Måste skriva av mig

Hur kan man få månadspeng?

2016-01-07 02:36 #0 av: Kaninernasbästa

Hej! Jag vill ha veckopeng/månadspeng men vet inte hur jag ska förklara för mamma och pappa att jag vill ha det. Ett tag hade vi att man fick 15 kr i månaden om man gjorde 10 saker varje vecka och varje sak tog sa 10-30 min. Jag hade helt enkelt inte tid för det.
Jag sköter skolan bra, jag sköter djuren bra, jag sköter mitt rum bra så ja, jag vet inte vad jag ska göra för att få hyfsad veckopeng utan att behöva stressa ihjäl sig :)

Har ni något tips?

Anmäl
2016-01-07 02:42 #1 av: Aleya

Så... vad ska du få din peng för? Om du inte gör något.

Jag gjorde ofta maten hemma. Och allt tar ju tid här i världen. Fundera mer tills du kommer på nått

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-01-07 02:52 #2 av: Kaninernasbästa

det är alltid bra att ha lite pengar sparade :) Tänkte göra om lite hos kaninerna till vår också :)

Såklart är jag beredd att göra något, men jag har inte tid att göra 10 saker som tar 10-30 min st. Kanske skulle kunna skotta/kratta osv. Gillar mest utomhus saker. Städa gården varje vecka? Hmm.. Vad finns det mer helst utomhus :)

Anmäl
2016-01-07 02:53 #3 av: cookies1994

Jag fick månadspeng på någon hundralapp när jag var barn utan att behöva göra något för det för min del blev det fickpengar så jag kunde köpa lite kul själv det var ju också ett bra steg mot att bli självständig att få lära sig hantera pengar även om det är mindre summor, det kan du ju nämna,

Anmäl
2016-01-07 02:56 #4 av: Kaninernasbästa

#3 Smart! :)

Anmäl
2016-01-07 04:31 #5 av: MissanTissan

Jag har en hel del tips,

´Vad jag brukade göra var att skriva ner på ett papper "Pros-Cons".

Te.x, vad är bra med att du får veckopeng? Vad är dåligt? Visa dina föräldrar.

Några exempel:
Bra: Du lär dig att hantera pengar på rätt sätt, att spara och prioritera.
Dåligt: Föräldrarna får någon hundralapp mindre.

Annars en det så kollade jag runt hos grannarna om dom behövde hjälp med något lätt som någon i min ålder skulle kunna göra för en rättvis summa. På vintern skottade jag åt grannarna, sommaren klippte jag deras häckar/gräsmattor. Jag var barnvakt och jag var djurvakt.

Be om ditt barnbidrag, be om att få bevisa att du kan prioritera det viktiga. Te.x att du lägger upp en budget (Barnbidrag är drygt 1150kr har jag för mig) Då kanske du lägger 400 i månaden åt kläder, 200 på djuren beroende på hur många du har. Och resterande på något annat du har behov av och blir det pengar kvar så kan du alltid spara. Man behöver inte alltid spendera alla pengar ;)
Det var så jag gjorde. Hoppas du fått några idéer.

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Anmäl
2016-01-07 08:28 #6 av: RåttTjejen

Nu på vintern blir det ju lite svårt att klippa gräsmattan,men på sommaren så kan du ju klippa gräsmattan och få pengar för det. Jag brukar få lite pengar när som helst tex när jag tar hand om disken,hämtar grejer(inte alltid men ibland) och när jag gör saker som mina föräldrar kanske inte har tid med just då.

Anmäl
2016-01-07 11:18 #7 av: Usagi_

Jag får månadspeng för jag hjälper till regelbundet hemma, men det är någon som man ska göra tycker jag för bor man i huset så är man en del av den och man ska då hjälpa till, så föräldrarna inte stressar ihjäl sig :)

Man kan:
Dammsuga
Damma
Laga mat
Plocka ur diskmaskinen
Diska
Hänga tvätten/vika tvätten
Städa toaletten
Klippa gräset på sommaren
Handla
Slänga soporna
Hjälpa till att packa upp när någon har handlat
Vattna växterna
Osv.

Det är några enkla saker man kan göra, och ser föräldrarna att man är ansvarig så kanske man får lite pengar :)

Anmäl
2016-01-07 13:23 #8 av: Kaninernasbästa

Tack så mycket :)

Anmäl
2016-01-07 17:06 #9 av: taylor__lambert

Jag fick aldrig månads/veckopeng, vet många av mina klasskamrater som fick det, och utöver det fick dom också pengar beroende på deras betyg de fick. Fick inte pengar för det fanns inga pengar att ge.

Jag gjorde ändå ganska mycket hemma:
Städning i allmänhet
Diskade
Tvättade/Hängde/vek tvätten
Handlade 
Slängde soporna 
Vattnade växter 
Tog hand om kaninen


Sen gick jag ut med stadens hundar, då fick jag ibland en peng hit och dit men det var inte mycket, gjorde det inte direkt för pengarnas skull utan för att lära mig om hund.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2016-01-09 04:10 #10 av: Djungelvrål.

Jag började inte få månadspeng förrän jag var drygt 15 och då fick jag halva mitt barnbidrag. Men då gick detta till allt jag ville hitta på utan föräldrar. Fikor, kläder när dom inte var med (med undantag för jacka och jeans), impulsköp och saker som att gå på bio, åka och bada och dylikt.
Idag är jag 19 och får studiebidraget på egeg konto och köper nästan allt själv. Dom försörjer mig fortfarande med mat, mobil, hygienartiklar (som vi alla delar på) och liknande. Men allt annat köper jag själv.

Det kan ju vara en sak för dig att ta upp. Att du betalar saker själv. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.