Berättelser ur livet

Dagens ungdomar är så lata

2016-07-31 19:34 #0 av: Kneko

Hur ofta har man inte hört om hur "dagens ungdomar" är lata, oengagerade och tror att de ska få allting serverat? Jag tänkte i denna artikel berätta vad jag tycker om detta.

För er som känner mig så vet ni att en av de mest tröttsamma sakerna jag vet är när folk ser ner på generationer under dem. Det händer i alla generationer. Jag ogillar det starkt eftersom folk beter sig väldigt ignorant om det. Istället för att försöka förstå varför så många gillar Pokemon GO så hånas alla som använder det. Istället för att försöka förstå varför så många gillar Pewdiepie så hånar vuxna honom och alla hans fans för de anser inte att det är ett "riktigt jobb" han har.

Varför ska det vara på det viset, egentligen? Varför känner folk behov av att se ner på generationer under dem?

Något jag som 20-25-åring konstant hör är hur lat både jag och "dagens ungdomar" är.

Vi är lata för att vi inte orkar gå till skolan.
Vi är lata för att vi inte har ett jobb.
Vi är lata för att vi sitter och spelar spel och är på Internet hela dagarna.
Vi är lata för att vi bor kvar hos våra föräldrar tills vi är 25.


Här är min fråga: Är det konstigt?

Är det konstigt att vi inte orkar gå till skolan när 7 procent av pojkar och 10 procent av flickor i åldern 18-24 samt 67.000 barn i åldern 0-17 varit i kontakt med psykiatrin? Då ska vi inte ens snacka om mörkertalet. Människor som inte söker vård, människor som inte kan, vågar eller orkar söker vård. Tänk hur många de är. (Socialstyrelsen 2014)

Är det konstigt att vi inte orkar gå till skolan när 60.000 av barn i skolan just nu blir mobbade och 20% av barn känner att de blivit kränkta i skolan? Och åter igen, detta är vad vi känner till. Tänk på mörkertalet. (Friends 2015)

Är det konstigt att vi inte får något jobb när 7,6% av Sveriges befolkning är registrerade arbetslösa och arbetsgivare får in 600 ansökningar per jobb? (http://www.ekonomifakta.se)

Är det konstigt att vi inte orkar jobba när svenska psykvården och framför allt samhället ser på psykiska sjukdomar som lathet vilket leder till att du mår sämre eftersom alla säger åt dig att det är fel att du mår dåligt?

Är det konstigt att vi springer till internet och spel där många av oss träffat våra bästa vänner och blir accepterade mer än vad vi någonsin kommer kunna göra "utanför våran fantasivärld"?

Är det konstigt att vi inte flyttar hemifrån så fort vi fyller 18 när vi måste stå i kö tills vi är 30 för att ens kunna få en lägenhet?

Jag tycker inte det är konstigt alls att "dagens ungdomar" inte orkar. Det kommer alltid finnas folk som fortsätter tycka människor är lata bara för att de inte lyckas i livet. Det kommer alltid finnas människor som säger "Kämpa hårdare". Och det är inget dåligt tips, egentligen. Det är klart du ska kämpa så mycket du orkar. Men lita på dina egna signaler. Det är ditt liv, ingen annans.

Jag avslutar med ett citat från en bekant:
"Äldre generationer förväntar sig att tonåringar och ungdomar ska orka städa upp glassplittret av ekonomin i samhället vi lever idag. Glaset de äldre generationen själva hade sönder."

Anmäl
2016-07-31 19:51 #1 av: Hera

"Är det konstigt att vi inte orkar jobba när svenska psykvården och framför allt samhället ser på psykiska sjukdomar som lathetvilket leder till att du mår sämre eftersom alla säger åt dig att det är fel att du mår dåligt?"

Tycker det är dumt skrivet om psykiatrin. Dom hjälper många och ser inte psykiska sjukdomar som lathet. Det är psykiska sjukdomar som ger dom lön.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-07-31 19:53 #2 av: Kneko

#1 Det har du rätt i. Jag ska lägga till att den punkten inte är skriven ur ett faktaperspektiv utan av vad jag hört tonåringar och ungdomar säga och tycka. Självklart hjälper de många, de hjälpte mig otroligt mycket. Det var en allmän generalisering baserat på vad jag läst och hört (Kollade runt lite innan jag skrev artikeln också). 

Så vi kan säga såhär för att förtydliga: I vissa fall sker det, i andra fall inte. :) Det sistnämnda är, förhoppningsvis och antagligen, vanligast.

Psykiatrin är viktig, helt klart.

Anmäl
2016-07-31 19:55 #3 av: vallhund

Redan de gamla grekerna, aka Platon klagade på sin samtids ungdomar.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-07-31 19:58 #4 av: Kneko

#3 Ja, det tycker jag är intressant. Hur vi säger att ungdomar gör dittan och dattan och klagar. Det är komiskt att det gjorts så länge. Finns en artikel från 50-talet som jag inte vet vart jag ska hitta nu, där någon snackar om hur "dagens ungdomar inte respekterar de äldre and so on". Det skulle lika gärna kunna skrivas idag.

Anmäl
2016-07-31 19:58 #5 av: Hera

#3 Ja det är ju inget som är nytt eller unikt. Äldre generationer har alltid haft åsikter om de yngre. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-07-31 20:35 #6 av: vallhund

#4 #5 Ofta tycker jag mig ana generationshopp i ideologiska frågor, dvs det är lättare att bonda med far o morföräldrar än med jämnåriga till ens egna föräldrars generation.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.