Kropp och själ

Era bästa tips mot acne

2015-11-26 08:36 #0 av: Mannez

Hejsan, jag är en tjej på 18 år och har haft problem med finnar och fet hy sedan jag var 14.  Men nu på den senaste tiden har det blivit mycket värre.

Jag använder basiderm ansiktstvätt och basiterm daily moisturizer varje morgon, tvättar ansiktet med mild tvål och smörjer sedan på med basiron 10% på kvällen.  Det har brukat fungera, men inte längre, utan det blir bara värre och värre. Mitt ansikte ser ut som en ren krigszon och jag mår väldigt dåligt över hur min hy ser ut.

Kan även tillägga att jag använder extremt sällan smink som täcker hela ansiktet, utan använder för det mesta enbart mascara och fyller i ögonbrynen med ögonbrynsskugga eller penna. Kanske händer någon gång i månaden att jag använder smink i hela ansiktet och då ser jag givetvis till att borstarna är rena innan.

Kan också lägga till att jag började äta p piller för en månad sedan, prionelle 28, och en av bieffekterna i början kunde vara att få lite extra finnar, men att det skulle rätta till sig när kroppen vant sig vid hormonerna och det kunde ta ett par månader. Så det kan ju givetvis vara orsaken till att min hy ser ut som den gör.

Men jag skulle nu väldigt gärna vilja få era bästa tips emot acne som kanske kan hjälpa.

Anmäl
2015-11-26 15:12 #1 av: Jojaton

Byt sängkläder ofta, drick mycket vatten.

Jag ska väl tillägga att jag aldrig haft acne, men har i perioder haft en hel del finnar. Det kommer ju inte bota din acne, men det ska inte förvärra den i alla fall! :)

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2015-11-26 16:56 #2 av: elinkw

Finns p-piller emot acne. Diana, yaz och jasmine. Har själv ätit yaz och hade jättefin hy under tiden jag åt dem. Tyvärr så vart jag tvungen att sluta med dem för jag fick problem med magen. Och tyvärr blir acnen värre när man slutar med dem.

Tycker du ska gå till en läkare som specialiserar sig på hy och få något på recept som funkar. Men akta dig för roaccutan, bieffekterna är hemska.

Anmäl
2015-11-26 18:10 #3 av: Scorpio97

För mig fungerar det bäst att köra så rent som möjligt, alltså inga produkter alls. Det enda jag har i mitt ansikte är vatten och mandelolja, och det har fungerat tusen gånger bättre för mig än alla medel, krämer och annat jag har provat.
Jag hade dock väldigt svår acne på axlarna (+ ner mot bröst och rygg), som jag tillslut fick gå till hudläkare för, och jag fick (efter att ha provat annat) väldigt starka tabletter som gjorde min hy bra igen. 

Sen påverkar stress, sömn och kost också. Choklad, socker och mycket kolhydrater ger mig finnar.

Och såklart hormoner. Förmodligen är det bara för att din kropp vänjer sig vid pillren. Det är dock inte alls säkert, det kan hända att du får finnar när du äter ett visst p-pillermärke, det är alltså inte garanterat att det försvinner när kroppen har vant sig. Men oftast blir det så. 

//Jessie

Anmäl
2015-11-26 19:45 #4 av: Tokyo

Har själv acne och har inte hittat någon mirakelprodukt som har gjort min hy felfri, tror inte direkt att någon sådan produkt existerar. Däremot har kokosolja lugnat min hy enormt, hudtonen är inte lika ojämn längre och finnarna blir inte lika stora och infekterade som innan. Jag får dom ju fortfarande, men överlag är dom mindre och gör mindre ont. Kokosolja ska tydligen vara antibakteriellt också vilket såklart är bra för acne. Kan tillägga att finnarna även läker snabbare, eller "går tillbaka" snarare, eftersom jag aldrig klämmer finnarna så det blir sår. 

Däremot om en finne går sönder av någon annan anledning brukar jag ta lite antibakteriell "sårtvätt", minns inte exakt vad det heter,  på en tops som jag sedan tvättar finnen med. Det köper jag på apoteket. 

Jag använder alltså kokosolja istället för vanlig ansiktskräm, och jag älskar det. För övrigt mår min hy som bäst när jag inte håller på med den för mycket, alltså inte tvättar den för ofta med djuprengörande skrubbar och liknande. Älskar Lush's produkter, rekommenderar dom starkt som fan. Så naturliga produkter som möjligt funkar bra för min hy, så Lush är perfekt.

Anmäl
2015-11-26 21:52 #5 av: smellcaramell

Beror helt på din hy, vissa har torr hy som i sin tur börjar överproducera fett som täpper till porerna och skapar finnar, då bör man hitta milda produkter som återfuktar. Andra har hy som "goes bananas" och överproducerar fett p.g.a. hormoner som täpper till porerna och skapar finnar, då ska man såklart inte ha samma produkter som till en hy som i grunden är torr. Jag skulle gått till någon som är bra på just hy och fråga vad de rekommenderar. Annars har du fått bra råd ovan också, märker själv att jag kan få finnar om jag inte bytt sängkläder en vecka till exempel.

Anmäl
2015-11-26 23:32 #6 av: ljungensjenka

Jag är bara 15 en haft problem med acne länge. Gett upp hoppet om att "tvätta" bort det och har istället provat mediciner. Är nu inne på tredje omgången då jag fick äta en sort x2 som inte funkade fullt ut. Så mitt största tips är egentligen att boka tid hos hudläkare. Sen äta sunt, dricka vatten, sova ordentligt och återfukta huden är ju självklart bra det också men mediciner hjälper faktiskt bättre ;)

Anmäl
2015-11-27 00:16 #7 av: Haztparken

Jag gick i många år med akne och den blev bara sämre hela tiden... Provade Tetralysal som är en starkare kur mot akne och snäppet snällare än Roaccutan. Det hjälpte under tiden jag tog den men aknen kom tillbaka direkt efter.

Har också provat olika recpetfria preparat.

När jag var på utredning för min mage så tog vi också upp med min akne och läkaren jag hade då sa att hans dotter hade samma bekymmer och hade då fått prova p-pillret Zyrona som är framtagit just för att hjälpa mot akne.

Jag hade ju provat det mesta och gick redan på ett annat p-piller så vi fick det på recept och jag började äta dom. Först blossades aknen upp (vilket är väldigt vanligt att det gör i början) för att sedan gå ned och sedan fortsätta med att varje finne försvann efter hand.

Den känslan att vara utan dessa finnar och bölder i ansiktet, bröstet och ryggen är obeskrivlig! Zyrona var mitt mirakelpiller, att den lilla kunde göra det jobbet som inte de starkare medicinerna kunde göra är egentligen otroligt.

Idag får jag ofta komplimanger för min fina hy, så alltid när jag läser om tjejer som har problem med akne så rekommenderar jag Zyrona, det är värt att prova.

Diane är samma sort, är också mot akne men jag har bara provat Zyrona.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.