Husdjur

Katt eller fågel?

2020-03-20 17:58 #0 av: LolloB

Hej allihopa!

Jag är en tjej på snart 13 år (vet att jag inte är tonåring med aja). Jag vill så gärna skaffa katt. Men jag får inte det av mamma. Anledningen?, jag har fåglar! Mamma tycker det blir för mycket med 5 fåglar (3 kanariefåglar och 2 nymfkakaduor) och en katt. Idag sa hon att vi skulle kunna skaffa katt när jag frågade henne varför jag inte fick ha en katt. Men hon sa att vi först måste sälja fåglarna. Och det vill jag inte! Jag älskar mina små fåglisar! Men jag vill ändå så himla gärna ha katt!

Vad ska jag göra tycker ni? Ska jag sälja fåglarna och skaffa katt eller ska jag bara acceptera att jag inte kan skaffa katt? Tacksam för hjälp!

Anmäl
2020-03-20 18:05 #1 av: 91Marran

Jag hade behållit fåglarna och accepterat att jag inte får skaffa katt. Fåglar liksom andra djur är ett livslångt åtagande. Har du fortfarande ett intresse i fåglarna så behåll dem. Annars så kan du ju skaffa en katt och lägga intresset på istället. Gör inget val som du ångrar bara.

Anmäl
2020-03-20 18:07 #2 av: Herveaux

Jodå, du är tonåring, tretton är första tonåret. Skrattar

Jag hade inte sålt ett husdjur för att skaffa ett annat. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2020-03-20 18:18 #3 av: Hera

Ta ansvar för de djur du redan har och skaffa katt i framtiden.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2020-03-20 18:23 #4 av: LolloB

Alltså jag hade tänkt att sälja fåglarna (om jag skulle sälja dem) till min bästa kompis som fåglarna gillar och är van vid.

Anmäl
2020-03-20 18:26 #5 av: LolloB

Och en annan anledning till att jag skulle sälja fåglarna (återigen om jag skulle sälja dem) är att mamma någon gång kommer att tvinga mig att sälja dem för att hon hatar att dem skräpar mer och skriker så mycket. Ska jag vänta med att skaffa katt om det kommer någon olycklig dag då mamma är riktigt arg på dem och säjer dem?

Anmäl
2020-03-20 18:32 #6 av: LolloB

#2 jag är 12 år snart 13 år

Anmäl
2020-03-20 18:37 #7 av: Hera

#5 Även katter skräpar ner och en del låter väldigt mycket. Och kan leva mer än 20 år och är dyra i drift och extremt dyra att ta till veterinär.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2020-03-20 19:57 #8 av: Chinesecrestedlover

Hej! #0 

Mitt råd till dig (och till din mamma) är: sälj inte fåglarna, speciellt inte nymferna om ni inte absolut måste dvs. enbart om ni av någon anledning  inte kan ge de ett bra hem längre och det skulle få det bättre någon annanstans. Att sälja för att skaffa ett nytt husdjur kvalificerar inte in på det. 

Papegojor (och ja, dit räknas nymfkakaduorna) är väldigt intelligenta och mår otroligt dåligt av att behöva byta hem, det är väldigt stressande för gojan och kan ex. få de att börja plocka sig (tro mig, det är inte varken roligt eller lätt att ha en papegoja som plockar sig och det är otroligt svårt att komma tillrätta med, då de väl börjat). 

Fåglar skräpar ner, det är liksom en del i att ha fåglar och det får man acceptera. Mina väggar och golv kan se ut som om något exploderat när gojorna fått sin färskmatGapskrattar, inte världens roligaste att städa upp sen...men det hör liksom till att kasta mat omkring sig som goja. Att ha sönder sina leksaker så att det är små bitar papper, trä osv. överallt hör också till att vara goja. Att skrika lite då och nu hör också till livet som goja (gärna då man sitter på axeln på sin ägare...sa du nåt, haha?). 

Att vara "goj-förälder" innebär därmed mycket städande och ständigt kaos...men det är väl värt det. Detta trots skrik och nerskräpad lägenhet (och sopande och dammsugande i det närmaste konstant) och trots envis mat som självklart lyckats torka in och tar en halv evighet att få bort när man väl hittar var den landat efter färskmaten konsumeratsSkämtar. Roligare djur får man verkligen leta efter, jag har hundar och en massa annat smått och gott också...men ingen av dessa skrattar åt mig när jag snubblar eller tappar saker Gapskrattar (det gör däremot min ena goja) och ingen kommer ens i närheten till att ha samma kaxiga attityd som mina små gojor har (vitbukspapegojor)...de vet vad de vill och är inte rädda för att visa det. 

Jag kan inte ens tänka mig ett liv utan mina små "befjädrade barn", knasbollar som alltid får mig att skratta och som gör mig galen också såklart (vitbukar som sagt...vilka typ. är som att ha två "flygande-valpar-apor-bebisar med ADHD" dvs. de sitter inte still länge och de har intresse för en sak i en halv sekund för att sedan vara på nästa sak, gärna sånt som de inte ska vara på...leksaker är inte lika intressant som det som matte inte vill att man ska förstöra, haha). 

Jag tror du kommer ångra dig om du inte har kvar dina nymfer (och kanske även dina kanariefåglar) och när man tagit sig an ett djur så har man, de är inga slit och släng varor som man bara kan "byta ut" när man tröttnat eller vill ha en ny modell. Detta gäller alla djur men i synnerhet när vi pratar om papegojor. 

