Annons:
Etikettstudier-och-utbildning
Läst 648 ggr
Splitter
2015-04-25 20:15

Gymnasium?

Hej! Blev lite lång text, men om någon har tid att läsa och tipsa skulle det vara skönt! :)

Går i åttan nu och hade en träff med vår studie- och yrkesvägledare på skolan tidigare i veckan. Tanken var att vi skulle få idéer och tips om vilket gymnasium vi skulle välja och vilken linje samt inriktning vi skulle gå. Vi fick fylla i ett papper med frågor som t.ex. vilka mina favorit ämnen och inte var, vilka egenskaper och personligheter jag själv hade o.s.v.

Hon föreslog till mig Samhälle, Beteendevetenskap. Jag sökte lite på internet efter skolor där jag bodde och hittade två stycken. Mikael Elias och Plusgymnasiet. Båda två hade som programs ämnen filosofi samt psykologi. Sedan var det ledarskap och organisation, kommunikation och sociologi som inriktnings ämnen, och människors miljöer, entreprenörskap, global hållbarhet och beteendevetenskap som fördjupningsämnen. På alla tre (program, inriktning och fördjupning) var det några fler ämnen, men de förstår jag. Tänkte om någon kunde förklara vad dessa ämnen betyder, samt hur själva programämnena, inriktningsämnena och fördjupningsämnena fungerar. Läser man allihop eller väljer man liksom några stycken allt eftersom? Sedan undrar jag också hur de vanliga ämnena som typ matte, bild, idrott, språk, B-språk, SO- och NO ämnena delas in? Har man alla dem precis som vanligt eller är det bara vissa specifika beroende på vilket program man läser? Är det nån som gått på plus´ eller Mikael Elias, och i så fall, hur var skolorna?

Om man gått Samhälle, Beteendevetenskap, måste man ju plugga vidare i högskolan sen. Vad skulle man kunna bli/läsa till?

Tack!

Never look down on someone unless you're helping them up ~

Annons:
hannaj98
2015-04-25 20:27
#1

Har du kollat på en poängplan? Där står det ganska tydligt vilka kurser man läser. Samhälle är ganska brett så du kan bli ganska mycket om du läser samhäll :)

hannaj98
2015-04-25 20:48
#2

http://plusgymnasiet.se/program/beteendevetenskap-goteborg/ Här är poängplanen för beteendevetenskap på plusgymnasiet. Här är det lättare att se för här står det inte ämnen för andra inriktningar än för just samhälle inriktning beteendevetenskap. Alltså så är det alla de kurser du ska läsa plus 2 kurser inviduellt val som du får välja själv. 

De ser oftast i princip likadana ut poängplanerna, men du kan ju byta till skolan där du bor om du vill vara säker. 

I ettan läser du inga ämnen för din inriktning utan bara de som alla som läser samhälle läser. Så egentligen behöver du inte välja inriktning förrän i slutet av ettan. 

Hoppas det gjorde det tydligare för dig 🙂

[KEEL]
2015-04-26 01:05
#3

Jag har läst på mikael elias och jag tycker det är en jätte bra skola iallafall den jag gick på. Mycket bra bemötande, inte för stora klasser, bra lärare och väldigt intressanta kurser som inte finns på andra skolor. Tyvärr var jag tvungen att byta till distans på en annan skola pga. av personliga skäl men en riktigt bra skola enligt min erfarenhet.

Fluffinen
2015-04-26 02:31
#4

Om jag förstår dina frågor rätt så ska jag försöka svara så tydligt som möjligt :) 
Jag går bild och form och tar studenten nu men min pojkvän gårnu Samhälls efter att ha bytt från natur och ibland förstår inte han heller så jag får förklara, så jag har någolunda koll på detta, men de klart de skiljer sig lite från alla olika gymnasieskolor de behöver du ta hänsyn till om jag säger något galet nu eftersom vi går skola i Umeå. Men här ska jag förklara utifrån plusgymnasiets studieplan eftersom den var länkad ovanför: 

När du börjar i 1:an så kommer du inte behöva bekymra dig så mycket om programfördjupningar och individuella val, de kommer i 2:an och 3:an och de kommer du få genomgång i sen på skolan där är bland annat de här med att välja kurser som ledarskap, kommunikation mm, men ska försöka förklara lite här nedanför hur systemet fungerar.

I gymnasiet läser man kurser, och där ingår inte det vanliga ämnena som man har i högstadiet, det är inte indelat i NO, SO ,bild, musik osv.  Utan de är här det spelar stor roll  i vilken linje man väljer och vilka tillval man väljer i kurserna individuella val. Jag återkommer med detta. Dock så finns det något som heter gymnasiegemensamma ämnen och de är typ historia, matte, idrott mm. Detta är ämnen som Alla teoretiska linjer läser. 

