Berättelser ur livet

Dagens ungdomar är så lata

2016-07-31 19:34 #0 av: Kneko

Hur ofta har man inte hört om hur "dagens ungdomar" är lata, oengagerade och tror att de ska få allting serverat? Jag tänkte i denna artikel berätta vad jag tycker om detta.

För er som känner mig så vet ni att en av de mest tröttsamma sakerna jag vet är när folk ser ner på generationer under dem. Det händer i alla generationer. Jag ogillar det starkt eftersom folk beter sig väldigt ignorant om det. Istället för att försöka förstå varför så många gillar Pokemon GO så hånas alla som använder det. Istället för att försöka förstå varför så många gillar Pewdiepie så hånar vuxna honom och alla hans fans för de anser inte att det är ett "riktigt jobb" han har.

Varför ska det vara på det viset, egentligen? Varför känner folk behov av att se ner på generationer under dem?

Något jag som 20-25-åring konstant hör är hur lat både jag och "dagens ungdomar" är.

Vi är lata för att vi inte orkar gå till skolan.
Vi är lata för att vi inte har ett jobb.
Vi är lata för att vi sitter och spelar spel och är på Internet hela dagarna.
Vi är lata för att vi bor kvar hos våra föräldrar tills vi är 25.


Här är min fråga: Är det konstigt?

Är det konstigt att vi inte orkar gå till skolan när 7 procent av pojkar och 10 procent av flickor i åldern 18-24 samt 67.000 barn i åldern 0-17 varit i kontakt med psykiatrin? Då ska vi inte ens snacka om mörkertalet. Människor som inte söker vård, människor som inte kan, vågar eller orkar söker vård. Tänk hur många de är. (Socialstyrelsen 2014)

Är det konstigt att vi inte orkar gå till skolan när 60.000 av barn i skolan just nu blir mobbade och 20% av barn känner att de blivit kränkta i skolan? Och åter igen, detta är vad vi känner till. Tänk på mörkertalet. (Friends 2015)

Är det konstigt att vi inte får något jobb när 7,6% av Sveriges befolkning är registrerade arbetslösa och arbetsgivare får in 600 ansökningar per jobb? (http://www.ekonomifakta.se)

Är det konstigt att vi inte orkar jobba när svenska psykvården och framför allt samhället ser på psykiska sjukdomar som lathet vilket leder till att du mår sämre eftersom alla säger åt dig att det är fel att du mår dåligt?

Är det konstigt att vi springer till internet och spel där många av oss träffat våra bästa vänner och blir accepterade mer än vad vi någonsin kommer kunna göra "utanför våran fantasivärld"?

Är det konstigt att vi inte flyttar hemifrån så fort vi fyller 18 när vi måste stå i kö tills vi är 30 för att ens kunna få en lägenhet?

Jag tycker inte det är konstigt alls att "dagens ungdomar" inte orkar. Det kommer alltid finnas folk som fortsätter tycka människor är lata bara för att de inte lyckas i livet. Det kommer alltid finnas människor som säger "Kämpa hårdare". Och det är inget dåligt tips, egentligen. Det är klart du ska kämpa så mycket du orkar. Men lita på dina egna signaler. Det är ditt liv, ingen annans.

Jag avslutar med ett citat från en bekant:
"Äldre generationer förväntar sig att tonåringar och ungdomar ska orka städa upp glassplittret av ekonomin i samhället vi lever idag. Glaset de äldre generationen själva hade sönder."

Anmäl
2016-07-31 19:51 #1 av: Hera

"Är det konstigt att vi inte orkar jobba när svenska psykvården och framför allt samhället ser på psykiska sjukdomar som lathetvilket leder till att du mår sämre eftersom alla säger åt dig att det är fel att du mår dåligt?"

Tycker det är dumt skrivet om psykiatrin. Dom hjälper många och ser inte psykiska sjukdomar som lathet. Det är psykiska sjukdomar som ger dom lön.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-07-31 19:53 #2 av: Kneko

#1 Det har du rätt i. Jag ska lägga till att den punkten inte är skriven ur ett faktaperspektiv utan av vad jag hört tonåringar och ungdomar säga och tycka. Självklart hjälper de många, de hjälpte mig otroligt mycket. Det var en allmän generalisering baserat på vad jag läst och hört (Kollade runt lite innan jag skrev artikeln också). 

Så vi kan säga såhär för att förtydliga: I vissa fall sker det, i andra fall inte. :) Det sistnämnda är, förhoppningsvis och antagligen, vanligast.

Psykiatrin är viktig, helt klart.

Anmäl
2016-07-31 19:55 #3 av: vallhund

Redan de gamla grekerna, aka Platon klagade på sin samtids ungdomar.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2016-07-31 19:58 #4 av: Kneko

#3 Ja, det tycker jag är intressant. Hur vi säger att ungdomar gör dittan och dattan och klagar. Det är komiskt att det gjorts så länge. Finns en artikel från 50-talet som jag inte vet vart jag ska hitta nu, där någon snackar om hur "dagens ungdomar inte respekterar de äldre and so on". Det skulle lika gärna kunna skrivas idag.

Anmäl
2016-07-31 19:58 #5 av: Hera

#3 Ja det är ju inget som är nytt eller unikt. Äldre generationer har alltid haft åsikter om de yngre. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-07-31 20:35 #6 av: vallhund

#4 #5 Ofta tycker jag mig ana generationshopp i ideologiska frågor, dvs det är lättare att bonda med far o morföräldrar än med jämnåriga till ens egna föräldrars generation.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2017-05-14 18:54 #7 av: Zepp

Mm.. frågan är som sagt inte ny utan snarare handlar det om den äldre generationens syn på den yngres!

Och hur vet vi att det varit så då.. ju för det framförs ungefär samma kritik i gamla Grekiska texter.

Och det handlar om ungdomens förfall som i sin tur kommer att leda till hela samhällets degenerering!

"”Våra dagars ungdom uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig maten och tyranniserar sina lärare.”

Orden lär vara Sokrates och har sedan dess, med förvånansvärt liten variation, indignerat upprepats av generation efter generation.

https://www.svd.se/sokrates-gar-igen--i-varje-generation

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2019-12-13 22:43 #9 av: Sindri

Det är väl ungefär samma sak "uppåt". D.v.s. många ungdomar verkar tro att äldre är födda så, aldrig har varit unga, aldrig haft kärlekssorger, aldrig varit ute och busat, aldrig haft drömmar och förhoppningar som grusats, aldrig varit tvungna att göra saker emot sin vilja och inte vet ett dugg om hur det är att var ung.

Många yngre ser äldre som en stor och tung gammal möbel som mest är i vägen, tror aldrig att de har något att lära av äldre, tror att de äldre automatiskt har fel om allting. Vill någon inte ändra på allt omedelbart, eller snabbt faller för nya (ofta övergående) trender är de bara gamla stofiler som ingenting förstår.
Same, same but different.

Lyhördhet krävs faktiskt från båda hållen. Man måste lyssna för att bli lyssnad på.

Anmäl
2020-01-02 22:21 #10 av: Zepp

Trots de gamla Grekiska texterna.. de skrevs fucking för länge sedan.. dvs nästan inget har förändrats sen dess!

Såå.. jag kan härmed meddela att de gamla grekiska texterna är själva ursprunget till västerlandets vagga, dvs Aristoteles och Platon, som ioförsig var filosofer.. dvs de skrev vad som var viktigt i sin tid.. lite oxå vad sm gäller varje tid ioförisig!

Allvarligt talat.. tänk bort både Aristoteles och Platon, Archimedes för er som inte är tekniskt utbildade, plus några andra Greker/Araber

Kunskapen  vårt samhälle bygger på har sina historiska rötter, den har delvis förvaltats i icke europeiska länder när vi gick in i medeltidens mörker och förfall till  att efter omständändigheterna  en form av askelse och lidande!

Iallafall.. nu så är jag inte sådan.. men de finns fortfarande sådana, som lovar att askelsen och lidandet är en garanterad väg till att på "yttersta dagen" kommer att få sitta på Jesus högra sida!

Med andra ord.. jag är för gammal  för sådant, dvs för att hoppa på sådant!

Då är jag mer benägen på att kolla in min framtida pension, dvs det är bara ett år kvar!

Shit hur som helst.. det verkar som att mina pensionsinkomster till stora delar är beroende utav hur mycket skatt jag betalat!

Inga problems med det konceptet.. iomed att jag  bara  varit arbetslös  en gång  och bara varit sjukskskriven 10  gånger under tiden

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2020-01-07 15:18 #11 av: MEML

Tja... det beror väldigt mycket på individen och viljan att göra något!

Att stöta bort något som måste göras är något som är typiskt mig. Men tillslut ger jag upp för att alla tjatar och gör.

Och att jag kollar i mobilen oftare? För att jag äntligen har en vän i ett annat land som accepterar mig som den jag är! För jag älskar att publicera kapitel i mina berättelser på Wattpad, det finns de som uppskattar det jag gör. Det som är bra av mig och inte allt negativt som nästan alla klagar på mig för!

Den här vännen berättade efter bara två dagar hur fantastisk hen tyckte att jag var och begåvad.

Ja, jag svarade. "But I can be self-centered, bicthig and egostic"(Men jag kan vara själv-centrerad, bitchig och egoistisk)

"Not at all!" Var svaret jag fick.

Jag orkar inte med alla saker jag måste göra... för folk kritiserar det negativa av mig och är ironiska när jag gör något bra. "Så bra (namn)!"

Det finns de som kritiserar att jag läser manga? Varför? För personen tycker att det är idiotiskt.

Jag blir arg inombords och orkar inte göra dessa viktiga saker! För jag har ingen lust!

I am that I am

I will never give up my Pride


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.