Studier och utbildning

gymnasiet...

2018-11-20 15:25 #0 av: shia

Hej... som en del ksk redan vet har jag en lång lista med problem och blablabla. kortfattat, ätstörning, självskadebeteende, deprimerad, panikattacker och prestationsångest(en enrom)

nu går jag då i nian och ska då alltså välja gymnasium om några månader. 

Grejen är... jag vet inte vad jag ska gå. jag kommer in dit jag vill (324 meritpoäng, tror dock jag kan lyckas höja till ksk 330 denna termin, och har som mål 340 nästa termin)

Men... jag tycker inget verkar intressant eller ens lite roligt. Det ultimata hade varit ridgymnasium här i vår stad elelr närheten som är bra. vi har endast naturbruks, och det bättre av dem typ 15 mil härifrån var jag å praoade å skakade bara på huvudet. 

Det jag vill är att efter gymnasiet läsa beridarutbildning på flyinge, samt unghästberidarutbildning. och sedan resa runt å jobba i olika länder, täcker främst satsa på ridning/dressyren. men har dörrar öppna för hoppning samt trav/travtränar/monté. 

jag är så trött på skolan men de dagar jag mår bra kan skolan vara rolig och jag kan vara intresserad och arbeta bra, alla andra dagar som inte är toppenbra varvas med panikattacker på skoltoaletten, ångest dunkande inombords hela lektionerna som h´leder till att jag ägnar all uppmärksamhet åt att smärtan ska försvinna å försök lugna mig utan att behöva bryta ihop på toan. det har blivit bättre, men främst för att lärarna märker när det blir för mycket för mig. 

Jag har så jävla höga krav på mig själv. Jag blir aldrig nöjd. Ett A känns som ett D, Ett b som ett E- och ett C känns som ett F. 

grejen är jag bestraffar mig själv å tänk negativa tankar om att jag är så dålig hela tiden och om jag ex fått tbx ett prov som gick helt åt skogen enligt mig är allt jag ser felen, tänker resten av dagen på hur korkad fet tjock och ful jag är å att jag är en idiot som inte fattar någonting. 

jag kraschade förra hösten, allt vart för mkt, samtidigt som jag fortsatte pressa mig själv på A nivå, trots jag mådde sämre, matproblemen värre, svimmade på idrotten, åt ej på flera dagar, (i 6 an klarade jag kraven osv, å halva sjuan. men sen misshandlade jag mig själv mer och mer medans jag ställde högre å högre krav på mig själv. )

efter jag försökte ta mitt liv märkte jag hur trött jag var. jag orkade knappt göra någonting. proven å lektionerna drog ur energi på mig så var inte med på idrotten på 6 veckor. sakta började jag komma tbx men kraschar igen nu känns det som. 

iaf... Om jag tänker såhär, så natur kunskapsmässigt är väl lagomt för mig, jag får utmaningar och kan sträva efter att bli bättre och får mkt utmaningar- hade varit perfekt för den friska mig. ¨

BIld(som är det andra jag tänker på) hade nog känts lätt och ksk lite för lätt i matten osv. - samtidigt som det blir lagomt om jag inte är frisk. att det inte ställs lika höga krav osv. samt så jag gillar de estetiska ämnerna (kan inte helelr gå på de betyg jag har bättre, har som A i alla estetiska ämnen å alla no ämnerna så.. )

och känns som då får jag ha några lektioner att bara koppla bort. 

pratade med min fysiklärare/matte idag, hon undrade hur jag tänkte kring gymnasiet. (hon vet hur stressad jag är, mina problem, krav, osv och sen vi fick henne även i matte har hon försökt att få mig känna mindre stress och press osv. hon vet vilka dagar hon kan komma med de svårare uppgifterna över nivån som krävs för A, för att jag ska få lite å klura på. samt de dagar jag har så mkt kaos inom mig att de uppgifter som är de vi helst ska vara klara med den dagen är tillräckligt och att jag sedan bara tar det lugnt å rita. )  (när jag pratade med skolkuratorn frågade han om hon berättat för mig varför hon gör så? (hon hade då tydligen pratat med honom om hur hon försöker få mig att sänka kraven på mig själv osv) och berättade typ det jag skrivit. 

