Övrigt

Vågar inte berätta för min mamma att jag fått mens

2018-08-26 18:17 #0 av: GRPTjejen

Jag är en 13 årig tjej och haft mens två gånger men jag vågar inte berätta det för min mamma och jag vet inte vad jag ska göra,är jätte rädd för att berätta för nån.Hjälp mig nån snälla

Anmäl
2018-08-26 18:19 #1 av: koppargaller

Varför är du rädd?

Anmäl
2018-08-26 18:22 #2 av: Calcifer

Kommer köra med lite tough love nu.

Så här är det. Du är 13. Du kommer förmodligen ha mens i 35 år till ungefär. Det är bara att vänja dig. Det är en fullt naturlig sak som de flesta tjejer får förr eller senare och man måste helt enkelt vänja sig. Det är inget pinsamt, din mamma har (eller har haft, beroende på hur gammal hon är nu) mens och vet vad det är, hur det är, och har ingen anledning att tycka det är konstigt att höra. Hon vet att du kommer få det förr eller senare ändå.

Rädd har du ingen anledning att vara heller, för det finns inget att vara rädd för. Din kropp fungerar som den ska och gör det den ska, återigen detta är inget som kommer komma som en chock för din mamma.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-08-26 18:22 #3 av: Katti

Jag lovar att din mamma har haft mens själv! Klart att du ska berätta!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2018-08-26 18:28 #4 av: GRPTjejen

JAg vet att jag måste berätta men jag vågar inte,tycker det är pinsamt och är bara rädd

Anmäl
2018-08-26 18:31 #5 av: koppargaller

Men vad är du rädd för?

Anmäl
2018-08-26 18:31 #6 av: Calcifer

För det första måste du inte berätta, men det kommer förenkla det för DIG så sjukt mycket och även för din mamma. För det andra så återigen, det är en sak du helt enkelt måste vänja dig vid. Du kommer ha mens länge, och kommer få vänja dig vid att andra vet om det, att be om hjälp att köpa skydd och köpa skydd själv.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-08-26 18:34 #7 av: Sarah

Låt din mamma hjälpa dig och ge dig tips. Vad finns det att vara rädd för?

Anmäl
2018-08-26 18:35 #8 av: Kirnzy

Kan börja med att säga att jag håller med de andra, mens är helt naturligt och det är absolut inget att skämmas över eller vara rädd för att säga. Men om du tycker att det är väldigt jobbigt att ta upp så kanske du kan tex skriva ett sms och fråga om hon kan köpa mensskydd? Eller bara skriva att du fått mens, det brukar inte vara lika pinsamt som att säga det.

Anmäl
2018-08-26 18:35 #9 av: GRPTjejen

Jag vet inte att varför jag är rädd men jag vågar bara inte

Anmäl
2018-08-26 18:38 #10 av: Calcifer

Tyvärr är det faktiskt bara att suck it up, förr eller senare.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-08-26 18:43 #11 av: Aleya

Minns när min mamma "anklagade" mig för att ha fått mens fast jag inte hade det. Hade kommit blod på några vita shorts mellan benen men jag tror att det var blod från något annat ställe.
När jag väl fick den så var hon ju mer förberedd.

Men det är inte farligt. Det är bara säga.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2018-08-26 18:44 #12 av: ThatPie

#9 jag var också rädd när jag skulle berätta för min mamma första gången. Vet inte heller varför. Jag velade jätte länge och tog ett bra tag innan jag lyckades samla på mig modet att säga det till henne. Så mitt råd är att ta det när du själv känner att du kan, men mod inför det kan behövas samlas på i alla fall! Se bara till att du har det du behöver (bindor eller tamponger) tills du vågar berätta :)

Håller såklart med vad de ovan sagt. Mens är inget man egentligen borde vara rädd att prata eller berätta om. Men ibland är det så och då får man försöka komma på hur man ska skaffa modet.

Och tycker att #8 förslag är väldigt bra!

Anmäl
2018-08-26 18:57 #13 av: Calcifer

Jag minns att jag bara började skriva "bindor, märke x" och "tamponger, märke x" på mammas inköpslista när jag fick min mens. Sen pratade vi såklart om det också, men det var enklast tyckte jag. Kände inget behov att berätta för henne på det sättet, utan för mig var det mest den praktiska biten: jag hade inte råd med sånt själv och behövde såklart skydd av något slag.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-08-26 19:04 #14 av: SuperNaturalBeing

Jag är 25 och har fortfarande inte berättat för min mamma att jag fått mens, trots att jag fick den när jag var tolv. Antar att hon vet ändå, såklart, men kände aldrig ett behov av att sätta mig ner och ba "jag har fått mens."   För jag kände precis som du, att det är pinsamt.  Rädd var jag dock inte. Jag ville bara inte prata om det. Fast  jag har också alltid varit onormalt privat på alla sätt när det gäller min kropp... 

