Studier och utbildning

Hjälp med fysiken

2016-03-31 20:24 #0 av: JuliaMG

Det är så att jag har fysik i nationella om två veckor, och vi har fått med oss några papper med frågor från gamla nationella prov i fysik som jag skulle behöva lite hjälp med. Jag har kollat igenom mina faktapapper, men jag kan inte riktigt hitta det svar jag vill ha. Jag har ingen jag kan fråga om hjälp heller, så därför tänkte jag fråga här. Om ni har lust och ork så får ni gärna försöka svara på nån av frågorna. Det är ganska långa frågor, men men... Tack iallafall :)

Fråga 1: På nyårsafton står Moa och tittar på fyrverkeri på långt håll. Hon ser ljuset från fyrverkeriet innan hon hör ljudet. Förklara varför. Mitt svar hade varit ungefär att ljuset färdas med en mycket högre hastighet än ljudet, och därför ser hon fyrverkeriet innan hon hör smällen (jag tror ljushastigheten 300 000m/s men vad är ljudets hastighet?). Vad finns det mer att tillägga?

Fråga 2: Julia ska montera belysningen i en kaninbur. Bilden visar fyra kopplingsscheman A-D. Vilket kopplingsschema ska Julia använda för att lamporna ska lysa så starkt som möjligt? A. är en seriekoppling med ett batteri på 1,5V och tre lampor på 3V vardera, B. är en seriekoppling med ett batteri på 1,5V och tre lampor på 1,5V vardera, C. är en parallellkoppling med ett batteri på 1,5V och tre lampor på 3V vardera och D. är en parallellkoppling med ett batteri på 1,5V och tre lampor på 1,5V vardera. Skulle ni kunna förklara varför ni kom fram till det svaret ni kom fram till? En annan fråga jag har är vad som händer om man har ett batteri på 3V och lampor på 1,5V, lite tvärs om från A. och C. 

Fråga 3: En solig och vindstilla sommarmorgon sitter Gustav och Athena utanför sin stuga vid havet. Gustav säger att eftersom solen värmer så kommer det snart att börja blåsa från havet och in mot land. Ge en fysikalisk förklaring till varför det kommer att börja blåsa från havet in mot land när solen värmer. Denna skulle jag behöva en utvecklad förklaring till, för jag har faktiskt ingen aning och jag vet inte vart jag ska hitta svaret. Det har något med "vind (sjöbris)" att göra, men jag har ingen aning om hur eller vad det är för något.

Fråga 4: Frances ska gunga på en gungbräda med Anton och Estelle. Han vill att brädan ska vara i jämnvikt. Anton (40kg) sitter 2m från vridningspunkten (vridningspunkt=mitten av brädan) och Estelle (20kg) sitter 4m från vridningspunkten (2m bakom Anton). Hur långt från vridningspunkten ska Frances (40kg) sätta sig för att det ska bli jämnvikt? Mitt svar (rätta mig om jag har fel eller om jag ska lägga till något! Jag vet inte om man ska räkna ut något med hjälp av en formel, jag bara gissade! Om det är rätt, är min formulering begriplig?): Han ska sitta tre meter ifrån vridningspunkten. Om det bara hade varit Frances och Anton som suttit på brädan borde de ha suttit på samma avstånd eftersom de väger lika mycket. Eftersom Estelle väger hälften så mycket som Frances och Anton gör, och hon sitter på ett dubbelt så långt avstånd ifrån punkten, så borde Frances sitta 3m från punkten (avståndet som är mittemellan Estelles och Antons).

Fråga 5: Inom sjukvården används en undersökningsmetod där man använder sig av radioaktiva ämnens egenskaper för att studera inre organ. En kamera utanför kroppen kan skapa en avbildning av ett organ inuti kroppen, om organet innehåller ett radioaktivt ämne (en bild visar att en läkare sprutar in ett radioaktivt ämne i en lever, och en Gammakamera används för att visa levern på en bildskärm). Förklara vad som sker med det radioaktiva ämnet som gör avbildningen möjlig.

Fråga 6 (Denna har jag inte på papper, den kommer jag bara ihåg, så formuleringen är inte exakt): Du sitter i ett flygplan. När planet lyfter trycks du bak i sätet, men när du kommer upp i luften så kan du sitta normal. Vad är det som gör att du trycks bak i sätet och varför gör du inte det när du är uppe i luften?

Dessa frågor kommer inte att komma på följande prov, tänkte bara ta och tillägga det. De är tagna ur ett häfte med frågor från gamla nationella prov som min lärare skrivit ut från läroverkets hemsida. Tack igen :)

Anmäl
2016-03-31 20:38 #1 av: Torparmor

1) 340 m/s

3) testa http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/hur-uppstar-vindar alt SMHI

6) accelerationen gör att lufttrycket framifrån ökar

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2016-03-31 20:47 #2 av: Anonym783

Fråga tre kan jag nog svara på. Någon för rätta mig om jag har fel.
När solen värmer havet stiger den varma luften o vattenångan. För att det inte ska bli tomrum strömmar ny luft in. Luften som steg innan blir kallare ju längre upp den stiger och sjunker tillslut. Den ersätter då luften som strömmade in innan och nu blivit varm. Ett kretslopp.
Så luften som strömmar in o ersätter den varma stigande luften fortsätter in mot land. Det är där den stiger, har jag för mig.