I 1:an läser du (om vi utgår att de är samma som på vår skola) 

Engelska 5 Historia 1b Idrott och hälsa 1 Matematik 1b Naturkunskap 1b Samhällskunskap 1b Svenska 1

Du läser även Moderna språk (vilket steg du går beror på om du väljer nytt språk eller fortsätter de språk du gick på i högstadiet Men du måste gå två år i språk, alltså 1 kurs i 1:an och en kurs i 2:an men du får läsa två olika språk dem två åren om du vill, men du får bara meritpoäng om du fortsätter de språk du läste i högstadiet)
Sen kommer du bara under en av terminerna, antingen vår eller höst termin i 1:an få läsa **Psykologi 1
**
Detta är då vad som händer i 1:an
Du kommer att upptäcka att man läser poäng i gymnasiet, man läser då normalt sett 50 poäng per termin. Så exempelvis matte 1b är en 100 poängs kurs, då kommer du ha matte i hela 1:an. Medans Psykologi 1 är en 50 poängs kurs, den kommer du bara läsa 1 termin, troligtvis på vårterminen.

Hänger du med?

**I 2:an kommer du läsa dessa kurser

Engelska 6
Matematik 2b
Svenska 2
Moderna språk (Nästa steg)
Ledarskap och Organisation
Samhällskunskap 2 
Programfördjupning :** Valbar kurs de innebär att du kan välja om du vill gå det men inriktning på Beteendevetenskap eller om du vill gå inriktning Samhällsvetenskap. De  som skiljer sig mellan dessa är då att om du väljer med inriktning på Beteende vetenskap kommer du läsa ämnen som: Entreprenörskap, Människors miljöer, Psykologi 2 och Religion 2
Väljer du inriktning Samhällsvetenskap kommer du istället läsa  ämnen som : Internationella relationer, Humanistiskt och samhällsvetenskaplig specialisering och politik och hållbar utveckling ELLER Matematik 3b

Om vi nu antar du kommer läsa inriktningen Beteendevetenskap så kommer du få läsa 1 av de kurserna jag nämde ovan, och i 3:an kommer du istället läsa 2 st 100poängs kurser varje termin, vilket är mycket, men de gäller samma sak på samhällsvetenskapliga inriktningen.

Som inriktning Beteendevetenskap kommer du också läsa Ledarskap och Organisation samt **samhällskunskap 2
**Som inriktning Samhällsvetenskap kommer du läsa: Geografi1 samt samhällskunskap 2

Individuella val: Du läser en kurs som du själv har valt av de skolan har att erbjuda, här kan det exempelvis finnas kurser som bild, musik, syslöjd, teater, dans, kreativt skrivande, språk, digitalt skapande, foto mm. Detta kommer du få se vilka olika kurser de finns att välja mellan när du går i 1:an för då väljer man vilka kurser man vill gå i 2:an och 3:an när det kommer till individuella val och det är även då du väljer om du vill gå med inriktning på Beteendevetenskap eller Samhällsvetenskap, de är inget du väljer när du ansöker till gymnasiet i 9:an. 

I 3:an läser du dessa kurser:

Religion 1 Svenska 3 Filosofi 1 Individuellt val Gymnasiearbete Gymnasiearbete är EN uppgift du gör för att få din gymnasie examen, du kommer få mer info om det när du börjat skolan.
Programfördjupning 

Inriktning Beteendevetenskap: Kommunikation, Psykologi 2, Sociologi
Inriktning Samhällsvetenskap:  Historia 2a, Religon 2, Samhällskunskap 3

Har jag förklarat så att du typ förstår hur det är och går till? Om du inte fattar så säg till så ska jag försöka förklara det bättre, de är sent och har en tendens att kunna bli riktigt rörigt då. Om du har frågor över siffrorna bredvid kursen, ex Samhällskunskap 2 så betyder 2:an att de är steg 2 man läser. När det står 2b exempelvis betyder det att de är steg två i det ämnet med svårighetsgraden b. De som går natur läser exempelvis matte 2c istället för matte 2b. Detta betyder att matte 2c är mer komplicerat och lite annorlunda i jämföresle till matte 2b. 

Sedan när man läser ska läsa vidare på universitet och högskola så kommer man in på de mesta när man går samhälls, ett tips är att gå Naturkunskap 2b för att öka möjligheterna att gå fler utbildningar :) Men med Samhällsprogramet tar man sig in på de flesta program så du kan bli psykolog, socionom, lärare,arkeolog, Ja, lite allt möjligt helt enkelt men sånt behöver du inte aaaaalls tänka på fören du går i 3:an, börja med gymnasievalet :)

Upp till toppen
Annons: