Alkohol och droger

Min syster tjuvröker

2015-09-09 10:40 #0 av: VilsnaFlickan

Hej!

Min syster är snart 15 år. Ibland när jag träffar henne (vi träffas inte så jätteofta då hon bor hos min pappa) frågar hon saker som "Luktar jag rök?" eller "Lova att inte säga till mamma att jag rökt" osv. Jag säger att jag lovar att inte säga, men i själva verket blir jag jätteorolig. Jag vet inte vad jag ska göra, jag vill verkligen inte ljuga eller lura henne, men jag vill ju ännu mindre att hon ska fortsätta röka, det är ju farligt för hennes hälsa...

Vet inte vart hon får tag på cigaretterna då ingen i familjen röker...

Min syster betyder verkligen allt för mig och jag vill verkligen hennes bästa, men inte genom att ljuga... 

Anmäl
2015-09-09 10:57 #1 av: _Fisken

Om jag hade varit dig hade jag skällt ut henne rejält men inte brutit löftet att inte berätta. Det kan vara bra att ha ett förtroende för då får du reda på andra, kanske allvarligare saker, och då kan du välja att berätta. 


Anmäl
2015-09-09 11:04 #2 av: Niklas

Berätta för henne hur du känner och att du inte vill undanhålla sanningen från dina föräldrar eftersom hennes rökande gör dig orolig för hennes hälsa.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-09-09 11:18 #3 av: Haku

Jag hade inte skällt ut henne för det hade antagligen inte lett någon vart, däremot hur jobbigt det än känns måste du berätta att det oroar dig. I värsta fall om det fortsätter och så hade jag nog berättat för mina föräldrar men du får ju göra som du tycker känns bäst, det finns ingenting bra med att röka och speciellt inte när man är 14 år och fortfarande är ett barn.

Anmäl
2015-09-09 13:09 #4 av: Urhasten

Jag tycker att #2 hade en väldigt bra idé!

Probipet - en mage i balans ger friska hundar och katter Hjärta

Anmäl
2015-09-09 15:29 #5 av: Outlawly

Som #2 + "Om inte du säger till att du röker så kommer jag att göra det"

Eller så när hon frågar om hon luktar rök så säger du nej (men hon luktar mycket) så märker dem kanske på lukten :)

Anmäl
2015-09-09 22:51 #6 av: Lotoz

Det är ingen idé att va snitcher och berätta för föräldrarna. Kan förstå att många vuxna skriver att du ska berätta för din pappa/mamma. Men hos oss yngre kan jag tycka att syskon är de bästa i familjen. Hon är din syster och ni ska kunna lita på varann och inte skvallra om hemligheter.

Försök hellre att övertala henne själv hur skadligt det är i den åldern, att hon lätt blir fast i skiten. vad du än gör skvallra inte för era föräldrar. Du kommer du ligga lågt i din systers ögon, även om du nu gör det för hennes bästa.

Satt själv i samma situation som du, jag var 13, min bror 15. Han hoppa ut genom fönstret kl 3 varje natt för att röka. Jag va den enda i familjen som visste om det. Jag skvallrade inte om det, jag övertalade han.                                                                           Det tog ca 2 veckor sen beslutade han sig för att sluta.

Anmäl
2015-09-09 23:23 #7 av: IceTee

bryr hon sig mycket om utseendet? Förklara då alla effekter det har, typ gula tänder och naglar, celluliter, och rynkor (för att nämna några). Det är vad som fick mig att "sluta" (jag sköter mig väl inte så bra med det alla dagar måste jag erkänna....)

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.