Nu blev detta jättekomplicerat men jag hoppas att det hjälpte 🙈

Anmäl
2016-03-31 20:53 #3 av: Wowy

1) Det finns inget mer att tillägga, precis. Enligt min NO-lärare räcker den förklaringen, det finns inte så mycket mer att säga. Då är risken att du babblar på och det är bara onödigt eftersom du inte får några fler poäng för det.

Har ni någon fysikbok eller så? Ett tips är att gå in på Skolverkets hemsida och kolla deras bedömningsmaterial, d.v.s. hur de har bedömt svar till liknande frågor. Det brukar finnas ett E-, ett C- och ett A-svar. Kolla också på provet om man får någon bakgrundsinformation för att kunna resonera och sådär, det får man delvis i kemin, i alla fall.

Jag har också nationella prov om två veckor! Fast i kemi. Skrattar

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-03-31 22:02 #4 av: Anonym783

#3 Har du gleerups?

Anmäl
2016-03-31 22:09 #5 av: Torparmor

2) D.  Du kan aldrig få ut mer än vad batterier ger dvs 1,5V, varför 3V lampor är overkill. Vid seriekoppling av 3 st lampor delas batterispänningen i tre delar dvs du får bara 0,5V per lampa. 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2016-03-31 22:22 #6 av: [Horse24]

Fråga 5 hade jag på ett prov för ett litet tag sedan, kommer dock inte exakt ihåg vad A-svaret var. Man ska helt enkelt beskriva vad som gör ett ämne radioaktivt, t ex att det sönderfaller och ger ut radioaktiv strålning.

Anmäl
2016-03-31 23:13 #7 av: JuliaMG

#1 Tack så mycke! :D

#2 Nej gud det var en helt perfekt förklaring! Hundra procent bättre än om jag hade försökt få ett svar ur min fysiklärare. Jag lovar han svarar på allt utom just det som man vill ha svar på. Tack så mycket! Kramas

#3 Vi har en fysikbok, men jag glömde den i skåpet så jag har bara provpappren med mig hem. Jag ska ta den på måndag, men jag tänkte att det var lika bra att börja förbereda sig redan nu. Och jag visste inte att de lade ut bedömningsmaterialet, i så fall så finns ju alla svaren där! Det skulle ju underlätta något enormt. Haha tack så mycket jag ska kolla upp det! Gud vad jag hade velat haft kemi alltså. Jag tycker det är mycket lättare än fysik och biologi :(

#5 Så det bästa alternativet är alltså D, parallellkoppling med 1,5V batteri och tre 1,5V lampor? Är det någon annan skillnad på parallellkoppling och seriekoppling, typ att med den ena så lyser lampan starkare och/eller längre? :)

#6 Aa okej. Tack! :D

Anmäl
2016-03-31 23:16 #8 av: JuliaMG

Btw så har jag en till fråga som jag hittade nu bland mina anteckningar, och den är typ såhär:

Familjen Ek vill byta ut sitt gamla kylskåp till ett nytt och klimatsmart kylskåp. Beskriv de negativa och positiva konsekvenserna av bytet. Av det lilla jag kan om kylskåp så innehåller kylskåpen något farligt ämne som heter freon (stavning?), som inte är bra för miljön (ska kolla upp varför det inte är bra, det var en A fråga så det är nog bra om man har koll på det), och att när ett kylskåp går sönder eller som i det här fallet ska bytas ut så måste man köra iväg den till någon miljöstation typ för att freonet inte ska ta sig ut i miljön. Har jag rätt eller är jag helt ute och cyklar? Dock så vet jag inte riktigt hur ett "klimatsmart kylskåp" fungerar? Är det så enkelt att det drar mindre eller vadå?

Anmäl
2016-03-31 23:34 #9 av: Wowy

#8 Freoner tunnar ut ozonlagret. Ozonlagret skyddar oss mot solens strålar.

Jag har för mig att freoner är olagliga idag? Förr insåg man inte faran med dem, men nu förstår man. (Rätta mig om jag har fel.)

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-04-01 00:06 #10 av: JuliaMG

#9 Aha.. Tja, jag vet inte. Det kanske är så, jag får ta och google eller ringa morfar i morgon. Han är som en maskin med fakta haha. Det här känns som något som han kommer att ha koll på. Men jag tänker bara hur kan freonerna skada ozonlagret? Släpper liksom kylskåpet ut freongaser (om nu freon är en gas, jag vet inte), eller hur funkar det? Hur som helst, om det nu är olagligt så borde väl svaret på frågan vara något annat än det som jag tänkte mig, eller tänker jag fel nu?

Anmäl
2016-04-01 09:42 #11 av: Torparmor

Svaret är egentligen inte enkelt, men tyvärr gör man stora förenklingar när man presenterar svaren. Normalt bortser man från att göra en livscykelanalys. Dvs det kostar en massa energi och resurser att producera en vara. Den bef varan har ju redan kostat resurser och bör kanske tjäna sin livslängd ut innan den slängs. Nya kylskåp är mer energisnåla och innehåller mindre skadligt frysmedium, men de är inte helt fria från skadliga ämnen.  Det gäller också att ta med i beräkningen hur gammal kylen är och vad den innehåller.

CFC och HCFC  hårda resp mjuka froner förstör ozonlagren men ökar också på växthuseffekten (vilket även HFC gör).  De mesta freonerna är urfasade enligt lagar från 1990-talet.   Googla även på köldmedium resp kylmedium

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.