-01-11 09:56 #38 av: [marion69]

Min äldsta dotter har också tagit avstånd till alkohol och droger. Hon är 17 år. Som #36 skriver, så är man inte sig själv, "man är sitt lulliga jag", Det stämmer så bra.

För vill man utveckla bra självförtroende, så går det inte om man dricker eller använder droger, för då spär man bara på "det falska självförtroendet" under alkoholberusning.

Sen när man är nykter igen, så är man lilla blyga sara igen. Det kan bli en ond cirkel, där man till slut tappar bort sin egen personlighet.

Jag blir också så glad när jag läser om alla tonåringar som tar avstånd ifrån att dricka sig full. Det finns bättre, mer äkta saker att göra här i livet som ger äkta glädje och självförtroende.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2010-01-11 11:19 #39 av: oh-la

som anhörig till en person som blev våldtagen på fyllan av en nära vän, men en nära släkting som är alkoholist vid 19 års ålder på grund av ungdomars syn och bristande respekt för alkohol och som bekant till inte mindre än TVÅ personer som dött i tågolyckor orsakade av att de var fulla och omdömmet brast, ingen av dem hann fylla 20 år tycker jag att det är tragiskt att synen på alkohol bland ungdomar är som den är. "vi har också rätt att ha kul" är väl den dummaste förklaringen av dem alla. jag är ingen gammal moralkärrning som inte vet vad jag snackar om, är 22 år och många av mina kompisar är fortfarande fast  i fjortisfyllan. jag har också festat en del, men tyckte det blev så otäckt när folk satt och skröt om hur de kunde öppna en öl efter skolan mitt i veckan för att suget blev så stort. när man är mitt i det tycker man att det är så härligt och kul och underbart, men helt ärligt, med lite distans, är det mest tragiskt. det finns en anledning till att jag knappt dricker längre, så många liv i min närhet som blivit förstörda på grund av alkohol.

tycker man att det är så spännande med fylla tycker jag att man kan unna sin kropp ett besök på en lever/njuravdelning på sjukhus. det är inte det minsta spännande kan jag lova... alkohol gör mycket skada, även på sikt. en person som dricker mycket som ung löper ökad risk för cancer i levern senare i livet, ett tillstånd du sällan klarar dig ifrån. det tar inte lång tid innan levern börjar ta skada av alkoholkonsumption. evern är ju trotts allt kroppens reningsverk och dess funktion är att omvandla gifter till ofarliga ämnen som vi kan kissa ut. en person med akuta leverskador orsakade av alkohol har ingen rätt till exempelvis transplantationer. något så tragiskt som de som ligger inne med svåra leverskador finns inte. de har ingen chans, kroppen stänger ner lite åt gången för att till slut helt sluta fungera. det är fruktansvärt smärtsamt och fruktansvärt ångestladdat. när tror ni att den största majoriteten av dessa började dricka? när de var ungdomar för att det var så himla kul...

jag är inte emot alkohol alls, men det hejdlösa festande många håller på med är sjukt. och om man drabbas av njurproblem är det inget man ska viffta bort, för då har man verkligen noll respekt för sin kropp. det är tragiskt.

Anmäl
2010-01-11 19:11 #40 av: [Koppsal]

jag är 14 år. fyller 15 till hösten. jag har bara druckit lit emer än ett glas med champange. vilket var jävligt gott. men den alkoholfria champangen smakar exakt likadant så då kan man ju dricka den?

jag är ju inte sån som går på fester..(än).. men min bästis är helt förstörd. han är ett år äldre en mig och festar hela jävla tiden. röker gör han också. Han glömde t.o.m min födelsedag för att han hade varit och festat dagen innan.

min pappa har fått skrumplever och kol. han dog. 2 veckor senare vaknar han. men jag känner mig ganska fast på min plats. jag tänker inte bli som han eller bästis. Visst ett glas på födelsedag eller när någon gifter sig eller liknande. men absolut inte varje helg tycker jag. Droger är också något jag absolut inte har intresse för.

jag är en stark person även fast folk försöker få med en. så jag tror jag klarar mig iallafall. 

 

Anmäl
2010-02-01 20:19 #41 av: molntuss

Jag är 15 år är snart 16. Jag började dricka när jag fyllde 15. Jag kände faktiskt inget grupptryck. Jag kände aldrig att jag behövde dricka bara för att passa in m.m. Alla som jag umgås med är ändå accepterade även om man dricker eller inte. Dricker för att det är kul att bli full, då menar jag lagom full.

Anmäl
2010-02-01 20:54 #42 av: pigelina

Jag är 13 fyller 14 i sommar.
Första gången jag drack var med 2 kompisar. Vi hade snott några Xide cider från min ena kompis pappa.
Jag var 12 då.

Det är kul att bli lite lagom berusad. Känna sej snurigg(a) men ibland brukar vi klara oss utan alcoholen för att bli flummiga och det är ju bra:P dricker ungifär 1gng i månan på fester,

// Hanna

www.pigelinas.weebly.com - uppfödning av lejonhuvade kaniner

Medarbetare på lejonkaniner.ifokus

Anmäl
2010-02-24 18:30 #43 av: Tindrar

Jag har alltid tyckt det är otroligt töntigt att dricka. Att man inte kan ha kul utan sprit tycker jag är riktigt dumt, och det kan ju bero på att jag vet konsekvenserna (mormor som dog vid 69års ålder pga sprit och cigg). Fine, dom som vill dricka får dricka, men tycker det är rent ut sagt sorgligt att man tycker personer är tråkiga för dom inte dricker. Det är deras val, och jag hoppas inte man väljer vänner utifrån ifall dom dricker eller inte? Själv har jag aldrig druckit, om jag inte någon gång råkat dricka öl istället för någonting annat om ni förstår, och min pappa låtit mig lukta på olika spritsorter.

Men har planer på att inte dricka förren studenten, om ens då. Jag tycker det är dumt att lägga tid på att förstöra ens egna liv, och jag har bättre saker för mig än att bli full. Och jag kan ha roligt utan sprit.

Anmäl
2010-03-06 23:53 #44 av: kaka1234567

jag är snart 16 och hatr allrrig tyckt om kaffe eller alkohol tycker de smakar så äkligt rubbet

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-03-07 01:06 #45 av: Moa-16

#40 Din pappa dog i två veckor sen vakna han? :bigeyes:

Nej, alkohol har jag inte testat. Tycker inte man ska göra det ;D Ta ett glas vatten istället -Så lever ni längre!

Anmäl
2010-03-07 10:27 #46 av: Salladshataren

#45 Hon kan ha menat att han har legat i koma.

Själv blir man bara mörkrädd av några kommentarer som man läser i denna tråd. Fattar inte att de förstör sitt liv bara för att (!)

Anmäl
2010-03-07 21:31 #47 av: [Wera]

Jag ångrar mig alltid dagen efter när man har s.k. "baksmälla" - det är så hemskt haha! Usch hatar verkligen det. Igår vart det för mkt för mig, inte kul imorse men var inte lika hemskt som förra veckan.
Jag är 16 (93:a) och har precis börjat "dricka" (har bara smakat lite tidigare) men det var absolut inte för grupptrycket (: lite kul med vännerna ibland på fest :D

Anmäl
2011-06-28 01:40 #48 av: Trixies

Jag gillar inte ens att dricka just nu är 14.

En dag när ingen var hemma hällde jag upp ett halvt glas vitt vin & drack upp det...var något av det äckligaste jag smakat. Så just nu behöver jag nog inte oroa mig över det...men om några år kanske jag älskar det?

 

Anmäl
2011-06-29 21:53 #49 av: [Wera]

#48 Men vin är typ aldrig gott... :)
Finns annat som dock smakar mycket bättre, (och som jag tycker är gott) ex. White russian drinken, tequla shorts med salt och lime, Baileys och Dolies Dumle, Smirnoff Ice, Bacardi Breezer och hemgjord lakrisshot = vodka blandat med turkisk peppar lakris. m.m.

Haha ett tag sedan jag krev #47, nu är det helt annorlunda. Var bara i början. Nu blir jag aldrig någonsin bakis. Mår jätte bra, pigg och vaken efter en festkväll/natt. Så länge jag äter något under dagen. ^^

Anmäl
2011-06-29 23:13 #50 av: Wand

Jag började dricka några månader efter min 15-årsdag. I hela mitt liv (tills dess, såklart..) hade jag varit HELT anti-alkohol. Även t.o.m samma dag som jag drack för första gången. Sedan slog det slint i mitt huvud och jag fick lite alkohol av några vänner. Sedan dess har det väl gått några perioder då jag dricker mycket och även lite. 