iaf sa jag att jag inte hade en aning, typ natur eller bild. hon sa då att oavsett vad jag välj klarar jag av det, men att tex bild så är det ju praktiskt med också och lägre krav (jämfört med natur,) och att om jag går där, klarar jag utan tvekan allt där, och blir klar med det på skoltid och inte behöver ägna tid hemma. medans att om jag går natur med samma krav som jag har på mig nu, kommer jag behöva jobba hemma också, och att det kommer bli jättetufft att ha de krav jag har på mig nu då. att det blir mkt jobb att ha A i allt där utan att gå in i väggen å stressa mig själv för mkt. men att om jag går där och sänker kraven och inte kräver av mig själv att ha A i alla ämnen utan nöja mig med att ha ksk B och C i några ämnen , att jag då skulle klara det galant. 
(med klarar= att jag lever under gymnasietiden och inte blir utbränd, går in i väggen, kraschar osv)

Anmäl
2018-11-20 16:50 #1 av: Xseros

Allså jag seriöst....324 merit!?!! och du tycker det är DÅLIGT!?! Jag går också i nian och ska nog välja naturvtsk. naturbruksprogrammet har jag ingen koll på alls, men om du vill ha advancerad matte och sådana ämnen så är ju Naturvtsk. det bästa programmet eftersom att det har de högsta ämnena, men jag tycker följande,; fråga din skolas SYV eller kurator (eller om de är samma person som på min skola) och fråga henne vad hon tycker, hon är ändå utbildad expert.

Anmäl
2018-11-20 16:52 #2 av: Xseros

Och du, sätt inte så höga krav på dig själv. Du är älskad som du är.

Anmäl
2018-11-21 09:22 #3 av: MEML

Dina betyg är ju jättebra!

Sätt inte så höga krav på dig själv är du snäll.

Jag ber dig.

I am that I am

I will never give up my Pride


Anmäl
2018-11-21 10:03 #4 av: Xseros

Om du vet att du kommer in på vilket program som helst, varför känner du att du MÅSTE få högre? Du har ju enligt mina beräkningar A i 9 ämnen!!!! (om du bara har B och A, annars har du A i ÄNNU fler. Jag har 267.5 merit och det är något jag är typ stolt över eftersom att det som drar ner det ändå är de praktiska som Idrott, Bild och Slöjd. så snälla. Du är FANTASTISK i skolan, och troligtvis utanför också.
Läs din egen signatur för katten! Den är ju jätte bra i detta fallet (de flestas är jättebra i detta fallet. kanske inte min dock)

Anmäl
2018-11-21 15:55 #5 av: akvarium123

Åh vill också ha så mycket poäng. Med de där betygen kan jag lova dig att du kommer in på vad du vill. Det är fritt fram att välja. Varsågod! 

Jag skulle vara jättestolt över att jag kan få A i nästan alla ämnen. Själv så har jag också en viss prestationsångest (liten) men jag har då som mål att ha C eller högre i alla ämnen. 

Anmäl
2018-11-21 16:09 #6 av: shia

Tack för alla svaren. Jag tycker inte 324 osv är dåligt. Men jag är aldrig nöjd. Jag vill jämt mer... I 6-7 var det ändå på en bra nivå jag var glad vid A å nöjd vid b ändå. Men när ätstörningen vart mer kontrollerad växte mitt kontrollbehov över betygen också. Så ja..fick tex tbx en sv filmanalys(ligg krin B-A i sv(höjde till b i våras) d. Jag bröt typ ihop inombords.. Sv läraren kom å sa att första sidan var jättebra, men sen när hon vände till nästa sida, å jag läste då å ser ju att allt är jättekonstigt, meningsbyggnad, argument, allt. Hon sa att något hände däremellan. Å fråga mig vad var det som hände? Hon sa hon vart jättechockad. Jag sa jag inte visste vad som hände, men har mina aningar... Den v jag skrev klart sista sidan var jag med 9 a å började om på dieten under 300 kcal/dag igen å åt typ inget den v å kan säkert ha bidragit till det vart kaos... Iaf..
Vi har samtal med syven alla vi i nian å skulle tro det är min tur snart så får höra få vad hon säg

Anmäl
2018-11-21 16:12 #7 av: BokDuvan

Duuu, det är jättebra betyg, det är en prestation få kan stoltsera om. Även om du sänker dig, vad gör det? Förstår din prestationsångest fullt ut, men hey, vi är bara människor :)

Om du vill gå häst finns det ju annars internat på de större gymnasierna om du kan tänka dig att flytta hemifrån

Anmäl
2018-11-21 16:38 #8 av: Xseros

Du, lyssna. du är 15. det är inte då man börjar banta. Ett D är väl, om man  har ett B++ i genomsnitt inte speciellt bra, men vet du? det är bara EN uppgift. En av väldigt många. När läraren sätter betyg brukar de kunna se över några missar så länge resten är bra.

