Studier och utbildning

Pendla till gymnasiet?

2019-10-14 19:15 #0 av: akvarium123

Ja då var det alltså dags för det som måste klassas som ett ganska så stort steg i ens liv. Nämligen att jag nästa år börjar gymnasiet!! Wow säger jag bara! Det ska bli sjukt spännande och roligt! 

Jag har kanske inte de bästa betygen tyvärr vilket gör att jag funderar på att pendla till Göteborg för att där kunna gå den linjen jag vill gå. Det skulle isådanafall ta 45-60 min att pendla varje dag med tåg och spårvagn. Och då cyklar jag till stationen för att det går snabbare. 

Skulle man klarat av att pendla varje skoldag så att man åker tåg/spårvagn 2 timmar varje dag eller är det för långt? Jag tänker att det är ett steg in i arbetsmarknaden att man är beredd att åka 1 timma varje dag till jobbet och hem. Men att gå upp 6 är bara det en tvekan om det är värt det. Det känns väldigt tidigt att gå upp. Fritiden på dagarna kommer ju minskas också. Samtidigt som jag gärna vill ha den utbildningen jag kommer få i Gbg istället för att välja en utbildning här som går till något jag inte kan tänka mig att jobba med. 

Men ni som pendlar är det jobbigt att pendla 2 timmar om dagen (1 timme enkel resa)? Är det oftast mycket folk på morgonen/kvällen på tågen? Vad gör ni under den tiden ni pendlar? (Jag tänker göra läxor men det kanske man inte kan??)

Anmäl
2019-10-14 19:28 #1 av: MonicaLagerquist

1 timmes resa till skolan/jobbet är ju inte problem.

Mina ungar har börjat åka in till stan när de börjat i högstadiet.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-10-14 19:41 #2 av: Lona

Jag både bodde och gick på gymnasiet i Göteborg, det tog en timme till skolan med två eller tre byten. Sen en timme till stallet 3-4 dagar i veckan och efter det en dryg timme hem.

Till skolan var helt kört att plugga, det var mycket folk och stimmigt. Med flera byten så fick man vara lite på alerten för att inte missa rätt hållplats. Mellan skolan och stallet funkade det någorlunda, från stallet och hem var det rätt ok. Sen beror det förstås på om man åker samtidigt som sina klasskompisar, då kanske det inte är så lämpligt att slänga upp en skolbok och sätta sig och läsa.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-10-14 19:49 #3 av: tlover

Många i låg och mellanstadiet pendlar så långt här.

Jag hade förvisso bara en halvtimme enkel väg till förskolan (förskoleklass/6års) men det fanns de som hade en timme och dom överlevde.

Ett trick är att göra iordning så mycket som möjligt på kvällen så att du kan sova så länge som möjligt och sedan såklart gå isäng i tid

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2019-10-14 19:53 #4 av: Vikan

Nu hade jag bara 40 min till skolan enkelväg med kollektivtrafik men många av mina vänner pendlade 1-1,5 h. Det funkade rätt bra för oss alla. Man vänjer sig vid det och hittar en rutin. Rätt ofta åkte jag samtidigt med en kompis så jag spenderade tiden med att att plugga, prata, lyssna på musik eller sova.

Jag bor i en liten håla men pendlingen var hemsk på morgnar vid 7 när alla skulle iväg eller vid ungefär 3 när alla skulle hem igen. Man upptäcker rätt fort vilka tider folk pendlar och när man mentalt behövde förberedda sig för att trängas i bussen

Anmäl
2019-10-14 20:19 #5 av: Vrilen

Jag skulle säga att det är för långt, i all fall om det hade varit jag. Har en kompis som pendlade lika långt första året sen orkade han inte mer och skaffade en studentlägenhet. För honom försvann all fritid och vänskaper. Beror såklart på hur länge du går om dagarna i så fall.

Anmäl
2019-10-14 21:57 #6 av: vendelay

Det beror helt på vad du är för person. Jag hade 1,5 timma enkel resa till mitt gymnasium för jag kunde inte tänka mig något annat än att läsa inne i stan. Jag försökte läsa eller lyssna på något under resorna.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-10-14 22:31 #7 av: Katti

En timmes resväg är det ju oerhört många som har till sitt närmaste gymnasium!

