Kropp och sjÀl

TandstĂ€llning!😰

2019-09-12 20:59 #0 av: Morris:)

Hej!
Kanske inte rĂ€tt stĂ€lle att skriva pĂ„ men admin fĂ„r ta bort😊
Jag ska fĂ„ tandstĂ€llning/rĂ€ls. Men innan dem börjar med tandstĂ€llningen ska dem dra ut 4!! TĂ€nder. Ska ha tandstĂ€llning över och under i 2 Ă„r. Sen en plast grej sĂ„ inte tĂ€nderna ”faller” tillbaka+en stĂ„ltrĂ„d bakom tĂ€nderna. Jag har vĂ€ntat i 2 Ă„r för att ens gĂ„ pĂ„ första mötet (fick ”beskedet” nĂ€r jag var 12) sĂ„ nu Ă€r jag skit taggad! Men har lite frĂ„gor och saker jag Ă€r rĂ€dd för!😰

1. Jag har aldrig dragit it tÀnder innan. Vad bör jag tÀnka pÄ för att inte vara rÀdd och att fÄ sÄ lite ont som möjligt?

2. Kommer jag kunna Àta efter jag dragit ut tÀnderna? Det Àr ju 4 smÄ sÄr dÀr.

3. Jag Àr sprut rÀdd... kÀnns spritan (bedövningen för att dra ut tÀnder)

4. Vad för mat bör jag undvika nÀr jag har tandstÀllning?

5. Hur lÄng tid tar det frÄn att man drar ut tÀnderna tills man sÀtter in rÀlsen?

6. Hur lÄng tid tar det att dra ut tÀnderna? Och hur lÄng tid tar det att sÀtta in tandstÀllningen?

Vet att det Àr olika för alla men undrar hur det var för er!?

AnmÀl
2019-09-12 21:43 #1 av: Codswallop

Jag fick dra ut sex tĂ€nder eftersom min mun var sĂ„ trĂ„ng. 

1; Du kan be om dormicum om det kĂ€nns jĂ€ttejobbigt, det Ă€r en dryck man fĂ„r som gör att man nĂ€stan somnar. Annars finns lustgas sjĂ€lvklart. BĂ€sta Ă€r att prata med tandlĂ€karen och förklara, de flesta vet hur man handskas med lite rĂ€dda patienter och de kan sĂ€kert lugna dig. 

2; Du fĂ„r inte Ă€ta pĂ„ x antal timmar efterĂ„t, sedan gĂ„r det bra. För mig rekommenderades mjuk mat de första dagarna, men det var för att de drog mĂ„nga tĂ€nder Ă„t gĂ„ngen. 

3; Be om bedövningssalva - efter det kommer du att kĂ€nna ett tryck men lĂ„ngt ifrĂ„n likadan smĂ€rta som utan salva. 

4; Tuggummi rekommenderas inte, inte heller segt godis och klubbor osv. HĂ„rda frukter och liknande kan göra sĂ„ att gummisnoddarna gĂ„r av. 

5; Det beror helt pÄ vad som ska göras, alldeles individuellt.

6; Även hĂ€r beror det pĂ„. Runt timmen, beroende pĂ„ hur lugnt de tar det. TandstĂ€llningen gĂ„r snabbare, i alla fall var det sĂ„ för mig. 

AnmÀl
2019-09-12 21:44 #2 av: Hera

1. Jag har aldrig dragit it tÀnder innan. Vad bör jag tÀnka pÄ för att inte vara rÀdd och att fÄ sÄ lite ont som möjligt?

Alvedon innan. Ät och var utvilad.

2. Kommer jag kunna Ă€ta efter jag dragit ut tĂ€nderna? Det Ă€r ju 4 smĂ„ sĂ„r dĂ€r. 

Jag drog ut 4 tĂ€nder, jag valde soppa förstĂ„ dagen. Äta kan du :)

3. Jag Àr sprut rÀdd... kÀnns spritan (bedövningen för att dra ut tÀnder)

Sprutan kĂ€nns, men som att du trycker nageln mot tandköttet. Man förstorar upp det vara för att det Ă€r en nĂ„l.  Och det tar nĂ„gra sekunder :)

4. Vad för mat bör jag undvika nÀr jag har tandstÀllning?

Sega saker fastnar lÀtt. Vet inte hur mycket tuggummi och segt godis jag fick peta bort.

5. Hur lÄng tid tar det frÄn att man drar ut tÀnderna tills man sÀtter in rÀlsen?

Minns inte. NĂ„gon vecka har jag för mig.  Det beror pĂ„ nĂ€r dom har tid.

6. Hur lÄng tid tar det att dra ut tÀnderna? Och hur lÄng tid tar det att sÀtta in tandstÀllningen?

Att dra tĂ€nder varierar mycket i tid. GĂ„r inte att sĂ€ga en ca tid. Beror pĂ„ hur djupt rötterna sitter,  pĂ„ vem som drar dom och pĂ„ hur du mĂ„r :) mig tog vi tvĂ„ en gĂ„ng och tvĂ„ en annan.

Jag hade kvar stÄltrÄden mÄÄÄÄÄnga Är efter. Ca 15 Är efter tandstÀllningen. DÄ trillade min. Min bror har kvar sin och det Àr mer Àn 15 Är. VÄra var/Àr pÄ insidan. Och pÄ dom frÀmsta tÀnderna, sÄ inte hela standarden.

Sugen pĂ„ att köpa eller sĂ€lja nĂ„got? Klicka hĂ€r!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frÄgor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

AnmÀl
2019-09-12 21:45 #3 av: 134643

Jag har gÄtt igenom precis samma sak som dig, drog 4 tÀnder, hade rÀls i 2 1/2 Är, och har nu trÄd i bÄde över och underkÀke + bettskena nÀr jag sover.

1. Att andas och ta det lugnt. Att inse att bedövningen funkar och att det inte faktiskt gör ont. Försök att tÀnka pÄ annat, ta med mobil med hörlurar och lyssna pÄ musik eller sÄ.

2. Du kommer kunna Àta. De kommer antagligen dra tvÄ tÀnder Ät gÄngen, sÄ du kan tugga pÄ andra sidan av munnen. NÀr du sen drar de andra tvÄ har den andra sidan lÀkt och du kan tugga dÀr :)

3. Ja, den kĂ€nns litegrann. Är du verkligen rĂ€dd finns det hjĂ€lp att fĂ„ dock. Jag fick lugnande och lustgas nĂ€r jag drog mina tĂ€nder.

4. Seg mat och godis. Vet att jag tyckte det var svÄrt att Àta hela Àpplen eller morötter ocksÄ till exempel sÄ de fick jag dela i mindre bitar.

5. Jag hade tandstÀllning en tid innan jag drog tÀnderna, för att sen fortsÀtta med tandstÀllningen efterÄt. SÄ jag kan inte svara pÄ det riktigt. Det ska vÀl ha lÀkt ihop i alla fall innan.

6. Jag var rÀtt drogad som sagt nÀr jag drog mina sÄ jag minns inte. Men gissar pÄ runt 45 minuter för att dra tvÄ stycken. Att sÀtta in tandstÀllningen tog lite tid. Först sÀtter de pÄ fÀstena och sÄ sÀtter de in trÄden sist, sÄ det Àr inget som gör ont eller ens kÀnns i princip innan trÄden sÀtts fast. DÄ kan det kÀnnas lite ovant och att det spÀnner i tÀnderna.

Helt klart vÀrt det, i alla fall. Jag Àr sÄ glad att jag gjorde det. Och om jag klarade av det kan jag garantera att du ocksÄ gör det ;)

She needed a hero, so that's what she became. SajtvĂ€rd pĂ„ tonĂ„ringar och medarbetare pĂ„ RĂ„ttorSkrattarRegnbĂ„ge

AnmÀl
2019-09-12 22:31 #4 av: vendelay

Jag har aldrig dragit ut tÀnder eller haft tandstÀllning eller nÄgot liknande men jag har gjort andra grejer hos tandlÀkaren (t.ex. skrapat bort tandsten och sÄna mindre grejer) och jag sÀger alltid att jag Àr rÀdd och ber dem berÀtta vad de ska göra innan osv. Det har alltid gÄtt jÀttebra nÀr jag sagt till innan, de Àr vana vid att folk Àr rÀdda att det ska göra ont. Lycka till!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

AnmÀl
2019-09-12 22:38 #5 av: Jbgs

Hej ! FrÄga 1... du ska inte ha ont, har du det sÀger du till /det har du full rÀtt till !
FrÄga 2 det kan du göra/ och det mÄste du ju ! Du kan Àven borsta med en mjuk borste efter du Àtit
FrÄga 3 sprutan kÀnns som ett litet stick, Ä ju lÄngsammare dem ger den ju mindre kÀnner du, be dem om att ge dem försiktigt...
FrÄga 4 Àt vad du vill, men borsta ordentligt
FrÄga 5 pass pÄ den
FrĂ„ga 6 Ă€r det mjölk tĂ€nder sĂ„ gĂ„r det snabbt, det vĂ€rsta Ă€r vĂ€l visdomstĂ€nder, dem kan va riktigt jobbiga, sitter djupt rotade Ă„ spricker lĂ€tt, du kan va lugn, se det sĂ„ hĂ€r,gör det ont, sĂ„ mĂ„ste dem ge dig mer bedövning, du ska inte kĂ€nna nĂ„n smĂ€rta nĂ€r de hĂ„ller pĂ„, sĂ„ gör det ont = skrik klaga ! Du fixar detta 😉

AnmÀl
2019-09-12 23:16 #6 av: Morris:)

Tack för alla svar! KĂ€nner mig lite tryggare nu! 🙈

AnmÀl
2019-09-17 11:11 #7 av: TheSquirrel

1. Inte Ă€ta/dricka/röka under minst 2 timmar efter en tanduttagning. Om bedövningen fortfarande sitter i efter 2 timmar ska du vĂ€nta tills det har slĂ€ppt. Det som kan hĂ€nda om man inte följer de anvisningarna Ă€r att blodkoaglet som bildas i hĂ„let dĂ€r tanden satt löses upp och dĂ„ blir det öppet ner till kĂ€kbenet (kallas dry socket). Det Ă€r inte farligt men kan vara vĂ€ldigt smĂ€rtsamt och gör att lĂ€kningen tar lite lĂ€ngre tid. 

2. Efter de 2 timmarna kan du Ă€ta/dricka som vanligt. Det kommer ganska naturligt att man Ă€r lite försiktig. Du vill kanske inte Ă€ta knĂ€ckebröd det första du gör. 

3. Om du Ă€r orolig att sjĂ€lva sticket ska kĂ€nnas sĂ„ kan de lĂ€gga lite bedövningssalva innan de lĂ€gger bedövningen med kanyl. Om de gör det lugnt och försiktigt sĂ„ brukar det inte kĂ€nnas. 

4. Du bör ju, som alltid, undvika lĂ€sk och annat sött. Första veckan brukar tĂ€nderna vara vĂ€ldigt ömma och du kommer sĂ€kert inte vilja Ă€ta annat Ă€n soppa och potatismos. 

5. Det Ă€r som sagt helt individuellt. Ibland sĂ€tter man tandstĂ€llningen efter nĂ„gon vecka, ibland vĂ€ntar man lite lĂ€ngre. 

6. En tanduttagning kan gĂ„ pĂ„ nĂ„gra minuter om tanden Ă€r enkel, ibland kan det ta lĂ„ng tid. Det beror pĂ„ hur rötternas anatomi ser ut och kan vara vĂ€ldigt individuellt. Vanligast Ă€r att man drar ut premolarer för att göra mer plats i munnen. Det Ă€r de tĂ€nder som sitter efter hörntanden men innan de stora kindtĂ€nderna. De kan ha en eller tvĂ„ rötter och om rötterna Ă€r tunna och sköra sĂ„ mĂ„ste man gĂ„ lite saktare tillvĂ€ga nĂ€r man tar ut tĂ€nderna. Att sĂ€tta i sjĂ€lva tandstĂ€llningen tar lite tid dĂ„ de mĂ„ste se till sĂ„ att alla brackets sitter helt rĂ€tt för att man ska fĂ„ rĂ€tt förflyttning av tanden. 

AnmÀl
2019-09-20 13:18 #8 av: taxarÀrbÀst

Jag skaffade tandstÀllning nÀr jag var 13 och hade tills jag var 19Är. Behövde aldrig dra ut nÄgra tÀnder men genom gick en kÀkoperation som gjorde min underkÀke lÀngre sÄ jag slapp migrÀn. Det gör ont först nÀr tandstÀllningen Àr pÄ plats men prisa gudarna för vÀrkmediciner och bedövning. Var inte rÀdd att berÀtta för tandlÀkaren om det gör ont

AnmÀl
2019-09-20 21:14 #9 av: Morris:)

HjĂ€lper kĂ€koperationer mot migrĂ€n? Lider sjĂ€lv av det sĂ„ bara nyfiken! SĂ„klart Ă€r det ju inte jag som vĂ€ljer och om sĂ„nt mĂ„ste göras men blev sĂ„ nyfikenđŸ€Ș

AnmÀl
2019-09-20 21:25 #10 av: taxarÀrbÀst

#9 I mitt fall gjorde det. Jag har lidit av migrÀn hela min barndom och det kom för att min underkÀke var alldeles för kort

AnmÀl

Det finns en till kommentar till den hÀr diskussionen. Den Àr bara synlig för medlemmar pÄ iFokus. För att lÀsa kommentaren, logga in eller registrera dig pÄ iFokus.