Måste skriva av mig

Flygrädd

2018-10-06 23:19 #0 av: akvarium123

Hej! Som ni hör i rubriken så är jag flygrädd. Och behöver lite hjälp här. 

Egentligen är jag nog mest rädd för passet. Jag har älskat att flyga innan innan jag typ blev 10 när jag kunde förstå mer och mer. Och nu så har jag ju "förstått" (mer att hjärnan tror det är så) detta att vad händer ifall jag inte kommer med flyget? Det finns några frågor som gör mig mest rädd och ifall någon skulle viljat lära mig detta och få ett svar för alla kring dessa frågorna så vore det toppen!

1 Vad händer ifall jag inte ser lik ut passet? Jag menar jag kanske får bort alla mina finnar sedan passet togs (om en månad ungefär)till det att jag går på flygplanet (flyger tidigt i januari nästa år). Kommer jag då få vara kvar i det landet i hela mitt liv? Jag menar då ser jag väl inte ut som på passet kommer dom då verkligen tro att det är jag?? Då det gått så kort tid. Att det känns osannolikt att det försvinner så snabbt.

2 Vad händer ifall jag trots allt skulle tappa bort mitt pass? Kommer jag inte komma tillbaka till Sverige då??

3 Hur vet man att passet är gjort enligt alla konstens lagar. Nu tar ju jag fram alla världens scenarion om hur det kan bli men tänk ifall det inte blir riktigt hos passmyndigheten? Och något fel händer. Hur vet jag det? Kan man kolla det på något sätt?

Ja dessa förbaskade passfrågorna som jag är livrädd för. Allt annat är jag inte det minsta rädd för. 

Okej en annan sak som handlar om detta med passet. Vad kontrollerar dom när dom kollar på mig och passet? Är det mina finnar (och vad händer ifall dom då försvunnit) sedan har jag ett ganska så igenkännligt huvud. Kan dom kolla på det? Mitt hår? (ifall jag har gelé i?? Hur gör dom då?? Ber dom mig ta ut gelé ur håret genom att blöta ner håret och sen torka det?) Eller hur ser dom på mig? 

Vet att dom även kommer ta längden men även i detta. Jag kommer ju kanske växa något!! Tänk ifall jag nu är 166 på flygplatsen men bara 164 på polisstationen när dom mätte mig där. Eller ifall man nu skulle göra det hemma. Kommer inte ihåg. Kommer dom inte godkänna mig då??  

Sedan så har jag ju inte direkt några andra rädslor. Det enda är just detta med att jag är rädd för att inte kunna komma tillbaka till Sverige igen. Det är ju dessa 3 frågornas samband. 

Sorry för många frågor men jag har verkligen fått avboka så sjukt många resor under mitt liv för hela familjen för att jag haft så mycket frågor om passet. Och jag vill nu faktiskt göra det. Hur nervös jag än kommer bli. Och förhoppningsvis så kan ni några svar så kanske jag tänker klarare i huvudet då. 

Myndigheten som gör mitt pass är Polismyndigheten. Om det nu gör något och vi flyger från Landvetter. Och till Storbritannien. Men vad gäller där när det inte är med i EU?? Visst kommer man in där också??

Sorry för text men är lite rädd nu. Och nästa gång jag ska flyga kanske jag kan slappna av igen! 

Ge gärna era bästa flygtips också! Både på flygplatsen och i luften.

Anmäl
2018-10-07 00:01 #1 av: Aleya

Jag tror att det nog skulle vara bäst att maila och fråga polisen dessa frågor.
Så du får svar av proffs och kanske du kan känna dig lugnare

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2018-10-07 00:53 #2 av: Mitchan

dom bryr sig verkligen inte om varken frisyrer, hårfärger eller finnar när dom tittar på passet, då det här är väldigt tillfälliga saker som alla vet kan förändras väldigt snabbt (och passfotot gäller ju i flera år, inte typ... tills du går till frisören) :D 
dom tittar förstås på ansiktsdrag. näsa, ögon, ansiktsform, osv. det här är anledningen till att det finns tydliga regler om hur ett passfoto ska se ut - för att dina drag ska synas. och ta det dessutom med en nypa salt - mitt ID-foto är några år gammalt (jag har gått upp i vikt sen dess och till följd av lite fett så ser min näsa mindre ut nu tex) och jag har aldrig haft några problem med det trots att jag ser galet annorlunda ut, och mitt passfoto togs på en asdålig dag och blev VÄLDIGT osmickrande och ser inte alls ut som mig. inga problem där heller. 

