Faktabaserade artiklar

Ät vitaminer och må bättre!

2011-10-20 12:49 #0 av: [marion69]

Många ungdomar idag har stor press på sig från skolan och hemma och det kan resultera i trötthet och depression. Det är många här på TIF som lider av både och, så därför vill jag berätta lite för er om vitaminers viktiga verkan så att man kan må mycket bättre.

Trötthet, irritation, huvudvärk, frustration, koncentrationssvårigheter, depression, sömnproblem.... ja symptomen är många!

Det kan bero på en kombination av stress från skolan och hemifrån, att man äter för dåligt eller att man äter för dålig mat.

Att äta vitaminer varje dag kan göra en enorm skillnad på hur man mår och klarar av skolan och att man orkar ta itu med beslut och arbetsuppgifter. Det kan till och med påverka attityden till livet och sig själv, just genom att man blir piggare, gladare, tänker klarare, orkar mer både fysiskt och psykiskt.

 

Jag ska ta upp några viktiga vitaminer och dess verkningar här.

 

B-1
vitaminet kallas "moralvitaminet" på grund av dess välgörande effekt på nervsystemet och den mentala attityden. Behovet ökar vid sjukdom, stress och efter kirurgiska ingrepp. Motverkar åksjuka samt lindrar smärtor efter tandoperationer. Hjälper till vid behandling av bältros.

B-2
gynnar tillväxt och reproduktion. bidrar till frisk hy, friska naglar och friskt hår. Hjälper till att läka sår i munnen, på läpparna och tungan. Gynnar synen, lindrar trötthet i ögonen. Spjälkar tillsammans med andra ämnen kolhydrater, fett och proteiner. 

B-3
bidrar till ett väl fungerande matsmältningssystem och minskar gasbildning i magen. Ger dig friskare hy samt hjälper till att förebygga och lindra migränfall. Ökar blodcirkulationen och minskar högt blodtryck. Dämpar också viss diarré. Ger ökad energi genom effektivt utnyttjande av kosten samt minskar kolesterolhalten och halten av triglycerider.

B-5
Pantotensyra Hjälper till att läka sår samt bekämpar infektioner genom att bilda antikroppar. Motverkar trötthet samt minskar skadliga effekter av antibiotika.

B-6
ökat behov vid högproteinkost. Nödvändig för produktion av antikroppar och röda blodkroppar. Bidrar till att förhindra nervösa besvär och hudåkommor. Lindrar illamående (många läkemedel mot morgonillamående innehåller vitamin B.6). Motverkar muntorrhet och urineringsproblem som orsakas av tricykliska antidepressiva mediciner.

B-12
brist kan uppträda över 5 år efter det att kroppens förråd har tömts. Bildar och förnyar blodkroppar och motverkar därigenom anemi. Ger ökad energi. Bidrar till att kroppen använder fett, kolhydrater och protein på ett effektivt sätt. Förbättrar koncentration, minne och balans.

Biotin
förhindrar att hår blir grått. Hjälper till i behandlingen av skallighet. Mindrar muskelsmärtor. Lindrar eksem och hudinflammationer.

Kolin
anses emulgera kolesterol så att det inte sätter sig i kärlväggarna eller i gallblåsan. Hjälper till att motverka försämrat minne hos äldre människor samt att eliminera gift och droger i kroppen genom att stimulera levern. Anses hjälpa till vid behandling av Alzheimers sjukdom.

Inositol
bidrar till att sänka kolesterolhalten. Ger friskt hår - förhindrar håravfall. Förebygger eksem. Hjälper till vid omfördelning av kroppsfett. Har en lugnande effekt.

PABA
hjälper till att producera folsyra och är viktig för nedbrytning av proteiner. Skyddar mot solbränna och minskar solsveda. Håller huden frisk och mjuk. Försenar rynkor samt kan återge hårets naturliga färg.

Folsyra
nödvändig för bildandet av röda blodkroppar samt hjälper till vid protein omvandlingen. Skyddar mot tarmparasiter och matförgiftning. Anses gr vackrare hy.

