Studier och utbildning

Gymnasieval?! Kungsholmen/Södra Latin

2016-01-07 00:10 #0 av: Tuttifrutt

Jag ska humanistiska programmet inriktning språk och väljer mellan Kungsholmen och Södra Latin (Stockholm). Jag bor liite närmre Södra (bor söder om stan) men det är väl inte så stor skillnad, vad blir det, typ 15min emellan skolorna.
Det som får mig att tveka med Kungsholmen är dels att den engelska sektionen är stor, där, om jag förstått det rätt, eleverna pratar engelska med varann även på rasterna. Jag ska ju då gå svenska sektionen men jag är rädd att engelskan eller snarare amerikanskan rinner ut över svenska också. Jag är väldigt osäker när det kommer till att konversera på engelska och blir mycket blyg. En elev på gymnasiemässan nämnde också att det är "amerikansk stämning" på hela skolan. Jag vet inte exakt vad det betyder men allt amerikanskt skrämmer mig lite, haha. :(
Det som får mig att tveka om Södra är de eviga ryktena om hur sura och stela alla är. Att alla är "coola" och måna om sin image, det värsta som finns är att göra bort sig,och ständig maktkamp och betygshets. Men ju vet ju inte hur pass sant det är.
Vad har ni för erfarenheter kring dessa skolor?? Eller kan ni rekommendera andra skolor i Stockholm med höga intagningspoäng där eleverna är liite mer åt vänsterhållet politiskt, och som har antingen hum-språk eller sam-beteende som program? (Kommer inte klara av Norra Real eller Östra Real pga snobbar).
Globala verkar som min drömskola men de har tyvärr ingen av de två programmen jag väljer mellan.
Tips mottages tacksamt!!!

Anmäl
2016-01-07 00:18 #1 av: Kneko

Min kompis gick på södra latin och han tycker det var motsatsen till vad du beskriver. Alla var oerhört chill och ville allas väl och var mån om att alla skulle må bra och att alla skulle anses vara lika mycket värda. 

Anmäl
2016-01-07 09:36 #2 av: Tuttifrutt

Oj det låter ju underbart!! Men det kanske var flera år sen? Mycket kan ju hända tänker jag

Anmäl
2016-01-07 15:00 #3 av: Kneko

Det var 3 år sedan. Han är inte själv feminist men beskrev det som att praktiskt taget alla på skolan var feminister som ville att alla skulle ha det bra, typ. Han kan totalt ha överdrivit, så klart. Det är självklart att alla på skolan inte är likadana. Det är självklart att det finns mobbning och otrevligheter, ingen skola är perfekt.

Jag hälsade på där en gång och träffade några av personerna i hans klass, och jag märkte ganska fort att det var personer jag lätt skulle kunna umgås med. Men det är ju bara jag.. Lipar

Anmäl
2016-02-07 22:08 #4 av: Wowy

Hehe, jag väljer också mellan Södra Latin och Kungsholmen. Humanistisk inriktning språk. Vi kanske blir klasskamrater.

Norra Real är inte särskilt snobbigt, jag har en bror som går där, han säger att det inte är snobbigt, så ja, det är vad jag tror, i alla fall. Men Norra Real har inte humanistisk språk, de har ju kulturvarianten.

Östra Real är nog en snobbig skola, utifrån vad jag har hört i alla fall.

Lycka till med gymnasievalet!

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-02-08 10:32 #5 av: LuLeLo

Oj, jag går på Södra, och känner inte alls igen det där! Ska du ha betygsstress ska du snarare gå på kungsholmen. Södra låter definitivt givet i ditt fall när du skriver att du vill ha en vänsterskola. Latin är en väldigt vänstervriden skola där folk går med Doktor Marteens och långa kappor, man klär sig som man vill och det finns absolut inget krav på dyra hollistertröjor. När jag började i min klass blev jag slagen av att istället för att mötas av betygsstress och höga ambitioner, mötte jag glada, nöjda, lugna elever som i princip hade nått sitt livsmål - att komma in på södra. Sen finns det förstås de som är mer stressade och hetsiga kring betyg, men det finns också flera stora slackers. Gott och blandat, men utan den där otrevliga attityden man kan finna i högstadiet.

Jag slogs också av hur trevliga alla på södra var när jag började här. Man är öppen och pratsam, trevlig och schysst mot alla klasskompisar och även mot de som inte går i ens klass. Dessutom blev jag glatt överraskad av hur engagerade och klyftiga folket är här, de är inte pantade och har ofta åsikter om diverse saker.

Dessutom har södra såklart sjukt bra lärare och elever, i princip alla lärare är engagerade i sina ämnen och de flesta är också duktiga pedagogiskt. Så utbildningen är bra.


Feminism, miljömedvetenhet, jämlikhet, jämställdhet, socialdemokrati och socialism är några ord jag skulle säga kännetecknar södrafolk.

Tass Josephine

Anmäl
2016-02-08 16:42 #6 av: Kneko

#5 Skönt att höra att någon annan faktiskt har fått samma upplevelse som mig, haha. Jag visste ju inte om jag bara spred vänster-goja (eftersom jag själv är vänstervriden) om skolan. Förlägen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.