Berättelser ur livet

Mitt liv som Catfish - Varningstecken

2017-10-03 14:20 #0 av: Kneko

Under större delen av mina tonår och även början av mitt vuxna liv har jag utgett mig för att vara andra på internet. Det har gått så långt att jag lagt hela min vakna tid på att fortsätta ljuga om vem jag är. Idag vill jag hjälpa unga att se varningstecknena på att en människa inte är den hen utger sig för att vara.

catfish

ˈkatfɪʃ/

lure (someone) into a relationship by adopting a fictional online persona. 

Första gången jag låtsades vara någon på internet var när jag gick i 6:an. Jag sa till mina kompisar att jag hade en kompis, som bodde i Stockholm. Med hjälp av MSN skapade jag nya konton där jag satt och snackade som dessa personer, med mina irl-kompisar. Jag hade tagit bilder från snyggast.se för att säga att det var min "kompis" i Stockholm.

Detta pågick in på högstadiet, där jag under 7:an till och med använde min mobil för att smsa med en av mina närmaste kompisar, fast som en helt annan person. Min kompis hade inte mitt riktiga nummer och mitt nummer var på kontoladdning, så det gick inte att spåra mig. Till slut sa jag till mina kompisar att personen jag låtsats vara dött, begått självmord, och försökte glömma bort det som hände.

När jag var 15 träffade jag en kille på habbo, som påstod sig vara 18. Vi träffades i verkligheten och jag reagerade snabbt på hur hemlighetsfull och mystisk han var. Han utnyttjade situationen genom att uppmana mig till att vi tillsammans skulle skapa konton online för att lura folk. Jag var hals över huvud förälskad i mannen, som jag idag vet om var över 20 vid detta tillfälle och inte 18, och gick med på det. Ganska snart hamnade jag i min första, stora psykos. Jag vaknade, satte mig vid datorn, låtsades vara en annan människa. 

Det gick så långt att jag till slut trodde att jag på allvar var människorna jag låtsades vara. Jag byggde upp bloggar, blev "känd" på stora och små communities och spred historier om familjemedlemmar som dött, cancer och annat som drog till sig uppmärksamhet. Allt under influensen av mannen som uppmanade mig till att börja från första början.

I dagsläget beskyller jag inte honom för mer än att han utnyttjade mig och var orsaken till att jag hamnade i en psykos. Efter både terapi och psykologkontakt så har jag börjat acceptera mitt egna personliga ansvar i det som hände. 

Inom loppet av 5 år låtsades jag vara minst 7 olika personer. Oftast under ett år, men ibland bara några månader. Det var alltid samma mönster, jag använde alltid samma trix och knep. Jag krossade många människors hjärtan, jag fick många att må dåligt eftersom de verkligen tyckte om personerna jag byggt upp, och jag har sett hur förödande allting har blivit.

Jag vet inte hur många människor jag blivit kär i.. Genom mina "karaktärer" jag skapat. De har också blivit kära i "mig", och det har alltid spårat ut totalt.

 Därför vill jag i denna artikel dela med mig av mina knep jag hade som catfish, och hur Du kan känna igen dem. För tro mig, det är oftast samma mönster. 

Observera att detta gäller DUKTIGA "catfishes" som kanske var i samma sits som jag var i, där de levde för att ljuga. Orutinerade och dåliga catfishes är oftast inte allt för smarta, och är lättare att identifiera.

1. Facebook
Att identifiera folk som är fejk på facebook är enklare än vad man tror. 
- Personens vänlista är privat så du inte kan se hur många vänner hen har.
- Personens vänlista är synlig, men har bara ett fåtal vänner och inga släktingar.
- Personen har väldigt få bilder, oftast bara selfies.
- Personen är inte taggad i några gruppbilder.
- Personen skriver inte ofta inlägg på sin wall, och när hen gör, så är det samma personer som kommenterar eller inget alls.

Notera att dessa tecken var för sig inte säger mycket, men kombination av dem kan anses vara rätt mysko.

2. De tragiska liven
En typisk grej jag föll tillbaka till i praktiskt taget alla mina karaktärer, är att man söker uppmärksamhet genom att säga att hemska saker hänt. Oftast är det inte heller EN sak, utan flera saker som skapar något slags spindelnät av kaos. Här är ett seriöst exempel på hur praktiskt taget alla mina "karaktärer" såg ut:
- De har cancer
- Det har skett självmord/dödsfall i familjen
- De bor utomlands
- De håller på med droger och nämner det gärna
- De har någon eller flera stora psykiska diagnoser
- De ligger ofta på sjukhus

3. Bilderna
Det första du kan göra om du är osäker på om en person verkligen är personen på bilderna de skickar, är att öppna google, välja bilder, välja reverse image search och söka på bilderna. TIPS: Öppna paint och VRID på bilderna om de inte får något resultat. Jag vred alltid mina bilder för att det skulle vara svårare att hitta personerna på bilderna.

 
4. Bevis
Om personen du pratar med inte vill prata i telefon, skype:a, snacka discord eller använder snapchat, så kan det helt enkelt vara så att hen inte vill det: Men det kommer alltid vara extremt konstigt att man inte vill något av det om man påstår att man är intresserad av någon.  Med det menar jag, om du har en väldigt personlig och kanske kärleksrelation med någon online, och hen alltid gör ursäkter till att inte kunna prata/skypa/snapchatta/träffas, så kanske det kan vara värt att fundera på vad grejen är. Som sagt, vissa vill helt enkelt inte. Men jag nämner det eftersom det är så vanligt bland "Catfishes". 

 5. Defensiv
Jag kommer säga något som jag vill att alla lägger på minnet:
Ingen som är ärlig med vem de är online blir defensiva och arga om de får höra att någon tror att de är fejk. INGEN. Varför ska man bli sur för att någon tror att man tar bilder från någon annan, om det faktiskt är ens bilder? Det finns verkligen ingen mening med att bli upprörd över det. Framför allt eftersom man hur enkelt som helst kan bevisa dem motsatsen. (Undantag: Folk med hemlig identitet, osv, men det är en annan diskussion.)

Så.. Vad ska man göra?
Att säga till någon att man undrar om hen verkligen är den hen utger sig för att vara är inte så svårt som folk tror. Som jag nämnde här uppe, har personen inget att dölja, så har personen ingen anledning att bli defensiv och arg. Allt beror på scenario. Om du pratar med någon sedan länge som du kommit väldigt nära, men du känner att deras livshistorier inte går ihop, eller att något är konstigt med hens bilder, fundera innan du anklagar. Gå inte direkt till attack utan prata med personen.

Du är värdig att få ett ärligt svar, du förtjänar inte att bli ljugen till på det viset. 

Till er som låtsas vara andra
Jag vill att ni ska veta att ni inte är ensamma. När folk hör ordet catfish och hör om folk som låtsas vara andra online, så tänker de flesta direkt på äldre män som låtsas vara andra för att ta kontakt med barn, eller liknande. Men verkligheten är så annorlunda. Jag har pratat med flera som varit i exakt samma sits som jag var som tonåring. Alla beskriver det likadant. Det är ett beroende. 

Ta hjälp av en kurator eller psykolog för att prata om det. Det kommer kännas dumt och konstigt, men säg precis som det är. 

Jag är idag 23 och har fortfarande problem med att jag vill låtsas vara andra. Jag är fri från min psykos, men jag är livrädd varje dag att jag ska falla tillbaka. På grund utav det som hände så vet jag idag inte vad som är sant eller vad som är falskt i mitt egna liv. Jag har trasslat ihop sig i ett virrvarv av lögner, och jag vet ibland inte om jag ens kan lita på mig själv.

Anmäl
2017-10-03 14:29 #1 av: Niklas

Intressant.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-10-03 15:07 #2 av: Hera

Intressant minst sagt.

Tack för att du delar med dig.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-10-03 20:51 #3 av: Devya

Starkt av dig att berätta allt det här! Jag hoppas att de som håller på med sådant här uppsöker hjälp asap.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.