Annons:
Etikettstudier-och-utbildning
Läst 1183 ggr
Linneahorse12
12/1/15, 8:38 PM

NO-uppgift!

Vi har en enoorm NOuppgift som skall vara klar till på freday. Det är 3 olika delar. Vi har kört fast på uppgift 2. Uppgiften lyder: "Både och pasta innehåller sockerarter. Förklara skillnaden mellan vad som händer i kroppen när du äter godis och när man äter pasta. Förklara med hjälp av dina kunskaper på molekylnivå, cellnivå och individnivå. Varför ÄR det smartast att äta pasta istället för godis inför ett maratonlopp" Vi har kommit fram till att godis innehåller mycket energi men att den tar slut fort då godis innehåller snabba kolhydrater, medans pasta innehåller långsamma kolhydrater. Är vi rätt ute? och är det något geni här inne som skulle kunna förklara ? Står väldigt otydligt i boken. Skulle gärna leta runt själv men har så OTROLIGT mycket läxor att jag knappt hinner med. Har skjutit upp prov efter prov på grund av att vi har SÅ mycket att göra. Så vill ni hjälpa en stressad elev till att ha en mindre läxa att göra så fäår ni gärna förklara uppgiften ^

Annons:
Officielle
12/1/15, 8:43 PM
#1

Du kan inte be läraren om hjälp?

Sweet as sugar, cold as ice, break me once i'll break you twice. 

wille_wille
12/1/15, 8:45 PM
#2

Ni är rätt ute 🙂

På molekylnivå innebär det att sockret i godis är enklare uppbyggt/har kortare "kedjor" än det i pasta och det är därför godissockret går snabbare att bryta ned.

Hälsningar Wille, medarbetare på akvarieräkor och fjäderfä.

LeeKnow
12/1/15, 10:30 PM
#3

Godis innehåller druvsocker som inte behöver brytas ned i kroppen utan går ut i blodet snabbare, det ökar blodsockervärdet snabbt så att man får energi, men kroppen slår också på insulin snabbt vilket gör att blodsockret snabbt sjunker och man blir tröttare än förut. Alltså man får en energikick istortsett. (Dvs snabba kolhydrater) Medan pasta innehåller stärkelse vilket tar längre tid för kroppen att bryta ner, då stiger blodsockret långsamt och insulinet kommer inte att slå på lika snabbt och kraftigt så ens blodsocker ligger på en jämn nivå en längre tid och energin håller längre :) (Långsamma kolhydrater) Minns inte så mycket om det men du/ni har helt rätt iaf :p

Frosstis
12/2/15, 1:40 PM
#4

Vit pasta innehåller snabba kolhydrater

LillyAmanda
12/2/15, 6:25 PM
#5

Om ni ska nämna att pasta är långsamma kolhydrater måste ni nämna fullkornspasta. Som #4 skrev, vit pasta är snabba kolhydrater. Vit pasta ger ofta rekyl på blodsockret. Insulinet hänger inte riktigt med och blodsockret gå upp lite av det. Men pasta (oavsett om det är vit eller fullkorn) är bättre än godis innan ett maraton🙂

**//Amanda

LeeKnow
12/3/15, 7:57 AM
#6

 #4+#5 Även fast vit pasta är snabba kolhydrater så är all sorts pasta fortfarande bättre än godis

Annons:
Upp till toppen
Annons: