Studier och utbildning

Utbytesstudent?

2016-02-18 10:34 #0 av: JuliaMG

Jag funderar på att vara utbytesstudent nästa termin, när jag egentligen ska börja ettan på gymnasiet. Jag har fått en "inbjudan" till ett informationsmöte där jag ska få veta mer om hur det är att vara utbytesstudent, så jag ska fråga dem lite mer frågor om hur det faktiskt går till. Här tänkte jag bara fråga lite mer, typ, personliga frågor, inte vet jag. Först och främst, är det någon som har varit utbytesstudent eller skulle vilja vara det? Och om ni har varit det, hur var det?

Som jag förstår det så är utbytesåret inget riktigt skolår, utan när jag kommer tillbaka till Sverige så börjar jag ettan med 01:or, när mina gamla klasskompisar går i tvåan. Detta känner jag är det största problemet. Tror ni att det skulle vara ett problem att gå i en klass där man är ett år äldre? Jag har svårt för att få vänner och är inte den som tar första steget i socialisering om man säger så.

Och egentligen, vad tjänar man på att vara utbytesstudent? Självklart tycker jag att det skulle vara super spännande att bo i en värdfamilj på typ Irland eller i England och lära känna människor där, och jag fattar att man lär sig tala engelska väldigt bra, men har jag någon mer nytta utav det? Om jag nu börjar ettan ett år efter alla andra, har jag ju haft ett år på mig att antingen glömma typ allt jag lärt mig under nian, eller samla mig och få ett extra pluggår typ. Kan tillägga att jag tänkt välja Natur på gymnasiet. Tror ni att ett utbytesår är en fördel eller en nackdel, i längden?

Sedan är det också det här med att lämna värdfamiljen och landet efter ett år. Ja, jag tänker för mycket ibland, men jag vet ju att det kommer att hända, och jag vet inte om jag vill ta dem riskerna som jag är rädd för. Tänk om jag som inte har så många vänner här i Sverige (definitivt inte några som skulle sakna mig om jag drog iväg) skulle hitta mina bästa vänner på t.ex. Irland? Tänk om jag skulle trivas bättre i värdfamiljen jag bor med, än vad jag trivs i min egen familj? När jag var på Irland två veckor i somras med min familj och min kusin så har jag aldrig mått bättre. Tiden på Irland var den bästa i hela mitt liv, och jag kände som om jag passade in där. Tänk om den känslan håller i sig hela året när jag är där som utbytesstudent, och jag måste åka tillbaka till Sverige med känslan av att jag lämnade mitt riktiga liv på Irland? Jag gillade allt med Irland som jag var med om under dem där två veckorna: kulturen, människorna, husen, miljöerna, djuren, städerna, musiken, allt. Kusinen är nog den enda jag skulle sakna här från Sverige (och som skulle sakna mig, utöver typ mamma), och vi träffas ändå inte så ofta (sommarlovet var sist vi sågs, och han ska komma upp på sportlovet). Det tar två timmar att flyga till Irland, och resan är inte så fasligt dyr vad jag vet, så han kanske skulle kunna ta sig dit ändå? Jag vet inte.

Nu tror jag att jag bara svamlar, sorry. Det var inte meningen att det skulle bli så här långt. Jag försökte liksom beskriva min tankegång, men ni kanske inte blev nå klokare av det. Hur som helst, jag vet inte riktigt vad ni ska svara, men jag är tacksam för svar iallafall.. :) <3

Anmäl
2016-02-18 10:45 #1 av: Tjeja

Du kommer växa massor i självtillit och självförtroende av att åka. Jag tror du kommer ha mycket lättare för att ta nya sociala kontakter osv när du kommer tillbaka. Det med nya kompisar kommer vara lättare än innan då.
Men inte brukar man åka bara en termin? Brukar det inte vara ett år man åker iväg ändå?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-18 10:51 #2 av: Sagolikt

Det är inte "nu eller aldrig", man kan åka som utbytesstudent även på högskola/universitet. Beroende på utbildning kan man då ibland räkna in tiden utomlands i sin examen så att det inte behöver ta längre tid att slutföra utbildningen.

Anmäl
2016-02-18 10:53 #3 av: Torparmor

Satsa - Som utbytesstudent "tvingas" du att skaffa nya kontakter och vänner. Den kunskapen har du användning för resten av ditt liv.  Bra kunskaper i Engelska är oxå ett stort framtida plus liksom kunskapen om det land som du pluggar i.  Allt det här ger dig fördelar i en framtid när du skall söka jobb.

Några frågor att ställa på informationsmötet är: Vad händer om jag trivs så bra att jag vill stanna kvar och fortsätta plugga?  Kostar det något att plugga och finns det möjlighet till studiebidrag.  Glad

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.