Kropp och själ

Bad habits

2015-03-25 21:19 #0 av: AnonymousCat

Hallu!

Jo det är så att jag har hyfsat jobbiga vanor som stör min vardag, t. ex mitt ständiga behov av att pilla på saker. Jag har haft problem med acne och när jag väl lyckats att pilla sönder dem, kliar jag bort sårskorporna och tillslut bildas fula ärr som sitter kvar ett tag. 

Och så var det också så att jag "biter", eller snarare sagt river sönder mina fingrar. Nu börjar det bli så hemska sår att jag går ständigt runt med plåster på nästan alla fingrar, vilket drar till sig mycket uppmärksamhet. Detta är ganska jobbigt, vem vill inte ha fina, långa naglar?

Har testat olika metoder för att bli av med dessa vanor som t ex stressboll, nagellack med illa smak osv men inget har gjort så mycket skillnad. Skulle gärna ta imot tips om hur jag ska göra, för dessa vanor har jag släpat på ett tag nu.

Tack så mycket!<3

Anmäl
2015-03-25 21:36 #1 av: 134643

Pillar du bara på finnar, eller annat också? Annars skulle jag försöka att rikta energin någon annanstans, kanske genom att rita, vicka på foten eller pilla med en penna typ. Jag kan själv ha svårt för att sitta helt still, så då tillåter jag mig själv att röra på någon kroppsdel. Tränar du regelbundet annars?

Har du listat ut när du biter/river på fingrar? Kan det vara när du är stressad, hungrig, nervös eller uttråkad? Försök att hitta anledningen bakom det och jobba på det istället. Jag gjorde samma sak som dig förut, men efter att jag satte in tandställning gör det så jäkla ont att tugga på naglarna/fingrarna överlag så jag har slutat med det faktiskt, men det är kanske inget att rekommendera haha

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2015-03-25 21:39 #2 av: Rumblebee

Är det något speciellt som triggar igång dina rastlösa fingrar eller kan det ske verkligen när som?
Har du provat något som distraherar både hjärna och händer? Pyssel, hantverk eller investera i ett billigt second hand instrument och försöka lära dig spela.

Anmäl
2015-03-25 23:46 #3 av: Elinmatsdotter

Läs alla hemska artiklar på internett om hur farligt det är att bita på naglarna tex att maN kan få blodförgiftning och antalet döda i blodförgiftning är högre än hjärtinfarkt enligt vad jag har läst då blodförgiftning är svårare att upptäcka och upptäcks det är det ofta i ett sent skede. Kanske hjälper eller måla naglarna :-)

Anmäl
2015-03-26 00:35 #4 av: Carrosh

#3 Man får inte blodförgiftning av att bita på naglarna!

Blodförgiftning får man av att bakterier letar sig in i blodet. Föga troligt att det sker genom nagelbitning.

Anmäl
2015-03-26 01:31 #5 av: Elinmatsdotter

Nja man kan få salmonella och annat mysigt ochså. Jag går efter mina vänner som gör det och dom biter ofta sönder runt naglarna när dom tuggat ner själva nageln villket ger perfekta ingångar för bakterier iochmed att hela vår hud är täckt av bakterier tex stafylokocker som är nyttiga på utsidan men kan bli riktigt jobbiga på insidan. Det beror ju lite på hur illa ts biter på naglarna och bara för det inte är vanligt betyder det inte att man själv inte blir drabbad ;)
Det är ju dom värsta scenariorna som kan Skrämma en till att sluta ^_^

Anmäl
2015-03-26 06:51 #6 av: 134643

#3 Skrämseltaktik brukar inte funka, titta bara på alla som röker. i grund och botten tror jag att ts antingen måste hitta anledningen till att hon biter på 'fingrarna', eller rikta energin någon annanstans

She needed a hero, so that's what she became. Sajtvärd på tonåringar och medarbetare på RåttorSkrattarRegnbåge

Anmäl
2015-03-26 17:01 #7 av: AnonymousCat

#1 Tack för svar! Jo jag är ganska kreativ av mig och sitter och ritar lite då och då och spelar gitarr, som faktiskt har gett en svag förbättring på mitt problem. Och nej, träning är inte min grej haha, lite för att jag nästan hela tiden är sjuk och har då inte möjligheten.

Själv lägger jag inte märke till det, men mina kompisar noterar att det händer vid uttråkning, spänning och stress, men ibland helt utan anledning. Får försöka att aldrig hitta på nåt tråkigt och aldrig kolla på spännande filmer dårå hehe. Åh, synd för tandställningen men bra att det fick dig att sluta! tror inte jag behöver det dock haha :)

Anmäl
2015-03-30 08:26 #8 av: Carrosh

#7 Vill du ta reda på anledningen till att du biter på naglarna så skriv ner varje gång du gör det, vad du har för sinnesstämning (om du är stressad, irriterad eller vad du nu känner) och anledningen till känslan. När du börjar se ett mönster så blir du också mer uppmärksam på vad du gör i situationen. Du kan då också välja att göra något annat (t.ex. göra något åt situationen, oavsett om det handlar om att arbeta bort stress med ändrad inställning och beteendeförändring eller få en överblick av situationen i sig). 

Är det så att du ofta är sjuk, tycker jag du borde kolla upp det, om det är liknande sjukdom som återkommer ofta.

Anmäl
2015-03-30 15:11 #9 av: thea_thea

Tuggummi?


Anmäl
2015-03-30 15:58 #10 av: Nelley

#3 Blodförgiftning är verkligen inte svårt att upptäcka, var har du fått det ifrån? Och det är inte så jäkla lätt att få blodförgiftning som du skriver, då hade vi redan dött ut.

Anmäl
2015-03-30 23:37 #11 av: Carrosh

Som #10 skriver så är det inte svårt att upptäcka. Det går rätt fort att upptäcka, för man blir rätt dålig när det väl sker. En vän till mig hade det nyligen och har blivit behandlad av det. Där var det en infektion i kroppen (efter en svår löpskada), som letade sig in i blodet. Snabb upptäckt och lätt att behandla på sjukhus.

Anmäl
2015-03-31 00:59 #12 av: Nelley

#11 Ja min bror hade det, han fick en smäll i benet och det gick jättesnabbt, (de vet inte vad som hände men att det bara vart utsläppt i blodet på något sätt) en dag senare var benet svullet, och smärtfullt och han hade feber, dagen efter det ännu mer feber och mer smärta. Tredje dagen hade han 40 grader feber, benet var extremt svullet och smärtsamt. Mamma satte han i en kontorsstol och drog han till bilen och körde han till akuten, han kunde inte gå själv. De sa att vi skulle ha ringt en ambulans och hade vi kommit en dag senare skulle han säkerligen dött. 40% risk att han skulle dö typ och han låg på sjukhus i två veckor och åt antibiotika typ en månad efter. Han var tretton år. Jag var elva.Hjärta

Ser att det kanske låter nu som om han fick det jätteenkelt men han hade det alltså redan i kroppen, det bara "släpptes ut" på något sätt, ingen förstår varför.Funderar

Anmäl
2015-03-31 01:27 #13 av: Carrosh

#12 Det kan ju komma in på alla möjliga olika vägar i kroppen, brustna blodkärl är väl en väg, men nu vet jag ju inte hur det var just i ert fall. Jag såg nu precis att det lät på mig som att själva läkningstiden var lätt, men det var inte vad jag menade. Det var att det är enkelt för sjukhusen att behandla sådant här, men det kan ju absolut ta tid att bli frisk igen! Skönt att han fick hjälp så snabbt! Det är ju verkligen inte ofta det blir så extremt heller, oftast upptäcker man det här ganska tidigt. Men ofarligt är det ju såklart inte. Men risken att få det är relativt liten, (såvida man inte ofta har infektioner i kroppen förstås..) så skrämselpropagandan i början av den här tråden förstår jag mig inte riktigt på.

Anmäl
2015-03-31 04:08 #14 av: Nelley

#13 Jack, (min bror) han fick det bara från ingenstans. Brustna blodkärl unden huden kanske fast inge ytliga. Det roliga är väl att under den tiden +2 år frammåt kanske så fick jag hudinfektioner hela tiden. Minst en varannan månad. Och det var ju han som fick en stor.Skämtar

Anmäl
2015-03-31 09:41 #15 av: Carrosh

#14 Det kan ju bero på precis vad som helst förstås. Och det finns fler vägar in än brustna blodkärl (flera organ i kroppen kan överföra infektionen till blodet också). Men det lär ni kanske aldrig få veta nu.. :/ Men han mår bra nu?

Anmäl
2015-03-31 12:20 #16 av: Imasy

Testa att sticka eller virka? Då har du ju garanterat händerna upptagna med annat :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2015-03-31 16:10 #17 av: Nelley

#15 Ja precis. Jo han överlevde den och infektionen är helt borta och allt sånt. Om han mår bra annars är jag osäker på... det var ju ändå ~4  år sedan. På sommarlovet också stackarn.SolFunderar

Anmäl
2015-04-01 22:36 #18 av: AnonymousCat

#8 Bra idé! Ska kolla upp när jag gör det, men för det mesta brukar jag göra det utan att jag vet om det själv. Ska testa att använda nagellack, då kanske jag kommer på mig själv :)

Jo, ska till doktorn och redan vart hos en skolsköterska!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.