Vi flyttade när min dotter skulle börja i nian. Hon vägrade byta till skolan vi då hörde till och pendlade istället tre timmar om dagen (räknat åt båda hållen) till sin gamla skola. Det var inga problem! Men har man mycket läxor och inte fixar att göra dem på buss/tåg så blir det ju jobbigt... Det måste man nog lära sig i så fall, för att orka med.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2019-10-14 22:58 #8 av: Shia1

Nu har jag ca 15-30 min att cykla(nu när det är frost å halka så 25-30 min), vilket går snabbast. tar jag bussen tar det längre tid hem. 10 min in till stan, vänta 10 min byta buss åka 5 min-25 min .

hem däremot, väntapå buss 10 min, springa till nästa buss, om man hinner med den tar hela hemfärden tot 25 min. men bussen till stan är ofta smockfull och om man kommer med på bussen är det 80% chans att man missar nästa buss pga trafik kaos osv-den härblir 5 min sen=man missar bussen. 

då är det vänta 1 h å sen åka hem. 

i våras däremot, /(flyttade dit jag bor nu, men gick kvar på gamla skolan sista terminen i nian)

åka till stan, liftade m pappa dock. sedan buss 40-50 min. När man slutat å ska hem, vänta 10 min, åka buss 40-50 min, vänta på buss 30-60 min å sen åka 10 min hem. alltså kunde det ta upp till 2 h att ta mig hem, men oftast 1.5 h. 

vande mig dock rätt så fort, tiden på bussen blev min vilopaus kan man sägaXD

hoppar av vid näst sista hållplatsen till skolan, så kan sova på ditvägen. På hemvägen från skola-stan går de å sova då den stannar i stan sen bussen så ja. 

se det såhär, istället för du ska kolla mobilen 1 h innan du ska sova, kolla den på bussen och så ägnar du tiden hemma åt annat ist. 

Anmäl
2019-10-15 06:22 #9 av: Cornelia Isaksson

Vi fick tipset i skolan at testa hur det är att åka till den skolan. 1 av 3 byter linje av det skälet tänk att det blir kanske 5 dar/vecka i 3 år

Anmäl
2019-10-15 09:58 #10 av: Namiko

Jag hade en timmes resväg med lokaltrafik till gymnasiet trots att jag bodde 4 km från skolan. Man vänjer sig. Jag spenderade antingen tiden med att prata med kompisar, lyssna på musik eller sova. Det gick inte att göra så mycket annat då det var mycket folk, trångt och korta bussresor. Det var helt klart värt det för att gå den linje jag ville gå, jag hade nog inte klarat gymnasiet om jag valt en linje jag inte var intresserad av.

Jag kan lugnt säga att jag föredrog bussresorna när jag var hos min kompis som bodde utanför stan. Det var mindre folk och bussresan in till stan tog drygt 40 minuter så där hade det gått att plugga om man ville. Mycket behagligare än lokaltrafiken.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2019-10-15 12:27 #11 av: Calcifer

Allt beror ju på hur du själv känner, och om du känner att det kan fungera. När jag gick i lågstadiet och mellanstadiet bodde vi mitt ute i skogen (no joke) och jag fick pendla 2 timmar fram och tillbaka varje dag och JAG hatade det. Senare när jag inte behövde pendla mer än 20 minuter eller hade gångavstånd till skolan så trivdes jag mycket bättre. Men det är ju JAG och hur jag kände. Om du anser att det kan gå bra så kör på det!

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2019-10-15 23:37 #12 av: Leucanthemum

Har pendlat drygt 1 h sedan jag började gymnasiet 2008. Ibland vill jag spy på det men oftast är det inga problem och som någon annan skrev så vänjer man sig. Tycker också att jag fått med mig en del säkerhet i ”resande” eftersom jag är van vid att leta tåg, anpassa mig när det strular osv, tex jämfört med min mamma som åkt tåg bara lite då och då, vilket gör att det liksom blir ett ”projekt” för henne medan jag bara slänger mig på och tänker att det löser sig :P
Hade absolut aldrig valt en annan skola än den jag helst vill pga pendling. Är man lite strukturerad och inte blir illamående eller om det är packat med folk så kan man utnyttja tiden till att plugga. Hade inte velat att jag i efterhand skulle ångra att jag inte valde den skolan jag kände mest för bara för att jag var för ”lat” för att pendla den biten :)

Anmäl
2019-10-16 07:34 #13 av: Smilla Kanin

För mig tar det mellan en 1 och 1,5 timme, beroende på hur bra man prickar in tågen. Får gå hemifrån 1,5 timme innan skolan börjar men på hemvägen om en har tur går det på 1 timme om spårvagn och tåg matchar. Det var en väldig omställning från att kunna gå till skolan på 10 minuter. Det är det närmaste gymnasiet här och jag har alltid varit förberedd på att gymnasiet går man i stan. Det är klart att det är lite jobbigt ibland, men jag brukar fördriva tiden med att lyssna på en ljudbok, läsa en bok, göra saker som jag vet att jag lätt glömmer bort t.ex. höra av mig till någon. Det har funkat bra hittills och tror det kommer fortsätta göra det (går i 2:an). Är det någonting man verkligen vill göra så tror jag inte att pendeltiden blir ett så stort problem. Ibland kan det vara rätt skönt att bara slappna av med lite musik i öronen :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.