Anmäl
2018-11-21 16:58 #9 av: Travis D

Om du vill gå häst linje finns ju Vreta, Strömsholm och Ingelstadsgymnasiet (som jag kommer söka till) har hört att dom är bra dock vet jag inte om strömsholm är internat men det är iallafall Vreta och ingelstadsgymnasiet. Strömsholm och Vreta är mer tävling och Ingelstadsgymnasiet är mer övriga hästjobb om jag fattat rätt :)

Ett D lär inte göra något.

Anmäl
2018-11-21 17:12 #10 av: shia

Alltså d kommer inte sänka mitt betyg, men just å få d å inte a är för mig dåligt. Då jag bara se allt fel...
Hade strömsholm(är även det internat) funnits här å inte typ 60/80 mil bort hade det varit alternativ(typ om de vart 10-20 mil ist.
Men då vi ska flytta nu ut på landet, har massor med Mark, stall, å min passhäst kommer flytta hem till oss samt så kommer tränaren ha 2 nu i vinter hos oss 0 framöver ksk det blir 4-5 å syrran ska få föl till våren så kommer ksk ha 4-7 hästar på gården till sommarn. Varav jag kommer kunna rida 2-3 ggr/dag samt vara på travet å köra å lär mig jättemycket där så kommer jag inte gå ngt så långt borta... Sen hsr mamma/pappa inte råd då vi lägg mkt pengar på huset osv. Skulle ksk just å pass kunna ha så jag kan bo där, men skulle aldrig kunna ta med min passhäst eller ngn annan häst dit.

#8 önskar så jag kunde hålla med om det... Började banta mitten i femte klass. Så typ 4 år nu... Prövat de flesta dieter men då de flesta hälsosamma tar tid(då jag eg inte är överviktig enligt bmi) å jag vill gå ner mkt å fort(innan jag blir hindrad) så ja...

Var ett tag intresserad av ett rid/naturbruks 10 mil från oss där man bor där vardagar. Var där och praoade. Fick vara med på några lektioner med häst också... Å träffa på de olika lärarna. Samt prata m eleverna. Hon jag kön i 2 an, red första gången ordentligt då(2 v sedan) sedan hon praoade hos oss å hade ridlektion för mig.... (typ 2 v efter sommarlovet) å lärarna var kass(förutom en, men hon hade mer stallet osv.) jämfört med travtränare jag är hos. Så....
Men tror det lutar mer åt natur med liu nu(har då ridning 1 gång i veckan skoltid) då jag tänk att jag ska orka 3 år. Klarade ju nästan 6-8 an. Med ny miljö osv ksk jag tar skolan bättre.... Men ja... Jag vet ju heller inte hur jag mår om ett år.... Just nu mår jag typ sämre än förra hösten.. Är trött 24/7 å ja... Inte ätit ordentligt mål den sö.. Åt 1 dl havrrgryn/2dl vatten 1 msk äppelmos samt 1 dl mjölk till frukost samt middag i måndags å likadant igår. Å samma till frukost imorse. Ska äta middag ikväll. Kan ju ha med det jag är trött men den maten funkar för mig att äta. Tar bara 40-50 min och hetsät då inget sen=slipp spy...
Men jag tror att fixar jag bara nian fixar jag natur...

Anmäl
2018-11-21 17:14 #11 av: shia

Min sv lärare sa att jag kunde kolla igenom sv uppgiften någon gång om jag har tid och lust, det svåra är dock vi bytt sv/eng lärare typ varje årskurs så hon vet bara de lärarna skrev å berätta från tidigare år... Men sen tänk jag att denna termin få va som det är å nästa termin höj jag till A i allt. Svenska/eng nationella är mina styrkor om man säg så.. (tack vare de jag fick B å a i sv/eng 6 an. Sänkte sen eng till D men höjde sen Till a igen

Anmäl
2018-11-21 17:25 #12 av: Xseros

Du mer än fixar. Med de betygen så. Men jag säger såhär. sluta med dieten. Det är alldeles för tidigt att börja banta och du lär inte bli överviktig eftersom att du rider, Jag går inte på någon sorts diet men går till och från skolan (ca. 1,5 km) och det räcker. Jag finner dieten ditt största problem just nu eftersom att det är roten till "problemen" i skolan och är troligtvis även där som din prestationsångest mestadels ligger.  Ridning är mycket bra motion (inte för att jag ridit själv mer än ponnyridning på marknader) men vad jag vet är nästan all rörelsesport bra motion. Så, steg 1.
Sluta att gå på diet.
steg 2.
Prata med SYVen om dina tankar
steg 3.
Gör det som du innerst inne vill göra.

Anmäl
2018-11-21 19:03 #13 av: BokDuvan

Du, om jag får säga detta så är dieter rena bullshiten. Visst, du kanske tappar de kilona du vill tappa, men sen då? Ska du fortsätta med dieten eller äta som vanligt? Då går du ju upp igen.

Förstår att det kan vara lätt att fixera sig vid din vikt, men du är en hästtjej, du måste vara stark och äta, annars kommer du inte få ut allt du vill <3

Anmäl
2018-11-21 20:20 #14 av: shia

Tack för alla svar ❤️ ni är alla otroliga. Det är typ det som är problemet, när jag gått med mkt å sen börjar äta för olika anledningar går jag ju upp de där kilorna. Samtidigt så vet jag jag ej behöv gå ner i vikt för ridningens skull. (tex monté så får man inte väga mindre än 65 med sadel osv å det bästa där är att ha så lite död vikt som möjligt osv.) och dressyr rid jag ju stora hästar iochmed min längd.
Tror jag även börjar ta ut prestationsångest en över ridningen. Blir aldrig nöjd med mig själv, (varav jag tror ridlärarna börjat märka det eller om de vet om mina problem, ingen aning,. Men ja, de kämpar typ med att få mig förstå att det jag gör är bra osv å efter ett dåligt pass att jag ändå utvecklats jämfört med 1/2 år sen osv)

Ngn med erfarenhet av restaurang(och turism? Eller vsd het de hotell?) gymnasiet? Är det bra? Kan man läsa höskoleförberedande där. Börjat fundera på det nu

Anmäl
2018-11-21 21:49 #15 av: MEML

shia.

I know, you can do it! Don´t give up!

Strunta i dieten. Ät frukost, lunch, middag, mellanmål varje dag.

Ät normalt.

Gör det du innerst inne i ditt hjärta vill göra.

Låt livet leka. Jag är 15 och både du och jag är i den åldern mellan barndomen och vuxenlivet. Och flera andra är också där.

I den här åldern vi är i, så ska man ha kul! Jag har skojtankar varje dag om att jag ska sno någon killes keps och springa iväg med den med honom springandes bakom mig.

Jag har också mått dåligt. Förra veckan fick jag ett utbrott. Det var nog med att killarna höll på att tänja på mina gränser.

Låt dig få ett utlopp av dina känslor, gråt, skrik.

Jag vet att du klarar det shia.

----------

Angående gymnasium. Har ingen erfarenhet av det.

Själv funderar jag på natur för att läsa vidare till veterinär.

Eller det estetiska.

/ tusen kramar från MEML ill shia.

I am that I am

I will never give up my Pride


Anmäl
2018-11-21 22:08 #16 av: silverfiisk

#14 Jag är inte 100% säker, men jag har för mig att man kan läsa högskoleförberedande på alla gymnasieprogram. Kanske någon annan här vet? Annars kan du fråga din SYV.

Om du inte vet säkert vad du vill gå på gymnasiet, men vet att du vill gå högskola så skulle jag rekommendera att gå en rolig linje där du trivs och kan ta det lite lugnt, istället för en tung med massor av arbete.

Anmäl
2018-11-21 22:33 #17 av: shia

Läst å verkar som det ska gå, endast typ svenska 3 å eng 6 jag behöv lägga till om jag fattat rätt. För unghästberidarprogramet behöv jag bara ha yrkeshögskoleförberedandw(vilket jag får på restaurang om jag förstått rätt) samt den andra är det grundhöskoleförberedande eller liknande erfarenhet.

Anmäl
2018-11-21 22:34 #18 av: BokDuvan

#16 tror du kan bli behörig för högskolan oavsett linje så länge du kompletterar med de kurser som behövs, vet inte exakt vilka det är men SYV lär ju veta

Jaa, välj en rolig linje, min SYV säger det själv, gymnasiet är en tid för att ha roligt, plugga en linje som intresserar just dig så blir gymnasietiden bättre. Och tänk igenom ditt val noga, av detta årets ettor var det en tredjedel av de som bytte skola/linje efter terminens början vilket är lite sjukt att var tredje elev inte var nöjd med sitt val ändå

Anmäl
2018-11-21 22:34 #19 av: shia

#15 tack =) läst det du skrivit i andra tråden också. Jag tror bara jag måste vilja det ordentligt först. Och verkar inte som jag vill tillräckligt hittils

Anmäl
2018-11-21 22:46 #20 av: silverfiisk

Om du tycker att det är jobbigt att vara i skolan så kanske ett Yrkesgymnasie kan vara något? Då går man i skolan 50% och har praktik 50%.

Anmäl
2018-11-21 23:38 #21 av: Xseros

Att det är tufft i skolan är nog prestationsångesten. Jag har aldrig haft någon djupare sådan men allt har med självbild att göra. Hur jag håller min uppe är enkelt. Jag har inga sociala medier utom google och discord.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.