Religion och samhälle

Ämnen till debattartikel?

2015-01-22 17:11 #0 av: laddare

Tänkte kolla om de finns någon som kan ge förslag till att skriva en debattartikel? Vill gärna försöka få fram ett  ämne som anses vara seriöst och viktigt.

Tänker väl mest in på ämnen om kvinnor, feminism osv. Förslag? :) 

Anmäl
2015-01-22 18:16 #1 av: wille_wille

När vi hade den uppgiften i skoln skrev jag om antibiotikaanvändingen i djurindustrin och multiresistenta bakterier som orsakas av det. 

Jag tycker det är rätt viktigt men det kanske inte är något du vill skriva om.

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

Anmäl
2015-01-22 18:37 #2 av: [rumelle]

Abort är ju någonting som kan diskuteras tills öronen ramlar av.

Anmäl
2015-01-22 18:48 #3 av: Officielle

Tycker att du ska komma på ämnet själv så att det blir något du är intresserad av. Vet själv att uppgiften blir bäst då. Tummen upp

Sweet as sugar, cold as ice, break me once i'll break you twice. 

Anmäl
2015-01-22 19:15 #4 av: 00eme05

Jag kommer skriva om jämnställdhet:)

Anmäl
2015-01-22 19:20 #5 av: laddare

#1 Njaaa inte direkt så insatt i det tyvärr, men det lät intressant!
#2 Jo, det är ett bra ämne ändå.
#3 Funderar på kroppsideal-kroppshets osv
#4 Skulle egentligen vilja göra det, men känner att jag kan skriva om något annat för att slippa allt tjafs senare..... 

Anmäl
2015-01-22 19:22 #6 av: 00eme05

#5 tjafs? Är det till skolan du ska skriva? Eller en insändare?

Anmäl
2015-01-22 19:32 #7 av: laddare

#6 yes! Kanske glömde nämna det.. Debattartikel och ett tal lite senare

Anmäl
2015-01-22 19:35 #8 av: wille_wille

#5 Det var inte jag heller, men det var bara att googla runt,. Jag fick för övrigt A på den uppgiften Glad

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

Anmäl
2015-01-22 20:17 #9 av: Inkanyezi

Det finns två förhållningssätt när man skriver för debatt. Det ena är att ta upp ett angeläget ämne som berör en själv eller närstående, och där man har både djup insikt och idéer till hur man kanske borde kunna göra i stället. Debatt används ju ofta för att peka ut svagheter i samhället så att de kommer upp till ytan och diskuteras, i hopp om att bättre kännedom om problembilden kan leda till att fler söker lösningar.

Det andra sättet är när man, som beskrivet i ingressen här, vill ha ett ämne att skriva debattartikel om, där man gör en skendebatt och inte nödvändigtvis är berörd av ämnet eller vill åstadkomma någon förbättring, utan där debatten är huvudsaken, det som kallas "moot" på engelska, och som är en teknik som används kanske främst vid juridikstudier. Det är mer som när man trollar på nätet.

Så om du vill hålla dig till det första sättet, att ta upp ett angeläget ämne, som berör dig själv eller närstående, då ska du ju inte ställa frågan här, eftersom du redan har svaret.

Om det är det andra sättet, att skriva för debatt på beställning, kanske man har fått en sådan uppgift i skolan, då är det ju lite svårare, eftersom man kanske måste sätta sig in i ett nytt ämne som man inte känner till särskilt väl.

Det finns massvis med ämnen som passar båda synsätten, men det skulle vara hjälpsamt om du i stället beskriver din vardag, vilka problem du tänker dig att man skulle kunna hitta en konstruktiv lösning på, och som du själv upplever, endera själv eller i din närhet.

Andra ämnen, som man kanske mer hämtar ur det allmänna surret i press och på nätet och politisk debatt, är betydligt svårare att hitta bra infallsvinklar på, och grunden till det är ytligheten, att man egentligen inte har kännedom om hela bilden, utan bara en snuttifierad bild som kan vara vådligt förvriden. Det kan man se ganska tydligt, när det gäller ämnen som migration, abort, tiggeri eller annat som diskuteras livligt i media och kring kaffebord, vanligen utan att debattörerna har särskilt mycket inblick i den problematik de söker bygga upp, och i många fall utan att där finns något egentligt allvarligt problem, eller utan att man söker någon konstruktiv lösning på de verkliga problem som kan finnas.

Så om du har något att skriva en debattartikel om, så vet du det redan. Om du inte har ett sådant ämne, kanske du skulle avstå från uppgiften? Ett tips på ämne att ta upp för debatt är till exempel hur man tilldelas uppgifter i skolarbetet, där man kan söka konstruktiva lösningar i hur det kanske skulle kunna göras i stället.

Anmäl
2015-01-23 15:13 #10 av: Duvethon

Kvotering!

Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.      

Anmäl
2015-01-23 15:13 #11 av: Duvethon

Kvotering!

Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.      

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.