Eftersom B-vitaminerna är vattenlösliga behöver de tillföras kroppen varje dag. B-vitaminer finns bl.a. i griskött, baljväxter och olika mjölsorter. Vid stress ökar B-vitaminbehovet.

 

De vanligaste B-vitaminerna är:

 

C-vitamin är också en väldigt viktig vitamin. Det får man inte glömma.

MINERALER är också viktiga och ibland kan man få brist på någon mineral. Här är dom vanligaste mineralerna vi bör få i oss.

 

Magnesium behövs för nerv- och muskelfunktionerna, hjärtat, hjärnan och skelettet, samt för ett stort antal av de enzymer som behövs för cellernas funktion. Nödvändigt för proteinsyntes och kalciumomsättning.

 

Järn är ett viktigt spårämne i den mänskliga kroppen. Järn ingår i blodets hemoglobin, för transport av syre från lungorna genom blodbanorna till kroppens alla vävnader och koldioxid den motsatta vägen, samt i många cytokromer för transport av elektroner.

Ni kan läsa om resten av mineralerna på www.vitaminsidan.se

 

Om du lider av trötthet, irritation, huvudvärk, frustration, koncentrationssvårigheter, depression, sömnproblem m flera, så borde du pröva att börja äta vitaminer varje dag och se hur det påverkar dig.

 

-Jag skulle rekommendera att köpa en burk multivitaminer som även innehåller mineraler.

-Sedan kan man köpa en burk B-vitaminkomplex som extra komplement för stress, trötthet och koncentrationssvårigheter.

Tänk också på dina matvanor, att äta mycket frukt och grönsaker. Att äta bara skräpmat kan göra så att man faktiskt blir sjuk i kroppen efter ett tag.

 

Lycka till! Berätta gärna hur ni mår efter ni börjat med vitaminbehandlingen! Glad

Kram /Marion


Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2011-10-20 15:47 #1 av: Ida-M

Bra artikel! Var bara tvungen att ta fram och läsa lite nogrannare vad mina piller innehåller. De innehöll väldigt mycket :)

Anmäl
2011-10-20 17:41 #2 av: Fridaaaa

Väldigt bra artikel :)

Måste köpa bra vitaminer, många man köper i matbutiker är inte så bra som många tror...

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-10-20 18:20 #3 av: [marion69]

#2 Ja det är sant. En som är rätt billig och har bra kvalitet är FRIGGS, men sedan kan man ju fråga på hälsokosten. Dom har olika prisklasser.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2011-10-20 18:21 #4 av: Loveradio

Måste bara höja ett varnande finger för att proppa i sig för mycket vitaminer så att man får överskott. Och så bör man räkna ut vilka vitaminer man får i sig genom mat och frukt som man äter dagligen. T.ex äter man en apelsin om dan och dricker lite citronvatten så får man ju i sig tillräckligt med c-vitamin. Skulle man äta en multivitamin-tablett som innehåller c-vitamin så får man ju överskott.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-20 18:25 #5 av: Fridaaaa

#4 C-vitamin kissar man ut överskottet:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-10-20 18:26 #6 av: Loveradio

#5 Jo men det var som exempel

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-21 11:07 #7 av: [marion69]

Det finns rapporter som säger att man inte ska överkomsumera C-vitamin och att det kan vara skadligt i större doser för hjärtat.

Men om man äter mkt frukt och c-vitaminrika grönsaker, så behöver man inte så mkt extra c-vitamin.