Säger inte att det är rätt sätt att tänka på dock, bara att jag förstår dig. Ta det när du känner dig redo. Din mamma kommer inte reagera på något konstigt sätt  när du väl berättar. 

Anmäl
2018-08-26 19:21 #15 av: Herveaux

Jag ville inte säga något face-to-face så jag skrev ett SMS och bad henne köpa bindor. Så var det inte mer snack om det. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2018-08-26 19:41 #16 av: Tjeja

Jag förstår dig! Så kände jag med när jag fick mens (var 14 år första ggn). Jag berättade egentligen aldrig, de fick förstå själva.

Jag smög iväg till en typ 7-11-butik och köpte mina första bindor och skötte allt själv. Gömde mensbindorna väl inlindade längst nere i soporna under annat skräp i början.  Mina föräldrar var skilda, jag hade inga syskon och så bodde jag hos min pappa. Du kan tänka dig hur pinsamt jag tyckte det var.!?!

Inte vågade berätta var nog fel ord egentligen för mig då, jag var inte rädd egentligen utan det handlade om att det bara kändes så fruktansvärt pinsamt! Det var ju min privatsak och inget jag ville att mina föräldrar skulle veta om eller ha med att göra liksom.  Jag var min egen, inget litet barn som behövde hjälp med blöjor liksom.

Så kände jag. Det gick bra för mig. Man måste inte berätta. Varför det? Har an en sådan relation med sina föräldrar att man känner sig bekväm med att prata och berätta om sin egen sexuallitet och känslor och mognadsprocess o s v så är det förstås jättebra! Men det viktiga är ju egentligen inte att de vet, utan att du känner dig trygg i att hantera din mens själv. Och det kan man ju inte bara automatiskt för att man har fått mens.

Allting är ju nytt i början liksom! Man vet inget om hur man skall göra och hantera saker innan man fått det berättat för sig på något vis. 

Finns det någon annan vuxen i din närhet som du känner dig mer bekväm med att prata om sådana här saker? Kanske någon kompis förälder eller någon vuxen på skolan?

Oavsett så kan du ju alltid ställa frågor här så som du gör nu.

Dina föräldrar kommer förstå med tiden att du har fått mens ändå och det är inget konstigt. Frågar dom är det ju bara att svara som det är, " ja jag har mens". 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2018-08-26 21:25 #17 av: MEML

Det är med största sannolikhet att din mamma har/har haft mens!

Det är inget farligt och kommer att underlätta i år framöver.

Och jag förstår om du inte har så bra relation till din mamma.

Du behöver inte berätta face to face utan du kan skriva en lapp, ett sms..

Animals, Art, Music, Nature

Never dare to take it from me

Because it´s me

Anmäl
2018-08-27 12:07 #18 av: [Svea&Sabina]1

Jag var 11-12 när jag fick mens och jag hade den i 1 år innan mina föräldrar kom på mig. Dom såg att det var blod i mina trosor som låg i tvättkorgen. Jag använde toapapper i 2 år för att jag inte vågade fråga mamma om skydd och jag vågade inte berätta att jag fått den.

Anmäl
2018-08-27 16:44 #19 av: Travis D

När jag fick min mens så berättade jag först för min lillebror, stort misstag då han så fort jag får mens nu kallar mig för bloody Mary. Och sen berättade jag för pappa som skrattade för att min brorsa kallar mig Bloody Mary sen så berättade jag mamma när hon kom hem och då kändes det ganska bra. Och sen när han bråkade med mig och jag blev sur så frågade han har du mensvärk eller? då sa jag bara ja tänk att jag har det, då visste han inte vad han skulle säga Skrattar

Det jag vill komma till är att det är bara bra att berätta och är en lättnad jag kan inte hjälpa dig om du inte kan säga vad du är rädd för tyvärr men jag har också nyss fått min första mens så jag finn ju om du vill prata :)

Anmäl
2018-08-27 17:38 #20 av: Calcifer

Det där när folk säger "höhö haru mens eller" när man är på dåligt humör hatar jag. Dels kan vem som helst vara på dåligt humör bara för att de är det. Men prova att typ blöda som en gris, ha så ont att man vrålar, spyr eller svimmar, och sen fråga hur lätt det är att vara på bra humör........

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-08-27 17:44 #21 av: Travis D

#20 håller med, ock så säger min brorsa det bara för att han vet att jag blir sur -.- men med 3 brorsor därav ingen av dom som har mens så är det bara att stå ut :( såfort jag går ur 9:an så är jag off till ridgymnasiet med kakis :D

Anmäl
2018-08-27 17:59 #22 av: Calcifer

#21 Det där är nåt de får lära sig den hårda vägen när de skaffar flickvänner. Prova att agera så mot dem och gissa hur länge de kommer vara singel...

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-08-28 11:21 #23 av: [Svea&Sabina]1

#21 Jag ska också gå ett ridgymnasium :D Just nu går jag i ett gymnasium där jag pluggar upp mina betyg till de bästa, men nästa sommar ska jag byta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.