tvivlar starkt på att någon kommer mäta dig på flygplatsen :P och om dom gör det så tas det alltid med en nypa salt också. det är liksom en ungefärlig uppskattning. min kompis uppgav aldrig sin längd när hon gjorde sitt pass utan dom uppskattade det åt henne. mig frågade dom "vet du hur lång du är?" när jag skulle skaffa pass, jag svarade "ööhh nä? tror mitt ID säger 171 men jag vill säga att jag är lite längre än så...." - hon svarade typ "okidoki" och när jag fick hem passet stod det 172cm :P 

om du mot förmodan skulle förlora ditt pass så går du till närmsta svenska ambassaden i landet du befinner dig i och skaffar ett provisoriskt pass, så fort du upptäcker att du har tappat det. om det inte finns fotostation på den svenska ambassaden du skaffar provisoriskt pass hos så bör du ha med 2 giltiga passfoton. du bör även ha med ditt vanliga svenska ID-kort. det hela kostar 1600kr. 
men jag rekommenderar främst att inte tappa passet.... :D 

Anmäl
2018-10-07 07:52 #3 av: Maria

Flygrädd är du inte. Det här är ju en annan slags osäkerhetskänsla du har.

Du behöver inte vara orolig för små förändringar. Jag kan ju ta ett passfoto på mig idag med långt grått hår och imorgon klippa håret kort och färga det rött utan att passet påverkas alls.

/Maria

 

Anmäl
2018-10-07 09:41 #4 av: silverfiisk

Du behöver absolut inte vara orolig. Man ser att det är du på passfotot även om du blivit äldre, inte har några finnar, har ny frisyr osv. Jag har rest väldigt mycket och ärligt talat så har dom aldrig kollat speciellt noga på passfotot. När man skaffar ett pass hos polisen så får man även lämna fingeravtryck, så om dom mot all förmodan inte skulle tro att det är du på bilden så kan dom kolla ditt fingeravtryck. Ett pass gäller ju i flera år, och är man ung så hinner utseendet förändras mycket under den tiden. Det är dom medvetna om så det är inget konstigt alls.

Skulle du tappa bort ditt pass så kontaktar du bara svenska ambassaden i det land du befinner dig så hjälper dom till att lösa det. Inga problem! Du får ett provisoriskt pass så att du kommer hem, sen får du göra ett nytt i Sverige.

Som sagt, jag har rest väldigt mycket och det har aldrig varit några problem alls. Finns ingen anledning att vara orolig och boka av resor på grund av ditt pass. Res, skapa fina minnen och ha kul istället för att oroa dig!


Anmäl
2018-12-08 21:44 #5 av: akvarium123

Hej! Och tack för alla kommentarer förresten, det lugnade mig!

Tyvärr finns det en fråga som jag verkligen vill ha svar på då jag tänkt på den länge nu. Vi flyger strax iväg (1 vecka, söndag) så flyger vi men nu är jag rädd att flygplanet ska krasha över att det halkar och typ gör som en bil lite. Helt enkelt halkar och glider av vägen och i detta fallet att flygplanet då halkar till och glider av landningsbanan/startbanan. Är detta något som händer ofta eller kan jag släppa den tanken. Finns det några större risker med att flyga på vintern än på sommaren? Upplever ni att det är mer turbulens eller är det som en vanlig flygning? Kanske lite svårt för sådana som inte jobbar inom flygbranschen men någon kanske har någon erfarenhet kring detta? 

Och ifall ni har något mer tips kring hur man kan lugna sig inför och under resan så får ni jättegärna säga dom också! De tas tacksamt emotGlad

Anmäl
2018-12-08 22:05 #6 av: silverfiisk

#5 Nej, det är inte vanligt att flygplan glider av banan. Jag har åkt flygplan så många gånger att jag tappat räkningen, och det har aldrig hänt något. Det är mycket större risk att råka ut för en olycka med bil än med flygplan, så du behöver absolut inte vara orolig. Om det skulle bli turbulens så är det inte heller farligt, piloterna är välutbildade och vet vad dom ska göra. Så länge flygvärdinnorna är lugna så behöver du inte vara rädd :)


Anmäl
2018-12-08 22:10 #7 av: OreoHamie

Nej, att ett plan halkar och kraschar händer nog i ett av 1 000 000 000 fall.

Jag har ingen större erfarenhet, men åska och sånt förekommer ju när det är varmare. 

Sedan får man tänka att turbulens inte alls behöver vara farligt.  Min pappa flög någon gång, och då sa han att planet hade störtat i flera meter, men att detta var fullt normalt och inget att vara rädd för alls. 

Jag har själv varit orolig över att flyga förut, men jag har vant mig nu. Det är helt enkelt inget att oroa sig för, inget farligt kommer att hända.

Anmäl
2018-12-08 23:37 #8 av: Xseros

När det gäller frågorna om borttappat pass och "att sitta fast i landet" kan du gå till Svenska ambassaden för det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.