Mat och dryck

Kan det vara möjligt?

2015-06-02 18:49 #0 av: Awoma

Jag är just nu 14 och 6 månader, är 161 cm lång och väger 39,3 kg.

Jag har bestämt mig att jag vill gå upp men har riktigt svårt för det, är alltid kall och börjar frysa snabbt. 

Är det möjligt att gå upp 7 kg på 2 månader? har knappt gått upp 1 kg på ett år.

Jag tänkte att jag ska börjar äta 6 ggr per dag istället för 3ggr, jag har aldrig brytt mig om kalorier eller något sånt.. 

Jag har inget fett på kroppen därför inga lår,bröst, armar o.s.v

Nu behöver jag hjälp att veta vad jag ska äta, mycket fett och så men liksom vad för mat? XD 

Jag har varit hos skolsyster och allt sånt, så ja säg inte att jag ska gå till doktorn eller något tack :) 

Anmäl
2015-06-02 18:54 #1 av: Kneko

Tänk på att äta nyttigt fett, inte onyttigt fett. Det sistnämnda hjälper dig inte långsiktigt. 

Jag tycker inte du ska ha 6 stora mål om dagen. Ät som det är rekomenderat: 3 stora mål (frukost, lunch, middag) och tre mellanmål.

Om du inte är vegan, ät mycket mejeriprodukter. Är du inte vegetarian, ät mycket kyckling och fisk, framför allt fisk!

Leta saker som har mycket protein. Och glöm inte att röra på dig! Då menar jag inte stenhårt träna, men ta en promenad om dagen.

Anmäl
2015-06-02 18:57 #2 av: Rumblebee

Har du kollat upp så att du inte har något hälsoproblem som orsakar din undervikt och dåliga förmåga att gå upp i vikt?

Anmäl
2015-06-02 18:57 #3 av: [KEEL]

Det bästa är att gå till en dietist (finns på de flesta vårdcentralerna) och göra upp en plan för lite vad, hur och när du ska äta för att gå upp i vikt. 

Anmäl
2015-06-02 19:06 #4 av: hannaj98

Svårt att säga om det är möjligt att gå upp 7 kg på 2 månader för dig. Alla är väldigt olika. 

Att äta fler gånger under en dag är en bra början!

Om du tänkt gå upp i vikt på hälsosamt sätt (inte massa godis och så) så är pasta, ris och bröd bra . Häll gärna på lite extra olja på pastan t.ex. 

Undvika lättprodukter, utan välja de fetare t.ex standard mjölk istället för lättmjölk. (Antar efter din profilbild att du är vegan dock men du förstår vad jag menar, mjölk var bara ett exempel.) 

Avokado och nötter innehåller mycket bra fetter som är bra om man vill gå upp i vikt. 

Äta strax innan man går och lägger sig gör också att kroppen tar åt sig mer av de man äter. 

Kom också ihåg att äta ordentligt innan och efter fysisk aktivitet. 

Sen måste jag säga (med risk för att bli hatad av vissa läkare eller hälsosamma människor Skämtar) att äta lite mer "skräpmat" (godis, chips, snabbmat)  kommer underlätta. Sen får det ju självklart inte gå till överdrift eftersom det är dåligt för hälsan. 

Anmäl
2015-06-02 19:07 #5 av: Awoma

#1 Ja, precis så tänkte jag med 3 stora och 3 mindre. 

Jag går 40 - 1 H med min hund nästan varje dag :) 

Anmäl
2015-06-02 19:14 #6 av: Awoma

#4 Äter ganska mycket skräp mat faktiskt haha ;) Men äter bra mat också :P 

(Äter just nu 2 rostade mackor) 

(Men tänkte grovt bröd, vatten, vad ska jag ha som pålägg? Äter inte kött till frukost alltså inte skinka m.m.. ) Försöker hålla mig borta från kött så mycket som möjligt och dricker inte mjölk, dricker havre dryck istället :) 

Mellanmål: Ta med en macka, frukt, nötter till skolan? 