Men däremot om man är rökare och dricker mkt kaffe, så behöver man extra c-vitamin.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2011-11-06 22:21 #8 av: [Lupse]

Jag tar multivitaminer speciellt anpassade för tjejer, dem funkar superbra och jag mår bättre. Nackdelen är nog bara priset (:

Anmäl
2011-11-07 15:19 #9 av: [marion69]

Ja, tyvärr är ju många vitaminer rätt dyra. Men det finns billigare men som ändå håller en bra kvalitet. Ska se om jag hittar något test på internet som jämför märken och priser.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2012-01-05 16:58 #10 av: Cazzos

Köpte Apoteket Kvinna & Apoteket Kalcium idag, dom har ju rabatt på det nu hihi Skrattande

Och mamma köpte en burk Omega-3, så jag ska börja käka dessa tre kosttillskott fr.o.m idag Cool

Anmäl
2012-01-05 20:42 #11 av: Fridaaaa

Måste hitta bra vitaminer som verkligen hjälper, men svårt.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-01-05 20:50 #12 av: Loveradio

Köpte "Mitt Val - vegetarian" igår. Innehåll B2, B12, Järn, Zink, Jod, Selen och Kalcium.

Ska nog börja igen med Blutsaft då jag känner mig så hängig. Bra att dricka vid mens också.

Omega-3 borde jag nog också börja med.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2012-01-05 20:51 #13 av: Loveradio

Just det, c-vitamin brus ska jag nog också börja med. Äter typ aldrig frukt.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2012-04-27 21:34 #14 av: drakvinge

Bra artikel, men om man äter en balanserad kost behövs det oftast inte. Det är ju då om man är vegan, eller allergisk mot mycket, och inte får i sig vitaminerna. Mina föräldrar är ganska noga med grönsaker och sånt, men borde nog dra ner ännu mer på köttdelen... :S

Anmäl
2012-04-28 01:22 #15 av: [Sniff]

Jag är vegan, och vad jag vet så får jag i mig allt jag behöver via maten. Min mamma är dietist, och hon säger också att man ska vara försiktig med att äta vitamintillskott om man inte har koll på vilka vitaminer man har brist på. Överskott ska man akta sig för.

Anmäl
2012-06-01 16:26 #16 av: [Northbridge]

Tar C-vitamintabletter... Började igår efter ett uppehåll av att jag inte orkat köpa nya.. Förra gången jag åt dem fick jag igång min mens, och hoppas på att jag får det igen :}

Anmäl
2012-09-28 19:20 #17 av: RobinEH

Förstår verkligen inte hur du kan rekommendera att ungdomar springer iväg och köper vitamintillskott. Det finns studier som tyder på att tillskott, speciellt de med olika vitaminer, kan öka risken för diverse sjukdomar. Dessutom har många en tendens att ta fler än rekommenderat. För att inte tala om att de flesta vitaminer som köps i denna form är tillverkade av människan och inte genom en naturlig process. 
Vill man ha i sig tillräckligt med vitaminer och mineral så skall man äta riktig mat. Ägg innehåller nästan samtliga Vitaminer. Grönsaker är mycket nyttigare än frukt.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2012-09-28 22:22 #18 av: ks.gerbil

jag tycker det är onödigt att äta vitamin tillskott om man redan äter det man ska alså mycket frukt o grönt proteiner o.sv.

Anmäl
2012-09-28 23:36 #19 av: dermot

#17 Tänkte precis skriva detsamma innan jag läste din kommentar.

 

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 
Anmäl
2012-09-29 09:54 #20 av: Fridaaaa

#17 Om man nu som jag, inte äter grönsaker, så är frukt bra tillskott :) Och då ägg.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-09-05 09:36 #21 av: Happymolly

Flera som skriver att det inte är bra med överskott... Men hur/var kan man kolla upp vilka vitaminer & mineraler som man har ev. brist på?

Sonen 15 år äter bra och varierat, ej så mycket skräpmat och godis. Frukt 1-2ggr/dag. Frukosten är största svagheten, ofta för trött för att äta:((
Tränar styrketräning flera gånger i veckan. Helt slut efter skoldagen, vill ju göra annat också. Han tycker det är jobbigt att jämnt vara SÅÅÅ trött. Han säger själv att han vill prova ta något vitamintillskott för att orka bättre..
Fördelarna i detta läge borde överväga ev nackdelar?

Anmäl
2016-09-05 17:24 #22 av: Halvdansken

D3 vitaminer, gärna i kombination med K2 och magnesium. Just D-vitamin har vi oftast brist på här i Skandinavien.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.