Båda mina papegojor (och många av mina andra djur) är omplaceringar dvs. de har tvingats byta hem av olika anledningar och då fått komma till mig i stället. Jag tar gärna emot djur i behov av nytt hem...men skulle ännu hellre se att de som skaffar djur faktiskt skulle ta sitt ansvar och behålla de djur de en gång bestämde sig för att skaffa. 

Självklart är det i en del fall inte möjligt och då är det helt ok att omplacera sitt djur men man ska veta att djuret kan må väldigt dåligt av en flytt (hur stressad djuret blir och hur dåligt djuret mår beror på vilken djurart vi pratar om). 

Papegojor är så intelligenta (som ett småbarn!) att de mår väldigt dåligt av att tvingas byta hem (tänk ett barn i kanske 2-5 års åldern, lite beroende på art...ett barn i den åldern skulle knappast må prima av att få byta hem) och när det gäller ex. reptiler (som tyvärr är ett väldigt "slit och släng djur" för många) så är det inte ovanligt att de p.g.a. stress vid flytt ex. inte vill äta på ett tag osv. (så även reptiler och amfibier etc. mår dåligt av att byta miljö).  

Min första goja (hade haft minst två hem innan mig och det senaste varade bara någon månad) var väldigt bitsk, skrikig och ville inte leka då jag fick hem gojan men "tinade upp" efter ett tag tack och lov. Dock plockar sig min goja (jag hade en period med mindre tid för gojan eftersom min ena hund krävde vård och hjälp dygnet runt en period efter att hon varit inlagd för kraftiga kramper osv.) vilket är otroligt hjärtskärande och som sagt väldigt svårt att komma till rätta med, då de väl börjat. 

Tyvärr är plockande ett så kallat självbelönande beteende dvs. gojan mår dåligt och plockar sig, vilket gör ont...men som också frigör "må bra hormoner" och gör att gojan mår bättre en liten stund och så är cirkeln i gång. 

Det är möjligt att min gojas plockande beror på en kombination av att byta hem flera gånger (och förlora sin trygghet) och perioden med mindre uppmärksamhet för det gick väldigt, väldigt fort (min goja är i det närmaste naken)...men det har nu börjat komma lite nya fjädrar som jag hoppas ska bli lämnade i fred. 

Tillfällen då det kan vara ok att omplacera är t.ex. om man blir allergisk mot sitt djur, men inte varit det tidigare (man kan bli allergisk när som helst typ. så det kan ju tyvärr bli så) eller om man t.ex. av någon anledning inte längre har råd att ta hand om sitt djur osv. I de allra flesta fall så omplaceras dock djur (av alla arter) för att ägarna har tröttnat, ägarnas barn har tröttnat (djur är dock alltid de vuxnas ansvar), vill skaffa något annat djur eller ska flytta (och den nya bostaden inte tillåter djur) osv. Därför tycker jag man ska tänka efter ordentligt innan man skaffar ett djur...och vara beredd att ha djuret under djurets hela livstid (eller med vissa extremt långlivade djur, sin egen livstid). 

Du skriver förövrigt att din mamma är trött på att nymferna skriker hela tiden...hur mycket tid utanför buren får de och hur mycket stimulans i form av leksaker att förstöra/undersöka osv. samt möjlighet till födosök (leta efter ex. frön i olika leksaker etc.) samt träning (ex. trixträning) får de? 

Papegojor behöver otroligt mycket uppmärksamhet (se bara på min lille stackare och vad som hände när jag inte kunde ägna mig lika mycket åt den) samt väldigt mycket stimulans dvs. massor med leksaker (som byts ut med jämna mellanrum) och att helt enkelt få använda sig av den där intelligensen. En goja som inte får detta kan t.ex. skrika hela tiden (eller plocka sig) osv. 

Om man har gojorna i en bur med typ. bara en sittpinne och mat och vatten eller om de inte får komma ut ur buren...så blir de extremt snabbt uttråkade och kommer då börja skrika och äga sig åt andra destruktiva beteenden (som att plocka sig, förstöra saker de inte ska etc.). 

Papegojor är det mest krävande djur man kan skaffa sig...vilket gör det väldigt frustrerande att många skaffar ex. undulater (eller nymfer) för att de verkar enkla, är billiga osv. (säger inte att din mamma gjorde så utan menar generellt). Även dessa små fåglar (japp, även undulater) är papegojor och behöver väldigt mycket för att må bra. 

Papegojor kräver (vilket jag tror att många missar) mycket mer än t.ex. en hund för att må bra och trivas med livet. Upplever det som att många tror att bara för att papegojorna är små så kräver de mindre, vilket inte stämmer. Alla papegojor är intelligenta, visst ex. grå jako är i topp gällande intelligensen...men alla är intelligenta och kräver mycket stimulans, uppmärksamhet och sällskap för att må bra. 

Mina charmtroll:

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2020-03-20 22:23 #9 av: Malou04

Har två nymphisar och råder dig att behålla dina fåglar. Fåglar är sjukt roliga djur och sociala. Att flytta kan få dom att plocka sig (som vissa redan nämnt) etc. Varför vill du egentligen ha en katt? Tänk igenom det hela väl. För ditt val påverkar inte bara ditt och din mammas liv.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.