Lunch; Vad det blir i skolan ( men vad ska jag laga hemma? ) 

Mellanmål igen: Samma som innan

Kvällsmat: Rester ifrån igår.. (eller nudlar) 

Vatten innan jag går och lägger mig 

Anmäl
2015-06-02 19:28 #7 av: hannaj98

#6 Jag antar att du inte får ha nötter i skolan dock, men hemma är det ju bra. 

Ost är ju ett ganska bra pålägg om man vill gå upp i vikt, men det kanske du inte äter? 

Äter du inte middag? 

Är inte så bra på veganska rätter tyvärr, men skulle rekommendera någon slags pasta rätt nästan varje dag iaf. 

Vill också tillägga att jag var ungefär lika smal som dig för ett par år sedan men väger nu ca 58 och är 170, vilket är en helt okej vikt enligt läkare Glad Så det går, men det kan ta tid. 

Anmäl
2015-06-02 19:41 #8 av: Kneko

Som #7 säger, var försiktig med att bära runt på nötter och citrusfrukter på allmäna platser.

Anmäl
2015-06-02 20:12 #9 av: Awoma

Ja, det glömde jag ju.. men tar med frukt mackor eller något liknande. Men ska försöka gå upp under sommar lovet så då kan jag äta nötter och så :) 

Jag är mest ovo-vegetarian = Äter fisk & kyckling för mamma tvingar mig, men försöker hålla mig borta från det. 

Men om jag går upp i vikt vågar jag bli vegan.. rädd att jag ska gå ner ännu mer om jag blir hel vegan :// 

Anmäl
2015-06-08 15:21 #10 av: Awoma

4 G på en vecka jippi haha.. XD

Anmäl
2015-06-08 15:37 #11 av: Scorpio97

Har du provat att räkna hur mycket energi du får i dig på en dag? Finns appar som hjälp, exempelvis lifesum eller fatsecret. Har man alltid ätit lika mycket så kanske man tycker att man äter normalt, men man äter egentligen för lite. Kvinnor ska ligga på runt 1800-2200 kcal per dag beroende på aktivitetsnivå (:

Om du inte går upp trots normal matmängd, så är det nog bäst att kolla upp det på sjukhuset. 

//Jessie

Anmäl
2015-06-08 23:15 #12 av: jossan...

Ts jag har läst att det inte är bra att vara vegan innan man växt klart då det är mycket viktiga bakterier osv i mejeri produkter och sådant, så det kan också ha med vikten att göra?

Anmäl
2015-06-09 01:21 #13 av: Nelley

#12 Nej, trams och lögner. Kalcium finns det gott om i andra saker och då utan skadligt kolesterol.

Ja vad ska jag säja, ät. Haha, rekommenderar inte att äta massor av bröd/pasta, anser det verkligen inte som ett hälsosamt sätt att gå upp i vikt. Ät mycket grönsaker, smoothies och frukt. Äter en växtbaserat så behöver en äta mer. Och behöver en gå upp i vikt så behöver en äta ännu lite mer. Ät bara mycket är mitt tips, men inte massa bröd och (även om det också såklart går bra om du vill det, men inte med syftet att gå upp) skräpmat. Ät i mängder bara. Mycket nötter och baljväxter, mycket grönsaker. Ät tills du blir proppmätt, (inte så du blir illamående självklart) blir du småhugrig, gå och drick en smoothie eller "nicecream", (fryst glass gjord på endast frukt) kanske knäckebröd med avocado?GladÄt mycket kolhydrater, på en hclf kost kan en vegan enkelt hålla sej stadigt frisk och viktmässigt. Om du då byter ut low fat mot... medium fat... kommer du gå upp i vikt, haha.SkrattarDet är inte så att nyttig mat = viktnedgång, och onyttig = viktuppgång. Mer att nyttig mat leder till din "perfekta" (ingen är väl perfekt, men för varje person enskilt, det bästa de kan må och känna sej) fysik, naturligt bara. Det finns såklart risker att du har problem med ämnesomsättningen, troligt tillochmed eftersom du är så smal. Ibland kan det rätta till sej naturligt om en äter bra. Ibland gör det inte det. Jag tycker du borde testa detta, över sommaren kanske. Och har du inte gått upp i fett tills då så kan du ringa vc. Kom ihåg att dricka mycket vatten nu på sommaren också, det kan hjälpa till med trasiga funktioner i kroppen.

Jag skickar en vegankram.Hjärta

Anmäl
2015-06-09 01:57 #14 av: Sugar Mist

Utan att ha läst några kommentarer vill jag bara påpeka att för ett par år sedan kanske vägde jag drygt 35 och var 160 kanske? Benrangel iaf, sedan när jag växte hängde inte vikten riktigt med i svängarna och på grund av ett och annat hade jag perioder med ätstörningar men jag var likt förbannad smal som en sticka.
Nu, snart 17 år gammal har vikten lagt sig hyffsat normalt igen, ligger på ~60kg och är 175cm, och jag äter som jag alltid gjort, men tränar mer då jag har hund :) 

Så stressa inte fram vikten, det kan komma att bita dig i baken sen när du blir äldre, vikten och muskler och fett osv kommer med åldern, speciellt ner brösten och rumpan växer fram :)

-

Anmäl
2015-06-09 22:38 #15 av: jossan...

#13 ja jag skrev att jag läst det just för att jag inte var säker, det är väl säkert föräldrar till barn som vill bli veganer som tyckte det blev för mycket arbete eller något som kom på det i sådant fall:p

Anmäl
2015-06-10 00:32 #16 av: Nelley

#15 Det är nog från mjölkpropagandan som var så jäkla vild förut, men nu kommer tiden ikapp och det går enkelt att läsa på nätet att det finns fler risker än fördelar med att dricka komjölk. Synd att vissa fortfarande tror det, att vi skulle "behöva" komjölk.Pustar

Anmäl
2015-06-10 21:32 #17 av: Awoma

Vägde mig idag och väger 39.9 kg framsteg iallafall ska fortsätta försöka äta mer.. men känner nu att jag börjar gå tillbaks till mina vanliga vanor.  Men ska försöka göra mer mellanmål, t.e.x nu är jag hungrig men orkar inte göra något att äta. Har redan borstat tänderna och orkar bara inte..

Anmäl
2015-06-11 23:41 #18 av: Nelley

#17 (Sent) Men jag tycker verkligen du borde äta när du är hungrig. Behöver inte vara lagat, ta två bananer eller frukt, eller rester i kylen. Sedan kan du borsta ränderna snabbt efter eller sådant. Eller skita i det.Glad

Anmäl
2015-06-12 00:09 #19 av: powerade

bästa tipset är ju att gå till en dietist, dom är ju utbildade inom dethär
Men annars, finns t.ex ost för de som är veganer.

Du har ju inte valt att vara som du är så inget fel med att vara smal eller så:)

Anmäl
2015-06-12 00:09 #20 av: powerade

bästa tipset är ju att gå till en dietist, dom är ju utbildade inom dethär
Men annars, finns t.ex ost för de som är veganer.

Du har ju inte valt att vara som du är så inget fel med att vara smal eller så:)

Anmäl
2015-06-12 22:48 #21 av: Mannez

Troligtvis har du väldigt hög ämnesomsättning, vilket innebär att din kropp "bryter" ner all mat fort utan att ta upp så mycket. Vilket kan bero på att du har en överaktiv sköldkörtel, då kan det hjälpa att äta lite extra jod. Finns vanligt salt som innehåller extra jod.

Mitt förslag är att du faktiskt ber om hjälp av en läkare eller dietist för att få så bra hjälp som möjligt, absolut inget fel med det eller pinsamt. En av mina bästa vänner har också svårt att gå upp i vikt och har en ganska tunn kropp, trots att hon äter som en häst. Men efter att ha varit hos en läkare så har hon fått veta att hon har just en hög ämnesomsättning till följd av en överaktiv sköldkörtel, så nu har hon fått ganska mycket tips om hur hon ska äta för att gå upp i vikt och det funkade!

Lycka till! Glad

Anmäl
2015-06-13 09:48 #22 av: Gigi VG

Är du vegan du kanske inte får i dig tillräkligt med protein?

Anmäl
2015-06-13 10:43 #23 av: *~HamsterHamster~*

#22 herre gud snälla xD, det räcker nuförtiden. Eller så hoppas jag att du skämtar... Det finns protein i allt, det är lugnt.Gapskrattar

Anmäl
2015-06-13 20:03 #24 av: Awoma

Ska börja på Måndag, blir rotfrukts macka till frukost.

Äpple i skolan 

Hemma har ingen aning antagligen en macka och nudlar

Kvälls mat, om vi lagar något annars macka igen eller smootie 

Ska köpa hem en våg också, skriva ner hur mycket jag väger och se om jag har gjort något framsteg annars går jag till sån sak ni skrev längre upp :) 

Anmäl
2015-06-14 01:14 #25 av: Nelley

Varför bara ett äpple i skolan? Jag tycker du borde försöka få i dej bra kolhydrater och fett. Mer än bara bröd och pasta. (Stort sätt) Istället för att äta ett äpple till lunch kan du väl äta 4-5 bananer?Glad

Anmäl
2015-06-14 09:06 #26 av: Fridaaaa

#24 Ät middagen i skolan. Äpple/frukt kan du inte leva på hela dagen stort sätt. Nej ät middagen i skolan eller ha med dig lunchlåda.

Du måste äta riktiga måltider. Macka, frukt och smoothie kommer du inte långt på.
Smoothie är bra till mellanmål eller så men inte till middag/kvällsmat.


 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-06-16 11:09 #27 av: NordicSunset

#24 Vill du gå upp i vikt måste du äta betydligt mer.
Varför äter du inte lunchen i skolan? (Iofs det gör aldrig jag heller) meen, om det är för att den är äcklig så kan dina föräldrar säkert prata med bambatanterna eller med skolsyster så kan du få specialmat. Då får du välja mellan lite andra "goda" saker. :)

Anmäl
2015-06-16 12:27 #28 av: Rita-S

inget konstigt du är så smal om du inte äter mer än det där under en dag. Du måste nog äta bra mycket mer om du faktisk söker att gå upp i vikt. Du måste äta en ordentlig frukost (rotfruktsmacka lyder bra, men klarar du få med lite yoghurt med? så får du i dig lite fett) och en ordentlig lunch. Ett äpple i skolan? på hela dagen? Ett äpple är ett mellis! Släng in några mellisar. Spis en ordentlig lunch. Klarar du inte skolans mat tar du med egen eller talar med skolan så du kan få välja nåt eget. Spis något när du kommer hem och en ordentlig middag. 

är du vegan eller vegetar så finns det vegan-varianter av både yoghurt, ost och annat som brukar inngå i frukoster, så kör hårt. 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-06-16 15:54 #29 av: neasfotografier

Jag fyller 21 i augusti och har alltid varit väldigt smal och underviktig. Flera läkare som jag träffat genom åren har frågat mig gång på gång om jag haft ätstörningar - vilket jag aldrig haft. När jag var liten älskade jag mat och såg ut som en michelin-bebis med alla valkar. Sen försvann det när jag började växa, gå i skolan osv.
Har heller aldrig varit en särskilt aktiv person och träning är något jag väldigt sällan lägger ner tid på.

I skrivande stund har jag gått ner från 50 kg till 48 kg vilket känns som ett enormt bakslag för mig. Stressade så extremt med att gå upp i vikt i flera års tid och jag testade allt möjligt men ingenting hjälpte. Sen hände nåt och jag gick upp 5 kg, utan ändrade livsvanor. Från 46 kg till 49 och sen slutligen till 50 och låg på 50 i några månader. Säkert ett halvår i alla fall. Sen vägde jag mig och jag hade gått ner 2-3 kg igen. Utan att ha ändrat matvanor eller någonting annat.

Människor i min närhet har genom hela min tonårstid varit på mig om att jag måste äta, äta, äta. "Du är så smal, bla bla bla."
Det är precis som att säga till en person som vill gå ner i vikt och är överviktig att "den är så tjock och behöver gå ner i vikt."

Jag har stressat över min vikt så mycket och gör det fortfarande ibland även om jag försöker intala mig själv att det kommer när det kommer. Jag har redan testat allt och ingenting funkar.
Jag vet med 100% säkerhet att jag är frisk och ingenting är fel med mig. Jag har bara hög ämnesomsättning och väldigt svårt att gå upp i vikt och hålla den vikten.

Det där du skriver med vågen - jag skulle inte rekommendera att du väger dig varje dag, för att se resultat - det går inte så fort. Och det är väldigt lätt att det blir en hets.
Jag vägde mig varje dag under ett års tid och jag blev så ledsen och stressad varje gång. Sen gick det över till en gång i veckan och blev fortfarande samma besvikelse oftast.
Nu väger jag mig en gång i månaden om ens det. För jag orkar inte med besvikelsen längre.

Jag tror också att en dietist är det bästa alternativet för dig. För då kan du lägga upp en plan tillsammans med en som är kunnig inom området.

Medarbetare på  Skor iFokus och TV iFokus
"I'm happy to be alive, I'm happy to be who I am."

Anmäl
2015-06-16 15:58 #30 av: Awoma

(Ska läsa kommentarerna över) Jag äter Lunch i skolan, det jag skrev där uppe va som ett mellanmål (äpple) :) 

Anmäl
2015-06-16 16:06 #31 av: Awoma

#21 Ja, min mamma är jätte smal och min pappa med **suck* (vilket leder till jag jag blev extremt smal typ) men inga av mina halv syskon är. Jag har inga ''rediga syskon'' så vet inte hur jag kommer ser ut när jag blir äldre. 

#21 Precis så är det för mig med, men jag hade inte brytt mig om jag hade kunnat ha dom kläder jag skulle vilja ha på mig. Min ''smal het'' leder till att jag går i hoodies & mjukis hela tiden.. så fort jag sätter på mig ett par jeans säger dom bara att jag ser ut som ett skelett,benrangel o.s.v vilket inte hjälper precis. 

Mamma sa att hon blev ''tjock'' när hon blev omkring 40 -.-   Vill hellre vara tjock och träna än att vara ett skelett och inte kunna ha på mig något och inte gå upp.. 

Anmäl
2015-06-16 16:19 #32 av: neasfotografier

#31
Min mamma var precis som mig i sin ålder och min pappa är också smal.
Så jag har också de generna.
Min mamma började gå upp i vikt i 20-25 års åldern. Och efter två barn (mig och min storebror) så blev hon normalviktig.

Jag började med att sätta upp små delmål. Ett kilo i taget och mitt mål när jag vägde 46 kg var att gå upp till 50 och sen ta nästa delmål efter det.
Nu har jag dock inte psyket för att fokusera på att gå upp i vikt utan har lagt det på hyllan ett tag. Jag får ta tag i det igen när jag mår bättre psykiskt!

Hur som helst så hoppas jag att det löser sig för dig och att du börjar gå upp i vikt, eftersom att det är det du vill. Glad

Medarbetare på  Skor iFokus och TV iFokus
"I'm happy to be alive, I'm happy to be who I am."

Anmäl
2015-06-16 16:26 #33 av: Awoma

SKulle ju #  #27 vet inte vad jag fick 21 ifrån haha :P  Tack <3 

Anmäl
2015-06-16 20:13 #34 av: Molekylflickan

Alltså, jag är precis lika lång som du och väger nu 37 kg. Och jag fyller 3 december, så jag är typ 14 och ett halvt jag också.

Som du skriver hann vikten ikapp din mamma, så antagligen blir det likadant för dig. Vill inte din kropp gå upp i vikt är den antagligen på en vikt den tycker om. Förutsatt att du äter som du ska. Äter du lite är det inte konstigt att du inte går upp.

Fast jag vet ingenting om vikt och så. Men hetsa inte, tycker jag. Det är bara onödigt.

Anmäl
2015-06-16 21:59 #35 av: Awoma

Tror ni det kan hjälpa med multivitaminer? som man tar som tabletter? jag kanske har någon brist av något? 

Anmäl
2015-06-17 00:24 #36 av: hannaj98

#35 Ja det kan det mycket väl vara. Det kan ju inte skada så testa skulle jag säga!

Anmäl
2015-06-17 08:27 #37 av: Fridaaaa

#35 Ja det och äta mer.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-08-27 17:52 #38 av: Awoma

Hej, tänkte bara uppdatera lite hehe. Iaf du va ca 2 månader sedan jag försökte att gå upp i vikt vilket jag failade med har inte gått upp ett gram MEN jag va hos vårdcentralen dom tog blodprov å massa sånt så nu väntar jag på svar. Jag va under den linjen man inte får vara under men, aa vet inte vad jag ska göra mer än att äta.

Så ska antagligen få gå till en sån som fixar hur jag ska äta och sånt ^^ GOda nyheter hehe :D nu väntar vi bara på blodsvar om det är något annat fel :) 

Anmäl
2015-08-27 18:15 #39 av: Afturelding

Såvida du inte är sjuk, så ska du inte fokusera på vad vågen/bmi/etc säger. Mår du bra, så mår du ju bra. Men det är såklart bra att du tagit prover, det skulle ju kunna vara något med ämnesomsättningen t.ex (vilket jag själv har). 

Jag har alltid varit jättesmal jag också, och är det fortfarande. Och skulle det vara så att du har något problem med ämnesomsättningen så kan du egentligen äta vad som helst. Socker i stora mängder är dock aldrig bra, men när jag fick diagnosen så fick jag rådet att "äta en påse chips om dagen". Försök googla dig till sådant som stimulerar hunger, så är det lättare att äta mer också (i kombination med att äta fler mål)Glad

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2015-08-29 19:30 #40 av: Awoma

#39 Mår ju inte bra :( får ångest, och depression av att vara smal.. vill kunna ha den stilen jag vill ha :( Vill inte gå runt i mjukis & hoodies hela tiden ( inget fel på det) Men jag vill kunna ha dom kläderna jag vill ha på mig.. ett par simpla jeans och linne. Det kan jag inte ha :( 

Anmäl
2015-08-29 21:43 #41 av: IceTee

Som pålägg finns ju en hel del "fake-pålägg" nu?
Gillar du frukt har jag en yoghurt att rekomendera till dig! Det är soygurt med exotiska frukter, den är i små potioner! Försök få i dig två sånna om dagen och lägg till något pålägg (inte bara margarin) på mackan. Vad dricker du? Är det bara vatten så kanske du kan byta ut ett eller två glas mot soja-, mandel-, eller havremjölk eller något liknande mjölksubstitut? Tror också på att försöka öka hur stora måltiderna är och inte hur många (även om det också är bra)

Sen är nudlar och smoothie ett mellanmål och inte en hel måltid

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-08-29 23:09 #42 av: Devya

Jag vet inte om det är så pass bra för dig att vara vegan då du inte tycks äta särskilt hälsosamt som det är. 

Min bästa vän var först vegeterian och blev sen vegan. Hon åt inte det hon behövde äta vilket ledde till att hon blev nästan helskallig innan hon övergick till att bli vegeterian igen.

Du som är redan underviktig bör vara extra försiktig. Jag hoppas att du får goda råd om vad du ska äta för det är inte lätt att vara vegan men om du verkligen vill det så får du bara kämpa på förstås. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.