Studier och utbildning

Marknadsekonomi?

2015-04-22 15:35 #0 av: Dvärgis1234

Hej, jag har letat på internet och försökt förstå vad som står i min lärobok. Skulle någon kunna förklara hur marknadsekonomi fungerar? Skulle vara jätte tacksam om någon kunde förklara :3

Anmäl
2015-04-22 15:45 #1 av: [SisselaJ]

Marknadsekonomi är ett system där marknaden i sig leder och bestämmer hur marknaden ser ut. Det är fri konkurrens mellan företag, vilket gynnar marknaden. Sen är det då utbud och efterfrågan som avgör priset på produkterna. Sambandet är så att ju högre efterfrågan och lägre utbud - desto högre pris, och ju större utbud och lägre efterfrågan - desto lägre pris. Man kan jämföra detta med planekonomi där istället staten bestämmer vilka produkter som skall produceras och till vilket pris.

Anmäl
2015-04-23 14:54 #2 av: Dvärgis1234

#1  tack så jätte mycket :D! 

Anmäl
2015-04-24 22:33 #3 av: smellcaramell

något som är extremt viktigt i en marknadsekonomi är att det inte finns något monopol. Monopol innebär att till exempel bara ett företag som säljer tv-apparater, läkemedel, alkoholhaltiga drycker eller liknande. Om ett företag har monopol innebär det att det är extremt svårt för nya företag att ta sig in på marknaden och detta leder till att företaget som till exempel säljer tv-apparater kan ta skyhöga priser i och med att det inte finns någon konkurrens. Det får inte heller vara så att företag inom samma branch sammarbetar då detta kan leda till en typ av monopol vilket kan göra att konsumenterna får betala absurda priser för sånt som alla behöver. Typ läkemedel. I Sverige har vi statliga monopol i form av till exempel systembolaget, men staten ser till att de inte tar hutlösa priser utan istället humana priser. En av anledningarna till att systembolaget har monopol är att man vill kontrollera svenskarnas alkoholkonsumtion så att vi inte dricker alldeles för mycket. Dock är ju sverige en blandekonomi och inte en ren marknadsekonomi. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.