Nu har jag druckit en gång på 1 år och jag tror att mina alkoholdagar är förbi. Det är inte roligt och jag tycker inte om mig själv när jag är alkoholpåverkad.
Ska nog spara mig tills jag får gå på systemet själv och köpa något gott att dricka en mysig fredagskväll med pojken eller liknande.
Annars är det väldigt överskattat, verkligen.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-08-14 01:31 #51 av: saandrra

Jag började dricka när jag var 16, och det är jag nu också.
Mina vänner (eller dom flesta) började i 7an, och det vart som aldrig något grupptryck. Visst... dom frågade om man ville dricka med dom i helgen men vi sa nej, drog dit för att checka läget endast sen hem och det accepterade dom, vilket jag tycker är super!
Sedan början på året har jag druckigt, dock inte varje helg, absolut inte varje helg utan tackar till och med nej till fester ibland. Då jag tycker det känns hemskt att ljuga för mina föräldrar då jag vet att dom verkligen litar på mig, till hundra procent.
Sen VET jag att jag inte kan hantera alcohol, jag erkänner det.. Brukar sluta med att jag däckar, och mår så jävla kasst efteråt så känner mig absolut inte lika taggad på sånt längre.
Jag provade på det  och insåg att det inte var min grej till hundra procent, men visst, jag dricker som sagt ibland men jag försöker nu att inte dricka mig hejdlöst full, vilket för mig är väldigt svårt då jag inte kan hantera det, och jag vill helst minnas vad som hände dagen innan man ligger i sängen hela dagen mår så jävla dåligt, spyr osv...
Men mina vänner säger till mig innan jag blir för full nu, och jag börjar lära känna på mig när det är dags att sluta och då lägger jag bort alkoholen.

Anmäl
2011-08-14 10:06 #52 av: MonisN

Det som slår mig när jag läser många inlägg är, vad säger föräldrarna? Märker dom inte när nu kommer hem berusade och fulla?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-14 11:12 #53 av: saandrra

#52, brukar inte komma hem på kvällen då jag dricker, säger att jag ska sova borta hos en kompis.

Anmäl
2011-08-14 11:20 #54 av: MonisN

Men kompisen har väl också föräldrar, eller sover du/ni ute?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-08-14 12:06 #55 av: saandrra

Det är alltid någons föräldrar som är borta som man kan sova hos, eller där festen är kan man också sova, oftast.

Anmäl
2011-08-14 12:38 #56 av: Wand

Själv så sover jag hemma då jag väl druckit. Min mor tycker att det är allra bäst så hon vet vart jag hamnar. I agree.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-11-07 23:09 #57 av: [NoOrdinaryGirl5]

Det här med tonåringar och alkohol är ju väldigt olika beronde från person till person. Jag känner vissa som inte tycker att alkohol är gott utan bara dricker bara för att dem ska bli fulla. Själv har jag blivit full en gång (då var jag 17, är 18 nu), och det var det värsta jag någonsin varit med om. Då känns det riktigt bra att ha en mamma man kan ringa till och be om hjälp, det var nog det skämmigaste jag någonsin behövt göra men det kändes bra att någon fanns där.

Känner mig lite udda som efter mitt 'fylleäventyr' på allvar funderade på att bli nykterist, jag förstod helt enkelt inte det roliga med att dricka alkohol.

Anmäl
2011-11-07 23:19 #58 av: MonisN

#57 Det gläder mig att du kunde ringa din mamma och att du tagit ditt äventyr på allvar och insett att det inte är så kul att vara full. Det är starkt att stå emot eventulla grupptryck, något jag tycker du ska känna dig stolt över om det finns in din närhet. Du ska också känna dig stolt över att vara "udda". Udda i det här sammanhanget är något positivtGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-01-20 23:36 #59 av: JessieS

Jag är 18 och jag har aldrig druckit alkohol. Jag har fått smaka av mina föräldrar. När jag var ett barn så fick vi tex doppa ett finger i ett vinglas och smaka en droppe, när vi blev lite äldre så kanske vi fick smaka en liten klunk men alkohol är inte gott och därför har vi inte druckit. Jag har inte ens velat smaka efter att jag fick smaka på mina föräldrars drycker. Jag tror att det har varit bra eftersom att vi då har vetat att öl och vin ÄR äckligt och vi har därför inte behövt smaka med kompisar under grupptryck. Mina kompisar dricker inte alkohol och därför har jag aldrig varit under något grupptryck där någon vill att jag ska dricka alkohol. Mina föräldrar dricker väldigt sällan, speciellt när vi "barn" har varit i närheten så det har varit väldigt lätt för mig och mina syskon att strunta i alkoholen.

Jag är inte en festmänniska, jag har hellre filmkväll med mina kompisar, lagar mat tillsammans och dricker god coca cola, ser på en bra film än att festa och vi har riktigt roligt utan alkohol inblandat. Om man inte kan ha roligt utan alkohol så kanske man bör fundera över vad man tycker är roligt istället för att låtsas att man är en festmänniska. Festa kan man göra utan alkohol man måste bara känna sig själv och våga bjuda på sig utan att behöva hjälp på traven från alkoholen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.